Dobava hitrih testov za množično testiranje zamujala zaradi poziranja na krilu letala?

Vida Božičko
06.01.2021 06:00
Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki podjetnikov z zabave, ki se je dogajala tik pred transportom testov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz videoposnetka, v katerem pozira podjetnik, ki je Sloveniji dobavil hitre teste. Foto: Posnetek zaslona
Posnetek zaslona

Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki podjetnikov, ki so Sloveniji dobavili hitre antigenske teste in se uporabljajo za množično testiranje. Gre za kitajske teste, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm, za enega pa je odštela nekaj manj kot dva evra. Trije podjetniki so se s posnetki na družbenih omrežjih hvalili, da so sklenili odličen posel. "Moji fantje morajo opraviti poseben posel, zato smo najeli zasebno letalo za pot v Slovenijo," je v enem od posnetkov povedal Luka Lah, ki je skupaj z Alanom Amadejem Eferlom in Klemnom Nicolletijem izpeljal dobavo hitrih testov preko podjetja Majbert Pharm. To podjetje sta pred nekaj meseci prevzela prav Eferl, ki ga je spletna stran Kriptoreporter označila za "kralja piramid", in Nicoletti, ki je v zadnjih letih sodeloval v več shemah mrežnega trženja in pri kriptoprojektu Coinspace. Ta se je izkazal za eno največjih prevar, v kateri naj bi denar izgubilo na milijone vlagateljev po vsem svetu.

Lah, nekdanji član podmladka SDS, zdaj razkriva, kako so hitre teste sploh dostavili v Ljubljano. Najprej so imeli zabavo na Dunaju, tik pred vkrcanjem na letalo pa je nastal posnetek, ki razkriva, zakaj se je polet zamaknil. Portal 24ur.com je poročal, da je ekipa na letalo namestila svojo promocijsko nalepko in po poziranju na krilu letala je pilot odločil, da zaradi tega iz varnostnih razlogov ne sme poleteti. Se je ravno zaradi tega incidenta testiranje, ki je bilo napovedano za 21. december, prestavilo za en dan? To ministrstvo za zdravje sicer zanika.

Lah, Eferl in Nicoletti so že vrsto let tesni poslovni sodelavci. Skupaj so ustanovili zdaj že ugaslo kriptoplatformo Bereal Estate, o kateri vlagatelji že od začetka leta 2018 ne morejo izvedeti ničesar, poroča portal Necenzurirano. Pred tem so jim na vložke, visoke od 500 do 28.000 evrov, obljubljali kar 130-odstotni donos.

Uradna lastnica dveh podjetij iz te sheme, Bereal Estate in Bereal Holding iz Londona, je bila državljanka Bosne in Hercegovine Jelena Sladojević. Po ugotovitvah preiskovalnih organov več držav je kot slamnata oseba serijsko dvigovala denar z bančnih računov v Avstriji. Nakazovala so ji ga podjetja iz kroga nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka, Roka Snežiča, zdaj Janševega svetovalca za področje davkov, in Dijane Đuđić, ki je s SDS leta 2017 podpisala pozneje prekinjeno pogodbo o 450.000 evrov vrednem posojilu.

Pogodbo za posel s hitrimi testi, vreden milijon evrov, je tik pred odstopom podpisal zdaj že nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Alan Amadej Eferl je sicer ustanovitelj spletne platforme Tabler, ki je na vrhuncu drugega vala epidemije v Ljubljani organizirala skrivno zabavo za 50 ljudi, sam pa jo je promoviral na družbenem omrežju Instagram.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta