Glasovanje po pošti: Bodo Slovenci v tujini sploh lahko pravočasno uveljavili svojo volilno pravico?

Matej Grošelj Matej Grošelj
22.04.2022 06:00

Če volivci v tujini ne bodo pravočasno prejeli glasovnice, ne bodo mogli uveljavljati svoje volilne pravice. Janez Janša pravi, da se bo SDS bojeval do zadnje preverjene glasovnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glasovnice za državljane s stalnim prebivališčem v tujini so bile na pošti oddane pozneje kot pred volitvami 2018. 
Andrej Petelinšek

Državna volilna komisija (DVK) je pripravila več kot 106.000 glasovnic, ki so namenjene volilnim upravičencem s stalnim prebivališčem v tujini. Pred nedeljskimi volitvami prihaja do zapletov, saj mnogi slovenski državljani na tujem po družbenih omrežjih sporočajo, da volilnega gradiva še niso prejeli. Bodo sploh lahko pravočasno uveljavili svojo volilno pravico? Bi težave glede pošiljanja in dostave glasovnic v tujino lahko pod vprašaj postavile verodostojnost volitev?

Nemir na politični sceni

Izpolnjene glasovnice iz tujine, ki jih volivci pošljejo v domovino po pošti, praviloma ne odločajo o končnem izidu volitev. Pred štirimi leti je DVK v tujino razposlala dobrih 96.000 glasovnic, od teh se je v Slovenijo vrnilo manj kot 6000 izpolnjenih glasovnic. Skromen odziv volivcev iz tujine je stalnica slovenskih volitev. V povprečju se več kot deset odstotkov volilnega gradiva vrne v Slovenijo s pripisom, da glasovnice niso bile oddane naslovnikom, ker so osebe neznane, preseljene ali preminule. Direktor DVK Dušan Vučko pravi, da se še na nobenih volitvah ni zgodilo, da bi prav vsi volivci v tujini iz objektivnih razlogov pravočasno prejeli glasovnice. "Verjamem, da bodo volivci v tujini glasovnice prejemali tudi danes. V primeru nepravilnosti in morebitnih sporov bi morala o zapletih odločati DVK, potem pa sodišča, če bo šlo tako daleč. Tovrstnih pritožb doslej ni bilo," je za Večer pojasnil Dušan Vučko.

Dušan Vučko: "Še na nobenih volitvah se ni zgodilo, da bi prav vsi volivci v tujini pravočasno prejeli glasovnice."
Robert Balen

Spomnimo, da so imele volilne komisije volilnih enot pred tokratnimi parlamentarnimi volitvami težave pri pravočasnem potrjevanju kandidatnih list. DVK je med drugim poročal o malomarnosti uslužbenke pri pripravi logotipov strank, kar je povzročilo zaplete s tiskanjem glasovnic, nato je zmanjkalo tudi posebnega papirja. Direktor DVK Dušan Vučko pravi, da bi lahko Pošta Slovenije hitreje pošiljala glasovnice v tujino, Pošta pa se otepa odgovornosti, da so bile pošiljke zaradi njene krivde oddane kasneje, kot je običajna praksa. Dodajmo, da je Pošto Slovenije februarja letos s polnimi pooblastili prevzel dolgoletni član SDS Tomaž Kokot. Ob njegovem imenovanju so se vrstila ugibanja, ali sploh izpolnjuje pogoje za prevzem položaja, saj bi moral imeti najmanj petletne izkušnje z vodenjem velikih gospodarskih družb.

Državna volilna komisija bo za ugotavljanje volilnega izida upoštevala vse glasovnice iz tujine, ki bodo po pošti prispele do vključno 3. maja. Zakon o volitvah v državni zbor pravi, da bodo neveljavne tiste glasovnice, ki bodo v tujih državah na pošto oddane v nedeljo po 19. uri, ko se bodo po Sloveniji zaprla volišča. To v praksi pomeni, da volivci iz tujine ne bodo mogli glasovati dan po volitvah, če bodo šele takrat prejeli glasovnico. Zapleti z glasovanjem v tujini povzročajo nemir na politični sceni, saj se vrstijo ugibanja, ali bi lahko po volitvah prišlo do izpodbijanja volilnih rezultatov. Predsednik SDS Janez Janša je na zaključni strankarski konvenciji izjavil, da se bodo za glasove bojevali do zadnje preštete in preverjene glasovnice. V preteklosti se je že dogajalo, da je SDS oporekal volilnim izidom in volitve označeval za ukradene. Podobno retoriko je po zadnjih volitvah v ZDA uporabljal tudi nekdanji predsednik Donald Trump, ko ga je premagal Joe Biden.

Rekordno predčasno glasovanje

Ob robu slovenskih volitev velja dodati, da je tridnevno predčasno glasovanje na 96 voliščih po državi končano. Državna volilna komisija je sporočila, da je v dveh dneh glasovalo 84.209 ljudi, to je skoraj pet odstotkov vseh volilnih upravičencev. Gre za rekordno udeležbo na predčasnem glasovanju. Doslej je največ volilnih upravičencev glasovalo na predčasnem glasovanju lani, ko je potekal referendum o zakonu o vodah, ki so ga volivci z veliko večino zavrnili. Takrat je v treh dneh svoj glas oddalo 84.196 volivcev, končna številka predčasnega glasovanja za tokratne državnozborske volitve pa bo glede na množičen odziv očitno veliko višja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta