Fakulteta za logistiko v Celju: Denar terjajo od študentov nazaj

Ana Lah
19.05.2021 05:45
Fakulteta za logistiko iz Celja je 46 študentom, ki so sodelovali pri projektih, zaradi svoje napake izplačala preveč denarja, zdaj ga hoče nazaj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fakulteta za logistiko se zaveda napake, a želi denar izterjati nazaj.
Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Fakulteta za logistiko (FL) je sodelovala na javnem razpisu Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - po kreativni poti do znanja 2017-2020 (PKP) in Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020 za študijski leti 2018/19 in 2019/20 (ŠIPK).

Po naših informacijah je bila študentom obljubljena urna postavka 9 evrov bruto in to vrednost so dobili izplačano, 9. februarja 2021 pa jih je neprijetno presenetilo pismo v. d. dekana Tomaža Krambergerja, v katerem je zapisano, da so jim za uro opravljenega dela pomotoma obračunali 9 evrov namesto 6,39 evra bruto, kot to določajo pravila razpisa. "Pravila zgoraj navedenega javnega razpisa so javno objavljena in zatorej vsem znana, zato vam je moralo biti poznano, da ste za delo prejeli višji znesek od z razpisom upravičenega, česar pa nam niste sporočili. S tem ste zatajili neupravičeno pridobljena sredstva," piše v dopisu. Konkretno to pomeni, da bi posamezniki morali vrniti več sto evrov, nekateri celo blizu tisoč. Nadalje v dopisu fakulteta zahteva vračilo preplačanega zneska na študentski servis, pri čemer se sklicuje na obligacijski zakonik: "Kdor je bil brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega, je prejeto dolžan vrniti." Ob opravičilu za nevšečnosti je v pismu še zapisano, da bodo v primeru neplačila primorani znesek od njih sodno izterjati. "Na petih ŠIPK in dveh PKP projektih je skupno sodelovalo 46 študentov, skupno bi morali vrniti neto 18.317,64 evrov. Do ponedeljka jih je 5 dolg poravnalo oziroma ga bodo po ponujenem obročnem plačilu," so sporočili z univerze. 

Fakulteta za logistiko v Celju
Foto: ARHIV VEČERA
Arhiv Večera

​Študentje: Vračanje nemogoče

"Vračanje denarja, ki smo ga prejeli za opravljeno delo, je v času epidemije, ko študentskega dela skoraj ni, za nas boleče in za marsikoga celo nemogoče," so povedali vpleteni študentje, ki želijo ostati anonimni.

Denarja niso vrnili, ampak so se povezali in se obrnili na vodjo projektov dr. Matejo Forte. Ta se jim je za obračunsko napako opravičila, jim podala obrazložitev Javnega štipendijskega, razvojnega in invalidskega sklada RS ter zapisala, da so že pred začetkom izvajanja projektov na spletni strani fakultete objavili vabila študentom za sodelovanje v projektih z navedbo, da je predvidena denarna spodbuda študentu/študentki 9 evrov bruto bruto (torej dvojno odvajanje bruta, op. a.) na uro. Zapisala je, da se zaveda, da so zaradi nastalega vznemirjeni, in da so napake sestavni del poslovnega sveta.

Študentje so se povezali s pravniki in ti so jim pritrdili, da niso krivi za nastalo situacijo in da denarja niso dolžni vrniti. Svojo plat so predstavili z dopisom, v katerem so zapisali, da ni bilo nikjer zavedeno ali specificirano, da gre za katerikoli drug bruto od tistega, ki je poznan vsem laično podučenim posameznikom. Zneske, ki naj bi jih vrnili v dveh tednih, bi v vsakem primeru težko poravnali, vrnili pa bi jih, če bi bil razlog utemeljen. Kot so dejali, ob podpisu sporazuma ni bilo nikjer opredeljeno dvojno odvajanje bruta.

Kakor so povedali študentje, jih je FL povabila na dva sestanka, na katerih se je opravičila in priznala napako, a še vedno vztraja, da so dolžni njihovo napako kriti študentje z vračilom denarja. Zadnji sestanek se je zaključil zgolj s tem, da naj se s študentskim servisom dogovorijo za vračilo denarja. Sledilo je dva meseca zatišja, do menjave vodstva na fakulteti, 19. aprila pa so prejeli pismo nove dekanice dr. Maje Fošner. Spet je zapisano, da se zaveda napake fakultete, "ki se ob opravljanju dela žal lahko pripeti vsakomur ... Vendar pa to ne spremeni dejstva, da je prišlo do predplačila, do katerega študentje niste upravičeni in katerega ste, skladno s 190. členom Obligacijskega zakonika, dolžni vrniti." Fošnerjeva je nadaljevala, da je končni rok za vračilo predplačila 29. april, da pa lahko s študentskim servisom sklenejo dogovor o obročnem vračilu.

​Fakulteta: Poznali so pravila

Za pojasnila smo se obrnili tudi na vodstvo FL, odgovorili pa so nam iz službe za odnose z javnostmi Univerze v Mariboru. Tudi tam so vztrajali, da so bila pravila projekta PKP in ŠIPK javno objavljena na spletni strani Javnega štipendijskega razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada ter da je slednji na rektoratu Univerze v Mariboru organiziral delavnico posebej za projekt PKP in posebej za projekt ŠIPK, na katero so bili vabljeni vsi zaposleni in vsi študentje.

Tea Jarc: "Študentje so utemeljeno sklepali, da gre za bruto znesek."
Foto: OSEBNI ARHIV
Osebni arhiv

"Na delavnicah so zelo natančno razložili način financiranja projektov, predvsem pa glede denarnih vzpodbud študentom, kaj pomeni 9 evrov pavšal za denarno vzpodbudo študentom, natančno razčlenitev zneska 9 evrov na uro ter koliko neto na uro prejmejo študentje, prav tako je imela fakulteta na spletni strani objavljeno vabilo za sodelovanje študentov na projektih, v katerem je bilo navedeno, da je denarna spodbuda študentom 9 evrov bruto bruto. Izpostaviti je potrebno tudi, da so vsi študentje v celi Sloveniji, ki so delali na PKP- in ŠIPK-projektih, za istovrstno delo prejeli isti znesek, določen v javnem razpisu. Študenti FL so zaradi napake na strani fakultete prejeli 7,61 evra neto/uro nakazila, skladno z razpisom ter vabilom k sodelovanju pa bi ga morali prejeti 5,38 evra neto/uro. Do napake je prišlo pri pripravi obračunskih listov študentskega dela," pojasnjujejo.

Rektor Kačič molči

Univerza še piše, je bila nova dekanica dr. Fošnerjeva šele ob nastopu funkcije podrobno seznanjena s problemom plačila študentom, je pa študente osebno pisno nagovorila in jim ponovno obrazložila problematiko. "Napaka pri obračunu je nastala na strani FL in kljub želji, da bi se stvari lahko uredile drugače, pravne podlage žal za to ni. Edina možna rešitev je, da študenti v skladu s 190. členom Obligacijskega zakonika (Uradni list RS, št. 97/07 - uradno prečiščeno besedilo) preveč izplačani znesek vrnejo v maksimalnem številu obrokov. Takoj ko je bila napaka ugotovljena, so se na FL obrnili na študentski servis, kjer imajo izkušnje s tovrstnimi preplačili, hkrati se je FL z njimi dogovorila o obročnem plačilu, pri čemer zadnji obrok plačila zapade celo decembra 2022. Zavedamo se, da je situacija neprijetna tako za študente kot za Fakulteto za logistiko. Študenti so naši najpomembnejši partnerji in verjamemo, da bomo nastalo situacijo rešili na razumen način, za kar si tudi ves čas prizadevamo," so še sporočili.

Študentke in študentje za nastalo situacijo ne krivijo nobene posamezne fizične osebe, vendar pa prav tako ne želijo poplačati napake, ki je nastala na strani fakultete. Neuradno so se zaradi primera obrnili tudi na rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča in rektor je za Večer potrdil, da je s primerom seznanjen, ni pa ga želel komentirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta