Hojs za prepoved zbiranja več kot pet ljudi skupaj

Kristina Božič
18.03.2020 20:12

Napovedi vlade o dodatnem omejevanju svoboščin in da so na poti v Slovenijo dodatne, sicer nespecializirane zaščitne maske

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin v pričakovanju novih zalog zaščitne opreme 
Robert Balen

Današnji dan se je začel z veliko stisko v javnih službah, ki omogočajo nujno pomoč in vzdrževanje podpore najranljivejšim v času epidemije koronavirusa. Vlada Janeza Janše je cel dan napovedovala pošiljke zaščitnih mask, ki sicer najbolj izpostavljenim zdravstvenim delavcem ne bodo v zaščito, so pa te napovedi v stisko spravile štabe civilne zaščite in lokalne oblasti.

Manko zaščitne specializirane opreme

V kranjskem zdravstvenem domu so zjutraj sporočili, da imajo na vstopni točki za testiranje s koronavirusom zdravstveni delavci le še nekaj specializiranih (respiratornih) mask. Zgolj kirurške maske, katerih dobavo je napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, zanje niso primerne. V zdravstvenem domu so bili zato pripravljeni, da točko zaprejo, a jim je dopoldanska dostava z ministrstva za zdravje, ki ga vodi Tomaž Gantar, nato le zagotovila dodatna zaščitna sredstva, da bodo normalno delali vsaj do konca tedna.

Kazni za kršitelje novega odloka

Medtem je danes tako na seji vlade kot pred njo obrambni minister Matej Tonin pozval podjetja, naj občinskim štabom civilne zaščite sporočijo svoje potrebe po zaščitni opremi, na katero pa se je še vedno tudi popoldne čakalo. Na posledice takega poziva je že dopoldan opozoril vodja ljubljanske civilne zaščite Robert Kus. Slovenski tiskovni agenciji je pojasnil, da prejmejo neštete klice o tudi nedefiniranih potrebah po zaščitni opremi, četudi nimajo zaščitne opreme niti za nujne potrebe v zavodih, kjer so zaposleni v neprestanem stiku z ljudmi. Tu gre predvsem za lekarne ali službe za oskrbo na domu. Vlada sicer zagotavlja, da bo maske prioritetno namenila zdravstvenim ustanovam in domovom za ostarele, nato trgovinam in lekarnam. Po seji vlade je Tonin dodatno pojasnil, da naj bi letalo z 1,5 milijona zaščitnih mask že pristalo v Nemčiji, s tovornjaki pa naj bi nato prispele v Slovenijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta