Finančni sklad York bi prodal naložbo v Savi madžarskim investitorjem, državna SDH in Kad pa lahko uveljavita predkupno pravico

Damijan Toplak Damijan Toplak
02.02.2022 06:00

SDH ima v Savi 18,63-odstotni delež, Kad pa 28,05-odstotni delež, skupaj torej 46,68 odstotka Save.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bodo po Termah Lendava v madžarskih lastniških rokah pristali še elitni hoteli Save Turizma na Bledu, na Obali, v Moravskih Toplicah, v Radencih in na Ptuju?

 

Terme Lendava

Slovenski državni holding (SDH) je včeraj prejel obvestilo finančnega sklada York za uveljavitev predkupne pravice v družbi Sava, so sporočili iz holdinga. S tem je začel teči 30-dnevni rok za morebitno uveljavljanje predkupne pravice države pri prodaji Yorkovega 43,23-odstotnega deleža v Savi. Tega York sicer prodaja madžarskemu investitorju. "SDH in Kapitalska družba (Kad) sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve," so nato sporočili iz SDH in dodali, da do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne bodo komentirali.

SDH ima v Savi 18,63-odstotni delež, Kad pa 28,05-odstotni delež, skupaj torej 46,68 odstotka Save. Predstavniki sklada York so po pisanju Dela v ponedeljek zvečer s predstavniki družbe Prestige Tourism (ta sploh nima svoje spletne strani), za katero stoji madžarski sklad Diofa Assets Management, uskladili in podpisali pogodbo o prodaji Yorkovega deleža v Savi. Madžarski investitorji naj bi po navedbah časnika za Yorkov delež plačali 38 milijonov evrov. Spomnimo, da naj bi še poleti sklad York za 34,2 milijona evrov bil usklajen z državnim skladom SDH za prodajo tega lastniškega deleža njemu. Torej se bo morebitni odkup 43 odstotkov Save zdaj za državo podražil vsaj za 3,8 milijona evrov, če bo želela doseči kupnino madžarskega investitorja. Pred dnevi je gospodarski minister Zdravko Počivalšek napovedal, da bo država predkupno pravico v Savi izkoristila, ali bo to res storila, pa bo torej znano do konca februarja.

Madžari obljubljajo visoka vlaganja

Minister Počivalšek je sicer dogovor, da bo država kupila Yorkov delež v Savi, izpostavil kot pogoj za vstop SMC v koalicijo pod Janezom Janšo leta 2020. "Enotni smo v odločitvi, da država turizem konsolidira. Strategija konsolidacije slovenskega turizma se izvaja že od leta 2017 dalje. Odkup deleža Yorka v Savi je le eden od korakov na tej poti, ki je bila začrtana še v prejšnjem mandatu in potrjena leta 2019 in v začetku tega leta. Glede tega smo v koaliciji enotni," je Počivalšek zapisal na twitterju novembra 2020. Minister Počivalšek se včeraj na vprašanja v zvezi s sklenjenim poslom med Yorkom in madžarskimi investitorji ni odzval. Trenutno se mudi v Parizu, kjer se udeležuje neformalnega zasedanja evropskih gospodarskih ministrov, ki razpravljajo o načinih zmanjšanja strateške odvisnosti EU od tretjih držav, kar pomembno hromi gospodarsko dejavnost v nekaterih industrijah.

Za nakup deleža v Savi so se v preteklosti zanimali tudi nekateri slovenski institucionalni vlagatelji, a do posla nato ni prišlo. Zanimivo pa je, da sedaj Prestige Tourism v imenu madžarskega sklada Diofa Assets Management, ki naj bi bil posredno povezan tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, obljublja Savi kar 200-milijonski investicijski cikel, četudi bi imeli manjši lastniški delež, kakor ga še vedno ima v Savi država. Menda v teh dneh svoj 1,71-odstotni lastniški delež v Savi želi prodati tudi Nova KBM, ki je v lasti madžarske OTP banke. Če bi ga kupili Madžari, bi svoje lastništvo v Savi povečali na 44,94 odstotka ali že povsem blizu velikosti deleža države.

Kapacitete od Obale do Prekmurja

Spomnimo, da je Sava 95,47-odstotna lastnica Save Turizma, ki ima v lasti hotele na Bledu, na Obali (Bernardin, Strunjan, Izola) pa v Moravskih Toplicah, v Radencih in na Ptuju. Slovenskemu državnemu turističnemu holdingu pa se je želelo priključiti še vsaj Terme Olimia iz Podčetrtka, Adrio Ankaran, Thermano Laško, Hit Alpinea Kranjska Gora in Unitur Rogla. Izvedeli smo še, da so želeli omenjeno transakcijo v Yorku izvesti že decembra lani, a so čakali na januarsko strategijo SDH-ja, kjer je Sava opredeljena kot pomembna naložba, kjer lahko lastniški delež države upade na vsega 25 odstotkov in eno delnico, torej bi lahko vsaj eden od državnih skladov, predvsem SDH, prodal delnice Save novemu madžarskemu lastniku. Madžarski državni sklad Comitatus-Energia je sicer že tudi lastnik Term Lendava, katere mu je prodal prav Sava Turizem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta