Greco objavil ad hoc poročilo o Sloveniji:​ Zaskrbljeni zaradi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
18.02.2020 11:31

Na odločitev ustavnega sodišča v Sloveniji še čakamo, skupina držav proti korupciji v Svetu Evrope pa poudarja, da je neodvisnost sodstva temelj pravne države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kanger je pred preiskovalno komisijo sedel kot prvi.
BOBO

Greco, skupina držav proti korupciji v Svetu Evrope, je danes javno objavil ad hoc poročilo o Sloveniji. V njem izražajo svojo zaskrbljenost zaradi lani odrejene parlamentarne preiskave v zadevi Kangler.
Na Greco se je s pismom 17. junija lani obrnil vodja oddelka za kazenske zadeve vrhovnega državnega tožilstva Andrej Ferlinc. V njem je zapisal, da gre v primeru odreditve parlamentarne preiskovalne komisije, ki naj bi se ukvarjala s kazenskimi in sodnimi postopki zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja za "nedopustno politično vmešavanje v zvezi s politično odgovornostjo nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali v preiskavi in sojenju politiku zaradi korupcijskih kaznivih dejanj". Spomnimo, da je državni svet odredil ustanovitev te preiskovalne komisije na zahtevo državnega sveta. Izbire državni zbor ni imel, navkljub pomislekom, ki so prihajali iz vrst pravosodja. Na ustavno sodišče so nato romale pobude za oceno ustavnosti s strani sodnega sveta, vrhovnega sodišča in vrha tožilstva. Ustavni sodniki so nato delno ustavili delo preiskovalne komisije, ki je sestavljena zgolj iz članov SDS, NSi in SNS, in to v delu, ki se nanaša na ugotavljanje politične odgovornosti sodnikov in tožilcev. Ustavno sodišče je namreč ocenilo, da se v tej zadevi postavlja vprašanje ustavne skladnosti zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ker naj ne bi vsebovala ustreznih mehanizmov za preprečitev protiustavnih parlamentarnih preiskav, ki bi lahko posegle v neodvisnost in samostojnost sodnikov in državnih tožilcev. Če bi se izkazalo, da izpodbijana predpisa res ne vsebujeta takih mehanizmov, pa bi jih po ustavi morala vsebovati, bi njuno izvrševanje do končne odločitve ustavnega sodišča že samo po sebi povzročilo težko popravljive škodljive posledice, je poudarilo ustavno sodišče. Parlamentarna komisija, ki jo vodi Žan Mahnič, medtem ne počiva, zaslišali so že vrsto prič.
Greco pa v poročilu, s katerim se je sicer prejšnji teden seznanila slovenska vlada v odstopu, poudarja, da je neodvisnost sodstva temelj pravne države in da morajo vse veje oblasti demokratične države to načelo spoštovati. Pritožbe na sodne odločbe naj se načeloma rešujejo s pritožbami v okviru samega sodstva, ne pa s posegi drugih vej državne oblasti. Greco do končne odločitve ustavnega sodišča ter do pravnomočne odločitve v postopkih, o katerih pravosodni organi v tej povezavi še niso odločili, ne more sprejeti zaključka v zvezi z ustreznostjo oziroma zadostnostjo zakonske ureditve področja integritete in preprečevanja korupcije v Sloveniji, saj se jim zdi to preuranjeno, bodo pa natančno spremljali potek postopkov in odločitev v zvezi s parlamentarno preiskavo. Pristojne državne organe je Greco zato pozval, naj mu najkasneje do 1. marca posredujejo poročilo o nadaljnjih postopkih in odločitvah v tej zadevi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta