(FOTO) Ptiča, ki je že dolgo veljal za izumrlo vrsto, na Dolenjskem ubila elektrika, želel se je skriti pred fotografom

A.L.
21.01.2022 15:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lani smo poročali o ptiču klavžarju, ki je v naših krajih izumrl že v 18. stoletju. Zato je bilo toliko večje presenečenje, ko so ga lansko jesen opazili najprej na Grobniku, pozneje pa še v Nacionalnem parku Paklenica. Kmalu se je oglasil tudi bralec, ki je nekaj mesecev prej klavžarja posnel v Sloveniji. Redka vrsta ptice je priletela na okensko polico stanovanja v Ilirski Bistrici.

Bralec Večera

Da gre za izjemno redko vrsto ptic iz družine ibisov, najbližji njegovi sorodniki pa so štorklje in čaplje, je takrat za Večer pojasnil ornitolog in strokovni vodja Notranjskega regijskega parka Tomaž Jančar. Slovensko ime klavžar mu je nadel Žiga Zois v svojem imeniku ptic s slovenskimi imeni "Nomenclaturi Carniolici". Ime grivasti ibis je umetna skovanka iz 20. stoletja, ki pa se ne uporablja več. 

Zdaj so na Facebook strani Proti nezakonitemu lovu na ptice v Sloveniji objavili fotografijo poginule ptice, izkazalo se je da gre prav za klavžarja. "Tragično je končal klavžar Giovanni včeraj na Dolenjskem. Ker je bila želja po dobri fotografiji tako močna, ptica pa žal tako nemočna, se je v obupu želela umakniti na višje. Žal je to višje bil električni drog, ki je ptico ob pristanku elektrificiral. Naj bo njegova smrt opomin, da v želji po slavi in všečkih ne posegamo v njihov osebni prostor," so zapisali.

Tragično je končal klavžar Giovanni včeraj na Dolenjskem. 😭 Ker je bila želja po dobri fotografiji tako močna, ptica pa...

Objavil/a Proti nezakonitemu lovu na ptice v Sloveniji dne Torek, 18. januar 2022

Jančar je v novembrskem pogovoru za Večer povedal, da je v zadnjih letih klavžar v Sloveniji maloštevilen in redek preletnik"Opazujemo jih večkrat vsako leto. Osebki izvirajo iz avstrijske populacije. Gre za ponovno naseljeno populacijo. Vsako leto se jeseni selijo v tople kraje Italije in spomladi nazaj v Avstrijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta