Desus in koalicija pred kongresom: Po boju do smrti v stranki še maščevalni manevri

Eden najbolj pričakovanih spopadov za mesto vodje v strankarski politiki ne prinaša samo neizogibnih pretresov znotraj Desusa, ampak bo nedvomno vplival na prihodnjo stabilnost vlade Marjana Šarca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo predsednik vlade Marjan Šarec obrambnemu ministru Karlu Erjavcu tudi v primeru zmage slednjega na kongresu še sposoben stisniti roko? 
Robert Balen

Pretresi se po kongresu upokojenske stranke Desus še zdaleč ne bodo končali, predkongresno dogajanje v stranki in okoli nje je v resnici vsaj toliko zanimivo in pomembno, kot bo pokongresno dogajanje, ko bo izvoljen novi predsednik ali nova predsednica stranke. Od razpleta strankarskih volitev, kjer na eni strani stoji najbolj izkušen politik aktualne koalicije Karl Erjavec, predsednik stranke od leta 2005, na drugi strani pa izzivalka, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, bo odvisna nova dinamika razmerij v koaliciji ter med koalicijo in opozicijo.

Komu bodo tajne volitve v korist

O tem, kdo bo predsednik Desusa, bodo v soboto na tajnih volitvah odločili delegati na kongresu, ki jih je skupaj 239. Za zmago v eni najbolj napetih strankarskih tekem nasploh v novejši politični zgodovini - v igri je tudi tretji, sicer outsiderski kandidat Borut Stražišar - zadostuje navadna večina glasov v enokrožnem volilnem sistemu. Je pa neuradno slišati, da bo eden od pokrajinskih odborov zahteval spremembo volilnega sistema v dvokrožni večinski volilni sistem, kjer se v drugem krogu, če do njega pride, spopadeta glavna akterja prvega kroga. Nekaj dni pred odločilnim spopadom v obeh taborih sicer suvereno zatrjujejo, da imajo dovolj delegatskih glasov za zmago. Erjavčevi trdijo, da imajo 130 glasov, v taboru Pivčeve pa so prepričani, da Erjavec ne seže prek 108 glasov. V taboru Pivčeve vlada ocena, da je tajno glasovanje prednost za kandidatko, saj si delegati javno ne upajo nasprotovati Erjavcu, bistveno lažje pa nasprotovanje izrazijo na tajnem glasovanju.
Kar ni nepomembno, Erjavca javno podpirajo trije poslanci Desusa od petih. Vodja poslanske skupine Franc Jurša, "esdeesovski" Rober Polnar in Ivan Hršak. Slednji je razpoloženje dela stranke povzel v ugotovitvi, da od ministrice Pivčeve ni bilo korektno, da jo je Erjavec "vzel kot najožjo sodelavko, po enem letu pa je protikandidatka". Viri blizu stranke znajo povedati, da se pragmatični Jurša javno ne bi opredelil za Erjavca, če ne bi imel tudi sam preštetih glasov, ki zagotavljajo zmago Erjavcu. Poslanca Branko Simonovič in Jurij Lep se javno ne opredeljujeta, kot podpornika Pivčeve naj bi se izjasnila na zaprtih sestankih stranke.

Martin Nahtigal
Twitter

Spopadov tudi po predsedniškem še ne bo konec

Poznavalci razmer v stranki so si enotni, da po volitvah prostora za oba kandidata v stranki ne bo. Tako morebitnih Erjavčevih maščevalnih manevrov, ki jih je sicer v svoji karieri že večkrat uprizoril, ne izključuje politični analitik Martin Nahtigal, ne samo v kontekstu stranke, pač pa tudi ministrskih položajev, ki jih kandidata zasedata. Erjavec je po njegovih besedah s svojo retoriko raven igre prestavil kar na raven "boja do smrti", saj zanj to v bistvu tudi je: "On druge politične prihodnosti na domačem parketu nima, medtem ko Pivčeva lahko ubere še kakšno drugo pot. Zato je dokaj jasno, da bo ob morebitni zmagi na kongresu pri Šarcu zahteval njeno glavo." V nedavnem predkongresnem intervjuju za naš časnik je sicer Erjavec povedal, da je v primeru njegove zmage usoda Pivčeve kot ministrice, ki se mora zagovarjati zaradi domnevnih zlorab pri projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT), v rokah predsednika vlade Marjana Šarca, saj ta odloča o ministrskih mestih v vladi. Nahtigal pa pravi, da si Erjavec gotovo ne bo privoščil, da bi protikandidatka postala vodja opozicije znotraj stranke na daljši rok in pri tem hkrati vodila enega pomembnejših resorjev. A opozarja: "Na drugi strani pa Pivčeva lahko pokaže nekaj gracioznosti ob morebitni zmagi in Erjavcu dovoli, da dokonča svoj mandat v vladi." Bo pa pri tem zanimivo videti, ali bo morebiti Šarec od Pivčeve v primeru njene zmage od nje zahteval, da najde operativnejšega ministra, še razmišlja Nahtigal.

Igor Pribac
Tit Košir

Vojaki in Erjavčeva izguba kredibilnosti

Je pa v predkongresno dogajanje sovpadlo tudi Erjavčevo ravnanje v vlogi ministra v zadevi umika slovenskih vojakov iz Iraka. Predsednik vlade Šarec se je pri tem s kritiko dela izkušenejših politikov, ki da so odločitve sprejemali preveč na očeh javnosti, oglasil precej zakasnelo, pri čemer Nahtigal ocenjuje, da je to že povsem znan način delovanja premierja. "Šarec je dobro preučil sisteme odločanja in lestvico odgovornosti, ko pride do različnih odločitev. Tako se vedno prvi oglasi le v zadevah, kjer nima popolnoma nobene druge možnosti," pojasnjuje. Nadalje pravi še: "Modus operandi, ki ohranja njegovo popularnost na visoki ravni in pušča koalicijske partnerje v negotovosti." Šarec je sicer povedal, da z napovedanim pogovorom ne želi kakorkoli vplivati na izid spopada za predsedniško mesto v Desusu, a je v resnici s posredno kritiko Erjavcu dosegel prav to. Kot ocenjuje politični analitik Igor Pribac, je v tem kontekstu pravzaprav Erjavec tisti, ki je izgubil javno kredibilnost "in to paradoksalno zato, ker je preveč skrbel za svojo kredibilnost, saj ni želel, da bi v predkongresnem času bil skrivljen kakšen las slovenskemu vojaku".

Z zmago Pivčeve ni izključeno paktiranje s SDS

Bo pa v primeru Erjavčeve zmage na kongresu napovedani neprijetni pogovor najverjetneje precej bolj umirjen in uravnotežen, kot se je sprva napovedovalo. Zmaga Pivčeve, ki naj bi jo kljub formalnemu nevmeševanju v notranje zadeve stranke favoriziral Šarec, pa bi se lahko po nekaterih ocenah sprevrgel v nasprotno smer od pričakovanega. Glavni sponzor kandidature Pivčeve, nedavno odstopljeni podpredsednik Desusa Tomaž Gantar, naj bi bil močno naklonjen povezovanju stranke s SDS v primeru iskanja nove vladne večine. Ministrica Pivčeva je prav tako v predvolilnem intervjuju na vprašanje, ali bi v primeru zmage šla v morebitno vlado Janeza Janše, dvoumno odgovorila z "o tem po tem", sicer pa da bo naredila vse, da obstoječa koalicija obstane, v nasprotnem primeru, če se karkoli zgodi, pa da je Desus izrazito neideološka stranka, ki ne sme gledati preveč levo ali desno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta