SLOVENIJA

(FOTO) Ganljivo slovo predsednika republike

Tina Recek Tina Recek
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednika republike Borut Pahor v družbi čistilke Zekije 
Robert Balen

Tik pred slovesom od desetletnega predsedovanja je predsednik republike Borut Pahor danes ob počastitvi državnega praznika, dneva Rudolfa Maistra, kar štirikrat ob različnih urah na stežaj odprl vrata Predsedniške palače. Ob tej priložnosti je predsednica Zveze društev General Maister Lučka Lazarev Šerbec poudarila pomen življenja in dediščine generala Maistra, medtem ko je Pahor državljanom čestital in nagovoril obiskovalce.

Teh je bilo precej. Največji prostor v palači, Kristalna dvorana, je bil zapolnjena do zadnjega kotička. Med obiskovalci je bilo mogoče opaziti vse, od mladih družin z otroki do starejših upokojencev. Med njimi je bila tudi Simona Lupšina, ki si je udeležila dneva odprtih vrat, ker si je želela od blizu spoznati Boruta Pahorja, saj ceni njegovo delo.

Ob počastitvi dneva Rudolfa Maistra tudi dan odprtih vrat v Predsedniški palači, ki je privabil številne obiskovalce. 
Robert Balen

S predsednikovanjem Pahorja sta bila zadovoljna tudi zakonca Helena in Radko Nahtigal. "Danes sva se mu osebno prišla zahvalit za njegovo opravljeno delo. Da je predsednik vseh državljanov, je za naju pokazal, ko se je kot prvi predsednik Slovenije udeležil srečanja mladih katolikov v Stični," je dejala Nahtigalova. Njen mož pa je dodal, da ga je prepričal še s tem, ko se je v času epidemije odpravil do domov starejših občanov in uporabnikom ter zaposlenim dajal pogum in moralno podporo. "Širše gledano, menim, da je tudi na mednarodnem političnem področju veliko naredil za našo domovino."

Ženski pevski zbor Carmen manet je ob zaključku slovesne prireditve zapel pesem Franka Sinatre My Way.  
Robert Balen

V čast in veselje

Da ga bo pogrešal kot predsednika, pa nam je zaupal Rok, priimka ni želel razkriti. Tudi on se mu je zahvalil, kot je dejal, "za predsedovanje v dobro vseh nas". Tanja Leskošek pa nam je povedala, da si bo ta dan verjetno zapomnila za vse življenje. Za to priložnost si je vzela dopust. "Menim, da je gospod Pahor vnesel v politični prostor strpen, miren in ljubezniv dialog in s tem dvignil politično kulturo na višjo raven. S svojim delom nas je tudi lepo predstavljal zunaj naše države. V čast in veselje mi je, da sem danes prišla in prisluhnila besedam predsednika republike," je še povedala obiskovalka.

Radko in Helena Nahtigal sta se osebno zahvalila Borutu Pahorju za njegovo uspešno delo.
Tina Recek

Brez kakršnegakoli incidenta

In s katerimi besedami je številne obiskovalce nagovoril Borut Pahor? Med drugim se je zazrl v preteklost nastanka zamisli o odprtih vratih. Spomnil je, da se je ideja rodila leta poleti leta 2013 z željo, da se na simbolni ravni proslavi predsedniška funkcija kot središče države. "Ves čas svojega dela nisem imel pred očmi veliko vprašanj o delu oblasti in mojim vpletanjem vanjo. Raje sem se osredotočil na ljudi. Zaradi tega sem bil tudi v desetih letih delovanja deležen kritik," je izpostavil. Od takrat je predsedniško palačo obiskalo skoraj 30 tisoč ljudi, tudi iz tujine.

Dan odprtih vrat v predsedniški palači
Foto: Robert Balen

Najmlajši je štel komaj tri mesece. In ravno obiski mladih so ga najbolj razveselili. Še posebno pa je ponosen, da je ogled palače izjemen v svetovnem merilu. Nikjer na svetu po besedah Boruta Pahorja obiskovalce v delovnem prostoru osebno ne pričaka predsednik države in jim omogoči priložnosti za fotografiranje in kakšno vprašanje. On pa to počne in do zdaj še ni bilo nobenega incidenta. Ob tem je še razkril anekdoti. Ob taki priložnosti ga je neki francoski par vprašal, ali je on res pravi predsednik oziroma ali ni nekdo drug in le nadomešča predsednika. V spominu mu je ostalo še vprašanje obiskovalke, ki se je glasilo, kje on spi.

Tanjo Leskošek je Borut Pahor navdušil s kulturnim dialogom. 
Tina Recek

Zagotovo pa se bo tudi Pahorju vtisnilo v spomin današnje zadnje srečanje z obiskovalci. Ena izmed obiskovalk je namreč njemu in čistilki Zekiji podarila obesek za ključe iz blaga in vzorcem avtomobila, da bosta "furala življenje po slovesu vsak po svoje po najboljših močeh". Gesta je oba vidno presenetila in ganila do solz.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?