Državna proslava ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Pahor: Nobene barve ne smemo izločiti iz mavrice

Luka Mlakar, D.Ži
25.06.2021 20:57
Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji proslavi ob dnevu državnosti izpostavil pomen skupnih ciljev, sodelovanja in premagovanja razlik za gradnjo boljše skupne prihodnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

00.00 Državne proslave so se udeležili številni znani obrazi iz sveta politike. Predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle se je strinjal s predsednikom republike Borutom Pahorjem, da ne smemo iz mavrice izločiti nobene barve. "Mavrica pomeni, da spoštujemo vse v naši skupnosti in da nas različnost bogati, so pa stvari, kjer se je treba poenotiti. To se lahko zgodi samo v dialogu in s spoštovanjem," je dejal Peterle.

Na slovesnosti ni manjkal niti prvi predsednik države Milan Kučan, ki se je proslave udeležil z značko petkovih protivladnih protestnikov. Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc pa je ocenila, da je zvečer v Ljubljani potekala samo ena proslava, antiproslavo, ki so jo pripravili petkovi protestniki, pa je označila za protest. Proslave se je udeležil tudi evropski poslanec SDS Milan Zver, nekdanji predsednik odbora za varstvo človekovih pravic Igor Bavčar, od opozicijskih politikov pa je na proslavo prišla predsednica SAB Alenka Bratušek. Na slovesnosti so bili tudi ministri aktualne vlade in nekateri poslanci državnega zbora.

23.30 Zaključni govor večera je pripadel premierju Janezu Janši,ki je nocoj od portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve prejel simbolično darilo ob predaji predsedovanja Svetu EU. "Hvala Portugalski za kompas. Evropsko morje je kar razburkano, potrebovali ga bomo," je po poročanju STA dejal slovenski predsednik vlade.

Ob 30. rojstnem dnevu samostojne in neodvisne Slovenije je po oceni Janše čas, da se ozremo tudi v naslednja tri desetletja. "Vidimo Evropo, vodilno po svobodi in kvaliteti življenja, dom pravičnosti in blaginje. Vidimo Slovenijo in Evropo, kot prostor dinamičnega in svobodnega izražanja mnenj, medsebojnega sodelovanja, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prave," je še dejal Janša na osrednji proslavi ob dnevu državnosti.

23.15 Charles Michel, predsednik Evropskega sveta.

22.30 In še Luigi di Maio, italijanski zunanji minister.

22.20 Govori madžarski predsednik Viktor Orban.

22.15 Za mikrofonom hrvaški premier Andrej Plenković.

22.05 Govori avstrijski premier Sebastian Kurz.

21.51 Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji proslavi izpostavil pomen skupnih ciljev, sodelovanja in premagovanja razlik za gradnjo boljše skupne prihodnosti. "Vsi smo različni, na nek način vsak svoje barve. Katero barvo smemo izločiti iz mavrice, da naj to še vedno ostane mavrica? Nobene," je poudaril Pahor.

Kot je spomnil Pahor, je bila enotnost odločilnega pomena za nastanek in razvoj slovenske države. "Zato je danes naš skupen praznik. Ne glede na razlike med nami, politične in druge. Vedno so bile in bodo. Tudi v času osamosvajanja so bile. Enotnost glede osamosvojitve ni padla z neba. Bila je rezultat sodelovanja. Bila je posledica zavedanja, da enotni obstanemo, razdeljeni pa propademo," je dejal Pahor.

Igor Napast

Po njegovem mnenju je ključno to, ali razlike želimo in zmoremo s sodelovanjem presegati v prid naše boljše prihodnosti. "Očitno je, da so razlike večje in bolj poudarjene kot običajno. Vendar pa po moji oceni ne segajo zelo globoko med ljudi. Kdor bo zares iskreno želel oblikovati novo soglasje, bo hitro našel široko ljudsko podporo," je dejal predsednik države.

Za najboljša in najlepša leta slovenske državotvornosti in državnosti je po Pahorjevi oceni značilno prizadevanje za oblikovanje nacionalnega soglasja. S prvim smo dobili demokratično družbo in samostojno državo, z drugim pa postali suveren in aktiven član evropske in severnoatlantske družine. Vse od takrat pa se po njegovih besedah zastavlja vprašanje kdaj, kako in o čem bi lahko sklenili tretje razvojno soglasje.

Za politično sodelovanje in oblikovanje potrebne enotnosti je namreč bistvena tudi vodilna misel, ideja o prihodnosti, okrog katere se sodeluje in oblikuje soglasje oziroma enotnost. Ob praznovanju treh desetletji samostojne Slovenije je po oceni Pahorja najboljši in najbolj primeren čas za oblikovanje soglasja o zelenem in digitalnem, socialno in gospodarsko trajnostnem razvoju Slovenije za naslednjih 30 let.

21.43 Predsednik Pahor: "Katero barvo smemo izločiti iz mavrice, da naj to še vedno ostane mavrica? Nobene."

21.25 Prihod predsednika Boruta Pahorja. Na proslavi ploskajo, protestniki pa žvižgajo in vpijejo: "Lopovi! Lopovi!"

Igor Napast

21.10 Na drugi strani ograje pa žvižgi in protestni vzkliki.

Igor Napast
Igor Napast

20.57 

20.55 Državne proslave ob letošnjem dnevu državnosti se udeležujejo tudi nekateri visoki gostje iz tujine. Odrski režiser letošnje proslave je Roman Končar, scenarist pa je Igor Pirkovič. Osrednjo državno slovesnost so naznanili cerkveni zvonovi, pred prihodom predsednika države so z Ljubljanskega gradu zagrmele topovske salve.

Igor Napast

Na proslavi sodelujejo tudi Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav in praporščaki policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij.

Igor Napast

Borčevskih praporščakov tudi na letošnji proslavi ne bo, zaradi česar sta udeležbo na proslavi danes odpovedala predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman in predsednica SD Tanja Fajon.

Igor Napast

Da jih ne bo na osrednjo državno slovesnost so že pred tem sporočili predsednik LMŠ Marjan Šarec, koordinator Levice Luka Mesec in nekdanji predsednik države Danilo Türk, se pa proslave udeležuje prvi predsednik republike Milan Kučan.

Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta