Države EU z migracijami vsaka po svoje

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
17.03.2023 06:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasmejana zunanja ministra Slovenije in Italije, Tanja Fajon in Antonio Tajani 
Robert Balen

Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen italijanski kolega Antonio Tajani sta se na današnjih pogovorih v Ljubljani zavezala k nadaljnjemu sodelovanju med Slovenijo in Italijo glede nezakonitih migracij, je poročala slovenska tiskovna agencija STA. Kot sta povedala na tiskovni konferenci po srečanju, sta se strinjata, da bi morali to vprašanje rešiti na ravni Evropske unije.

Mešane policijske patrulje

Slovenska ministrica je ob tem poudarila, da Slovenija in Italija glede migracij že dobro sodelujeta, tudi z mešanimi policijskimi patruljami na meji med državama. Dejala je še, da bo Slovenija pomagala pri urejanju nezakonitih migracij. "Iščemo pa tudi možnosti, kako bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj zavarovale zunanjo schengensko mejo," je dejala Fajon in pojasnila, da bodo o obvladovanju migracij na zahodnobalkanski poti govorili na tristranskem srečanju, ki bo predvidoma še pred poletjem v Rimu. Mimogrede, danes se je izvedelo, da imamo tudi na avstrijsko-slovenski meji zaradi učinkovitega preprečevanja in odkrivanja nedovoljenih migracij že od prejšnjega tedna skupne mešane patrulje. Sestavljene so iz pripadnikov slovenske in avstrijske policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Mešane patrulje so že prej delovale tudi na meji s Hrvaško in Madžarsko.

Naj pri tem dodamo, da v Zagrebu niso preveč naklonjeni skupnim slovensko-hrvaško-italijanskim policijskim patruljam na svoji južni meji, ki je z novim letom postala nova schengenska meja, saj se je tja preselila s slovensko-hrvaške meje. Neuradno smo tako iz drugih dobro obveščenih virov slišali, da bi Rim utegnil ustanoviti mešane policijske patrulje, ki pa bi zategadelj patruljirale na bosanski strani te meje.

Podpora Zahodnemu Balkanu

Ampak da Ljubljana in Rim dobro sodelujeta glede migracij, je potrdil tudi Tajani. "Toda naša prizadevanja ne bodo zadostovala, če ne bo prizadevanj na ravni celotne EU," je opozoril. Vprašanje migracij je po njegovi oceni mogoče rešiti, če bo zagotovljena stabilnost na Zahodnem Balkana. Ministra sta se zato zavezala k podpori državam Zahodnega Balkana na poti v EU. Grožnja, da bi torej lahko Italija kmalu na meji s Slovenijo zavoljo povečanega nezakonitega prehajanja meje znova uvedla mejne kontrole, kot je bilo nazadnje v času pandemije covida-19, je verjetno zdaj za nekaj časa odstranjena.

Sogovornika sta se v Ljubljani tudi strinjala, da obstaja velik interes za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Italijo, zlasti na področju turizma. Pri tem sta izpostavila pomen vzpostavitve letalske povezave med Ljubljano in Rimom. Gospodarsko sodelovanje se sicer krepi, blagovna menjava med državama je lani presegla 12 milijard evrov in se je v primerjavi z letom prej precej povečala. Da bi ga še okrepili, želita državi po besedah Tajanija med drugim organizirati poslovni forum, da bi privabili slovenska podjetja v Italijo in italijanska v Slovenijo.

Kaj bo s procesom sprave

Med pomembnimi temami pogovorov sta bili tudi manjšini - slovenska v Italiji in italijanska v Sloveniji. Slovenska zunanja ministrica, ki se je pred dnevi sešla s predstavniki Slovencev v Italiji in je italijanskega kolega med drugim seznanila z željo manjšine po zastopstvu na deželni in državni ravni v Italiji. "V Italiji je veliko manjšin in morali bi spremeniti ustavo, če bi želeli vsem zagotoviti zastopstvo," je dejal Tajani. Ob tem je dodal, da italijanska zakonodaja omogoča izvolitev predstavnikov manjšine in da je tudi zdaj v italijanskem parlamentu senatorka iz vrst slovenske manjšine.

Nič pa novinarji niso poročali, ali sta ministra kakšno rekla tudi o spravnem procesu, ki sta ga zaznamovala tedanja predsednika držav Borut Pahor in Sergio Matarella ob stoletnici požiga Narodnega doma v Trstu. V Rimu, ki je pod vlado Giorgie Meloni, ta pa je tudi vodja postfašistične stranke Bratje Italije, namreč nekateri razmišljajo, da bi bazoviško fojbo povzdignili v spomenik evropskega pomena. Kritiki slovenske zunanje politike pa tudi opažajo, da Slovenija vsaj javno ne poziva več Italije, naj vendarle dvigne s fiduciarnega računa odškodnino za optante iz slovenske Istre, kaj šele, da bi znova zahtevala vrnitev umetnin, ki so jih italijanski fašisti pod pretvezo zavarovanja odnesli iz tega dela Slovenije.

Vodjo italijanske diplomacije je po pogovorih z ministrico Fajon sprejel tudi premier Robert Golob, kasneje je imel na programu še srečanje s predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?