(FOTO) Tina Gaber vse bolj v ospredju. Kakšen vpliv ima premierjeva partnerka na vladne odločitve?

Matej Grošelj Matej Grošelj
26.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Gaber je spremljala Roberta Goloba tudi na plazovitih območjih Štajerske, kjer so minuli teden divjala neurja.
Sašo Bizjak

Predsednik vlade Robert Golob se v javnosti vse pogosteje pojavlja v spremstvu partnerke, kar pri njegovih predhodnikih ni veljalo za povsem običajno prakso. Potem ko je na začetku mandata skrival svojo zasebnost, je pred dvema mesecema v oddaji Preverjeno razkril, da je decembra lani začel postopek ločitve in se preselil v Ljubljano, kjer si je uredil življenje z otroki in spletno vplivnico Tino Gaber. Medtem ko partnerke predsednikov vlad ob protokolarnih aktivnostih predstavljajo in zagovarjajo interese države, v širšem kontekstu ne moremo prezreti vidika političnega marketinga, prek katerega tako premier kot njegova spremljevalka gradita svojo javno podobo.

Obiski kabineta v nepojasnjenih okoliščinah

Prvi posnetki Roberta Goloba in Tine Gaber so se v javnosti pojavili ob koncu lanskega leta, ko sta se udeležila vatikanskega božičnega koncerta v Rimu. Premier je svojo partnerko domači javnosti uradno predstavil v Cankarjevem domu na februarski državni proslavi pred kulturnim praznikom, od takrat pa se nekdanja mis redno pojavlja v spremstvu Goloba na različnih dogodkih. V okviru strankarskih aktivnostih Gibanja Svoboda sta se denimo udeležila pogozdovanja na Krasu, med drugim sta bila na odprtju nordijskega svetovnega prvenstva v Planici, prav tako sta se udeležila podelitve nagrad Gospodarske zbornice Slovenije.

Robert Golob je Tino Gaber domači javnosti uradno predstavil februarja v Cankarjevem domu.
Robert Balen

Ob koncu marca smo na teh straneh pisali, da nekdanja registrirana lobistka Tina Gaber povečuje vpliv v političnih krogih blizu predsednika vlade. V premierjevem kabinetu je v nepojasnjenih okoliščinah postala članica delovne skupine za pravice živali, neformalno naj bi sodelovala tudi v strateškem svetu za prehrano, ki velja za posvetovalno telo predsednika vlade. V Golobovem kabinetu nikdar niso natančno pojasnili, kakšno vlogo je imela Tina Gaber na sestankih z državno sekretarko Maksimiljano Polak. Prav tako ni znano, kdo jo je povabil v premierjev kabinet in katero organizacijo je predstavljala. V tem času je opravila tudi intervju z Golobom v njegovi pisarni, v začetku aprila pa je gostila soproge vladnih predstavnikov Severne Makedonije, ki so se mudili na državniškem obisku v Sloveniji.

Od medvedov do nutrij

V političnih krogih se medtem pojavljajo vse pogostejša namigovanja, da ima Tina Gaber vpliv tudi na nekatere vladne odločitve. Ker je meja med zasebnim in javnim zelo tanka, postaja moteče, da se premierjeva partnerka suče okoli polja konflikta interesov. Golobovo nedavno intervencijo, da je treba kljub odločbi ministrstva za naravne vire in prostor premisliti o odstrelu medvedov, so mnogi povezovali prav z vplivom njegove spremljevalke. Aktualna tema zadnjih dni so postale nutrije, ki se razmnožujejo in povzročajo škodo na Ljubljanskem barju. Čeprav so na Magistratu leta 2015 sprejeli odlok, da je prepovedano hranjenje nutrij, zaradi možnega prenašanja bolezni na človeka pa odsvetujejo božanje teh živali, je Tina Gaber pred dnevi počela prav to in nasprotovala izlovu nutrij. Ljubljanski župan Zoran Janković se v zadevo ne želi vmešavati in odločitev o usodi nutrij prepušča državi.

Tina Gaber je ob robu državniškega obiska vladnih predstavnikov Severne Makedonije njihove soproge peljala v kranjski dom upokojencev.
Vlada RS

V tem mesecu se je prisotnost Golobove partnerke v javnosti naglo povečala – s premierjem sta se udeležila spominske slovesnosti na Orlah, ob dnevu Evrope sta prišla na Ljubljanski grad na slavnostno sejo mestne občine. Minuli teden sta na Bledu prisostvovala mednarodni poslovni konferenci, udeležila sta se 50. obletnice ženske odbojke na Goriškem, poleg tega sta obiskala poplavna območja v občini Šentilj. Čeprav je šlo za terenski službeni obisk premierja brez protokolarnih elementov, je Tina Gaber na plazovitih štajerskih območjih kramljala in se objemala s krajani, ki jih je prizadela naravna nesreča. Kakšen je bil na državni ravni namen njenega obiska v Šentilju, smo vprašali v kabinet predsednika vlade, a odgovora nismo prejeli. V kabinetu prav tako niso pojasnili, s čim se Tina Gaber trenutno poslovno ukvarja. V skopem sporočilu so pojasnili, da se "udeležba partnerke predsednika vlade na posamičnih dogodkih dogovarja z organizatorji na podlagi njihovih predlogov in/ali vabil".

Ksenija Benedetti: "Strašnih omejitev na tem področju ni."
Tit Košir

Nenavadno zaradi drugačne prakse

Nekdanja dolgoletna vodja slovenskega protokola Ksenija Benedetti pravi, da se partnerke predsednikov vlad praviloma same odločajo, katerim javnim dogodkom bodo prisostvovale. Strašnih omejitev na tem področju ni, je povedala za Večer: "Partnerka zagotovo ni prisotna pri uradnih razgovorih, ki jih imajo visoki politični predstavniki za zaprtimi vrati. Na začetku srečanja se lahko skupaj družijo kakšnih 15 minut, da izkoristijo priložnost za neformalen pogovor, potem pa gredo vsak po svoje. Medtem ko potekajo sestanki tujih voditeljev, imajo partnerke v tem času običajno damski program. O čem bo tekla debata, je stvar kabineta predsednika vlade in posameznih ministrstev, saj na tovrstnih srečanjih partnerka predsednika vlade formalno predstavlja Slovenijo in je prav tako zabeležena v delegaciji."

Ko je Nemčijo s kanclerskega položaja vodila Angela Merkel, njen mož Sauer nikoli ni bil dostopen za intervjuje v medijih. Na protokolarnih srečanjih z vplivno soprogo se je pojavljal sila redko, njeno inavguracijo leta 2005 je spremljal po televiziji. Nemški tisk je nekoč zapisal, da je "neviden kot molekula". Kot pravi Ksenija Benedetti, se nam pogosto pojavljanje Tine Gaber ob Robertu Golobu zdi malce nenavadno predvsem zato, ker je bila praksa v preteklosti drugačna. Partnerke prejšnjih premierjev namreč niso bile tako močno izpostavljene v javnosti, njihova udeležba na različnih dogodkih je bila bolj selektivna in manj opazna. "Nihče pa ne more reči, da je s tako obsežnim pojavljanjem premierjeve partnerke v javnosti kaj narobe, saj so pravila veliko bolj ohlapna kot denimo pri predsedniškem paru," je pristavila Benedetti.

Ob tem velja spomniti, da Aleš Musar v vlogi soproga predsednice republike Nataše Pirc Musar zaradi opravljanja protokolarnih in drugih obveznosti iz proračuna prejema mesečno nadomestilo za kritje stroškov v višini 850 evrov bruto. Tanja Pečar, partnerka nekdanjega predsednika Boruta Pahorja, se je izplačilu nadomestila med desetletnim mandatom v celoti odpovedala.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta