"Dovolj je igre s kršitvami ustavnega reda." Tako so prepričani v LMŠ, SAB, SD in Levici ter predsedniku vlade Janezu Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov

Žana Vertačnik
03.04.2021 06:15
Zlasti v zvezi s pritiski na medije, tožilce in zapleti z dobavo cepiv. Prvak SDS pravi, da gre za "patetično potezo prvorazrednih"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opozicijska četverica LMŠ, SAB, SD in Levica nadaljuje pritiske na vlado Janeza Janše. 
Robert Balen

Združena Koalicija ustavnega loka v sestavi LMŠ, SAB, SD in Levica je v državni zbor vložila predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Za uporabo enega najmočnejših opozicijskih instrumentov, ki ga je doslej proti vladajočim uperjala zgolj SDS, so se odločili po zapletih z naročanjem cepiva BioNTecha in Pfizerja. Po tem, ko so predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu v preostalih strankah očitali soliranje, so se zedinili in očitke zoper Janšo nanizali v 33-stranskem besedilu predloga.

Zapleti s cepivi kaplja čez rob

"Ustavna obtožba je sestavljena iz očitkov, najprej zavračanja nabave cepiva, kar se nam zdi izjemnega pomena v današnjem času, zlasti v luči, da je cepljenje tisto, ki ga vsi priznavajo za učinkovit boj zoper epidemijo. Naša država se je postavila ob bok državam, ki tudi niso naročale cepiva in potem skušale zvaliti krivdo na vse druge," je povod za nove opozicijske aktivnosti proti vladajočim komentiral Šarec. Izpostavil je še posege v medije, zlasti dogajanje v povezavi z STA. V besedilu so zapisali, da je vladni urad za komuniciranje zaradi političnega obračunavanja, ki da ga usmerja Janša, v nasprotju z zakonodajo prekinil državno financiranje agencije. Po Šarčevem prepričanju namreč ne gre za to, kdo je pokazal pogodbo in kdo ne, pač pa za načrtno uničevanje STA. Podpisani pod besedilo predloga so problematizirali tudi pritiske na tožilstvo in izpostavili zavlačevanje s seznanitvijo vlade z izbranima kandidatoma za evropska delegirana tožilca, pa tudi ustavitev imenovanja državnih tožilcev.

Iskali bodo sedem glasov

Nanizali so še očitek o spodbujanju nasilja nad ženskami, nestrpnosti in sovražnega govora, kot primer pa izpostavili enega od premierjevih tvitov, uperjenega v takrat še poslanko SMC Janjo Sluga. Spomnimo, Janša je v dneh njenega prestopanja iz koalicijskih v opozicijske vrste poobjavil zapis: "Če še niste vedeli, Janja Sluga poučuje Janeza Janšo komunikacijo. Se mi zdi, da bi se ji dve, tri okol' kepe lepo prilegli."

Koordinator Levice Luka Mesec je opozoril, da je v predlogu zapisan očitek, da želi vlada preprečiti in zaobiti referendum o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko. Zadnje, ogrožanje zdrave pitne vode, so dodali v SAB Alenke Bratušek, kjer so prepričani, da imamo poleg zdravstvene v Sloveniji še "krizo demokratičnih vrednot".

Združena levosredinska opozicija prvič v zgodovini države vlaga ustavno obtožbo, ker verjame in vztraja, da se mora predsednik vlade oziroma "desno krilo" politike prenehati igrati s kršitvami ustavnega reda, je povedala Fajonova. K sopodpisu besedila so bili sicer povabljeni tudi iz Desusa in SMC izstopljeni poslanci poslanske skupine nepovezanih. Zakaj se niso odločili za to in ali lahko opozicija vendarle računa na njihovo podporo ob glasovanju, smo vprašali Slugo. Vodja poslanske skupine štirih nepovezanih poslancev je za Večer pojasnila: "Mi smo zaradi točno teh stvari že potegnili ostre konsekvence, to je izstop iz poslanske skupine in koalicije." Za uspeh bodo sicer vlagatelji, ki skupaj štejejo 39 poslank in poslancev, potrebovali absolutno večino, to je 46 glasov.

"Patetična poteza prvorazrednih"

V Desusu so napovedali, da se bodo do ustavne obtožbe še opredelili, Zmago Jelinčič iz SNS pa je navrgel, da opozicija nima čuta za državnost. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ravnanje opozicije označil kot destruktivno, v NSi pa so opozorili na resnost instrumenta: "Bolj kot vložitev ustavne obtožbe pa bode v oči razdiralno in neodgovorno vedenje sedanje opozicije, ki očitno želi z vsemi razpoložljivimi sredstvi in v času zaostrene epidemiološke slike v Slovenijo vnesti še nestabilno politično situacijo." Še ostrejši je bil do vlagateljev na twitterju Janša: "Po destruktivni nezaupnici, medijskih umorih koalicijskih partnerjev Desusa in SMC ter seriji propadlih interpelacij nova patetična poteza prvorazrednih za destabilizacijo države v času epidemije. Kolikor slabše za Slovenijo, toliko bolje za SD, LMŠ in Levico." Pred državnim zborom se bo Janša zagovarjal predvidoma maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta