Fiskalni svet: Vlada spet zagovarja previsoko porabo

Jelka Zupanič
11.02.2019 19:20

Fiskalni svet vladi ne priporoča varčevanja. Skrbi ga, ker bi z rebalansom trajno povečala izdatke do maksimuma v času, ko zaradi ohlajanja gospodarske rasti višji prihodki niso nujno zagotovljeni, reformnih ukrepov pa vlada še nima.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medtem ko se je minister za finance Andrej Bertoncelj (levo) v Bruslju družil z avstrijskim, finskim in malteškim kolegom, ga je doma okaral fiskalni svet.
Olivier Hoslet

Fiskalni svet je javnost in poslance včeraj znova opozoril, da vlada tudi v rebalansu proračuna načrtuje previsoke izdatke in s tem krši fiskalno pravilo. Podobno opozorilo so poslanci že slišali. A so se decembra navkljub opozorilu fiskalnega sveta strinjali s previsoko letošnjo porabo države, saj so dvignili roke za vladin popravek odloka za pripravo proračunov vseh štirih javnih blagajn. Zdaj jim fiskalni svet spet sporoča, da naj tudi jih skrbi, ker vlada nadaljuje ekspanzivno in prociklično fiskalno politiko. "To je lahko v trenutnih okoliščinah neustrezno, saj bi se lahko ob predvidenem ohlajanju ugodnih gospodarskih razmer stanje javnih financ bistveno poslabšalo," je ocenil predsednik fiskalnega sveta dr. Davorin Kračun. Da varčevanje zdaj, ko gre gospodarstvu dobro, res ni potrebno, ve tudi fiskalni svet. Priporoča pa previdnost, tako pri bodočih izdatkih kot načrtovanih prihodkih. Člani fiskalnega sveta so prepričani predvsem, da vlada porabe ne bi smela naviti do maksimalno dopustne, še zlasti ker z njo ne bo reševala tudi strukturnih izzivov v prihodnosti.

Vlade spoštovanje pravil ne bi omejevalo

Fiskalni svet je v oceni skladnosti predlaganega rebalansa s fiskalnimi pravili zapisal, da "spoštovanje zakonsko določenih fiskalnih pravil v trenutnih razmerah ne bi zahtevalo zniževanja izdatkov, temveč omejevanje njihove rasti tako, da se ob ustvarjanju zadostnega nominalnega presežka zgolj ohranja strukturno ravnotežje sektorja država". Če znaša letošnji maksimalni obseg izdatkov države v vseh štirih javnih blagajnah 20.610 milijonov evrov, bi vlada spoštovala zakonsko predpisano fiskalno pravilo, če bi bili izdatki nižji za okoli 270 milijonov evrov. "To bi še vedno predstavljajo občutno povišanje javnofinančnih izdatkov," so zapisali. Letošnji izdatki bi od lanskih torej lahko bili višji, in sicer kar za okoli 870 milijonov evrov. Nikakor pa ne bi smeli biti višji za več kot 1,13 milijarde evrov. To bi bila najvišja rast izdatkov sektorja država po letu 2009, torej v zadnjem desetletju, izjema je bilo le preteklo leto, leto 2018.

Pretirana poraba lahko ogrozi zniževanje dolga

Fiskalni svet skrbi trajno povišanje izdatkov zato, ker ob takem trajnem povišanju izdatkov pogreša vladine napovedi, kako se bo lotila strukturnih izzivov javnih financ. Tako kot vse nas jih zanima, kaj bo vlada storila, da bodo javne finance vzdržale tudi prihodnjih pet in več let staranja prebivalstva Slovenije. Pa kako bo ukrepala, ker bodo zaradi staranja izdatki za pokojnine in zdravstvo višji, oziroma, kako bo z ekonomskimi in davčnimi ukrepi poskrbela, da v javnih financah zaradi umirjanja gospodarske rasti ne bomo prisiljeni spet zategovati pasu, tudi zato, ker bomo snedli možne rezerve iz dobrih časov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta