(FOTO) Logar razkril, da je o svoji potezi predhodno obvestil Janšo. Na okrogli mizi Platforme tudi bivša poslanca SMC

Luka Mlakar Luka Mlakar
30.11.2023 20:59

Platforma sodelovanja zaenkrat še brez odločitve glede nastopa na evropskih volitvah, Anže Logar previden pri komentiranju izjav Janeza Janše o nasprotovanju interesov stranke SDS in njegovega društva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva Irgl in Anže Logar na drugi okrogli mizi v okviru društva Platforma sodelovanja
Robert Balen

Poslanec SDS in predsednik društva Platforma sodelovanja Anže Logar je ob robu druge okrogle mize v okviru Platforme glede svojega nedavnega umika s položaja predsednika sveta SDS dejal, da je bil njegov odstop iskren. Na vprašanje novinarjev, ali je bila njegova poteza usklajena s predsednikom SDS Janezom Janšo, je Logar odgovoril, da je Janšo o svojem odstopu obvestil dva dni pred petkovo sejo sveta SDS v Brežicah. Janša je bil takrat kritičen do Logarja in Platforme, med drugim naj bi poudaril, da si interesi Logarja in SDS delno nasprotujejo.

Jordan: Logar se počasi oddaljuje od SDS

"Meni oziroma namenu ustanovitve Platforme se vedno pripisuje neke interese, pa vam povem, da je v ozadju te platforme zgolj občutek družbene dolžnosti, da Slovenijo pomagamo pripeljati skupaj kljub razdeljenosti, ki je z vsakim dnem večja," je poudaril Logar. Na vprašanje, kako komentira Janševe navedbe, da je bila Platforma sodelovanja ustanovljena z namenom nastopa na naslednjih parlamentarnih, morda pa tudi na evropskih volitvah prihodnje leto, pa je odgovoril, da od različnih deležnikov sliši različna razmišljanja. "Mislim, da se bomo v upravnem odboru Platforme odločili pravilno, ko bo čas za to, v tem trenutku pa še zdaleč ni." Po njegovih besedah so znotraj upravnega odbora dvakrat odprli temo o evropskih volitvah, vendar pa glede tega še niso sprejeli nobenih konkretnih odločitev. "Kot berem, pa bo kar velika gneča," je dodal Logar.

Mešani politični obrazi na okrogli mizi Platforme sodelovanja
Foto: Robert Balen

Članica upravnega odbora Platforme in bivša evropska poslanka SDS Romana Jordan, ki je iz Janševe stranke izstopila sredi junija, je dejala, da Logarjev odstop z mesta predsednika sveta SDS podpira: "Njegovega odstopa ne povezujem z društvom Platforma sodelovanja, se mi pa zdi dobro, da politični prostor na tak način postaja jasnejši. Anže Logar je tako s svojimi dejanji kot tudi s svojo politiko, ki jo je gojil, pokazal, da se je od stranke SDS začel počasi oddaljevati." Po njenem mnenju bo Logar v Janševi stranki ostal, dokler bo lahko v okviru SDS deloval kot poslanec in član stranke: "Če pa ne bo mogel, pa se bo seveda sam odločil in tudi sam sprejel to odločitev."

Irgl: Platforma zaenkrat izpolnjuje svojo nalogo

Na vprašanje, kako komentira napovedi, da bo iz Logarjevega društva nastala nova stranka, pa je Jordan odgovorila, da je bilo tovrstnih špekulacij že veliko in da so se vzniknile vedno, ko se je pojavilo neko gibanje, ki je predstavljalo alternativo politiki ali pa zagovarjalo drugačen način razprave in neko inovativnosti: "Zdi se mi prav, da ljudje podpirajo tovrstne razprave. Moram pa poudariti, da je ambicija Platforme sodelovanja, da zaenkrat delujemo kot društvo. Seveda pa smo že na začetku poudarili, da želimo s tem društvom vplivati tudi na politiko." Dogajanja v SDS ni želela komentirati, je pa dejala, da ju z Logarjem povezuje to, da si oba želita kulturnega dialoga in medsebojnega spoštovanja: "V stranki sva ves čas delovala na tak način. Ne podpirava dialoga, ki bi razdvajal članice in člane stranke, ter dialoga, ki bi razdvajal celotno Slovenijo. V tem smislu imava zagotovo veliko skupnih točk."

Na drugi okrogli mizi v okviru Platforme so govorili o pomenu duševnega zdravja.
Foto: Robert Balen

Logarjeva poslanska kolegica in ustanovna članica Platforme Eva Irgl je prav tako dejala, da Platforma zaenkrat ostaja v okvirih civilnodružbenega gibanja: "Platforma sodelovanja zaenkrat izpolnjuje svojo nalogo. Mislim, da ljudje to vedno bolj vidijo in da so zelo zadovoljni s tem, kar počnemo. Ko hodim po terenu, slišim ogromno pozitivnih stvari predvsem v zvezi s Platformo." V SDS je sicer mogoče neuradno slišati, da bo moral Logar, če bo hotel iti naprej po svoji poti, zapustiti stranko. Na vprašanje, ali bi se mu bila pri tem morda pripravljena pridružiti, je Irgl odgovorila, da trenutno ne razmišlja o tem: "Sem ponosna desnosredinska političarka, imam jasno postavljene vrednote, hrbtrenico še vedno vzravnano in tako bom delovala tudi vnaprej." Na vprašanje, ali se nanjo kot poslanko SDS vrši kakršenkoli pritisk, ker je tudi ustanovna članica Platforme, pa je odgovorila, da tega ne želi komentirati.

Logar: Zdi se, da smo v nenehnem iskanju novega premierja

Tema druge okrogle mize v okviru Logarjevega druptva je bilo duševno zdravje, v razpravi pa so med drugim sodelovali Aljoša Bagola, Melani Mekicar, Sebastjan Kristovič, Miha Kramli, Helena Jeriček Klanšček in Miran Možina. Tokratno razpravo je povezovala Irgl, ki je med drugim izpostavila, da je tema duševnega zdravja izjemno pomembna za slovensko javnost. "Dobra kondicija duševnega zdravja je naložba za prihodnost, predvsem pa vpliva tudi na vse ostale stvari v družbi. Če ni duševnega zdravja, potem vse ostalo trpi." Da je treba čim prej ustrezno nasloviti vprašanje duševnega zdravja, ki je trenutno finančno in kadrovsko podhranjeno, se je strinjal tudi Logar: "​Če smo na prejšnji okrogli mizi govorili o gospodarstvu, ki naj bo motor, danes govorimo o prihodnjih ključnih kadrih in o tem, da se bo slovenska populacija razvijala tako, da bo kos izzivom, ki so pred nami." 

Za pripravo druge okrogle mize v okviru Logarjevega društva je bila zadolžena Eva Irgl.
Robert Balen

Po njegovih besedah bodo v Platformi javne tribune v prihodnjem letu organizirali tudi na lokalni in regionalni ravni, na njihove aktivnosti pa ne bo vplivalo dogajanje na političnem parketu. "Zdi se, da smo v nenehnem iskanju novega premierja. Upam, da aktualni premier ne bo še naprej sprejemal takšnih ukrepov kot v zadnjem času in da ne bo dvigoval davkov, ampak v nekem relativno kratkem času ne pričakujem nobenih sprememb. Mi nameravamo nadaljevati z javnimi tribunami in vsebinsko širiti polje razprave o tistih temah, za katere ocenjujemo, da so pomembne za Slovenijo," je še poudaril Logar.

Logarjevih strankarskih kolegov ni bilo, sta pa prišla bivša poslanca SMC

Med obiskovalci v dvorani sta bila tudi nekdanja poslanca SMC oziroma Konkretno Gregor Perič in Monika Gregorčič. Perič je dejal, da ni član društva, na vprašanje, ali podpira Logarja, pa je odgovoril, da "podpira vsako prizadevanje, ki temelji na tem, da se povezujemo in sodelujemo". "Slovenija je pred številnimi izzivi. Če se bomo delili na te in one ter če ne bomo znali poiskati tisto najboljše med nami, ta država nima neke prihodnosti," je povedal Perič, ki je formalno sicer še vedno član Konkretno.

Dogodka sta se udeležila tudi bivša poslanca SMC oziroma Konkretno Gregor Perič in Monika Gregorčič.
Robert Balen

Na vprašanje, ali ga je morda presenetilo, da je njegov nekdanji strankarski šef Zdravko Počivalšek postal član Janševe vlade v senci, pa je Perič odgovoril, da je omenjeno informacijo zasledil v medijih. "Podpiram pa vsako prizadevanje, ki omogoča, da lažje delamo skupaj in iščemo skupno dobro," je še povedal Perič in dodal, da marsikdo v Sloveniji išče alternative. Razpravi sta prisluhnila tudi nekdanji okoljski minister in vidni član SLS Janez Podobnik ter predsednik zunajparlamentarne stranke Dobra država Smiljan Mekicar. Razen Logarja in Irgl na dogodku ni bilo drugih vidnih članov Janševe stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta