Čiščenje v javni upravi: Za plačilo čistilk "ni pravne osnove"

Kristina Božič
22.04.2019 18:49

Ministrstvo za javno upravo pogodbe s podjetjem Čiščenje Aqua ni prekinilo zaradi kršitev pravic delavk, ampak zaradi "nepopolnega čiščenja".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo za javno upravo, Ljubljana
Krb

Česa si želim? Da se ga kaznuje. Lopove je treba kaznovati," pove čistilka, izkoriščena prek javnih naročil. Lani od maja do konca leta je delala v podjetju Čiščenje Aqua, ki je čistilo prostore državnih institucij po celi Sloveniji. Od oktobra dalje za svoje delo ni dobila plačila. Spomni na svojega delodajalca, ki je z ministrstvom za javno upravo lani aprila sklenil pogodbo v vrednosti 1,1 milijona evrov za 22 mesecev čiščenja. "In želim si, da bi dobila nazaj povrnjene stroške in plačo ter zavarovanja, ki sem si jih prislužila z delom," se spomni na kazen, ki ji jo je zaračunala banka za odvzem bančne kartice, in druge stroške, ki se pojavijo, ko ostaneš brez denarja, čeprav si zanj oddelal svoje.
"Dejstvo je, da javno naročanje storitev ne deluje. Ker te storitve so ljudje," opozori Laura Orel iz Delavske svetovalnice. Mnoge delavke, ki čistijo, so navajene slabih pogojev in izigravanj. V Mariboru so delavke, s katerimi so oddali skupno ovadbo zoper podjetje Čiščenje Aqua, povedale, da se jim ni zgodilo prvič, da so ostale brez plačila za opravljeno delo. Nekatere so lani zadnja nakazila dobile z osebnega računa Maje Kukovič, nekdanje direktorice podjetja Čiščenje Aqua, ki je v 100-odstotni lasti podjetja VUR, ki je v 100-odstotni lasti Uroša Vuge.

Goran Lukič 
Miran Juršič

Odkup terjatve, blokirani računi

Podjetje Čiščenje Aqua in njegov lastnik, podjetje VUR, imata blokirana računa od sredine novembra lani. Po javno dostopnih podatkih je bil račun podjetja Čiščenje Aqua pred tem lani blokiran dvakrat v maju, po teden dni v juniju, juliju in avgustu, več tednov v septembru in prvi teden v oktobru. Na podjetje smo se obrnili z vprašanji, a odgovorov nismo prejeli.

Neodgovornost odgovornih

Na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Rudi Medved, pravijo, da so v lanski razpis vključili tudi socialne pogoje. Socialno odgovorno naročanje posebej urejajo lani oktobra objavljene smernice za javno naročanje storitev čiščenja, ki so jih pripravili skupaj s socialnimi partnerji, med njimi tudi Delavsko svetovalnico. Poleg zakonskih določil, ki zahtevajo, da ponudniki pretirano ne kršijo delovne zakonodaje, so ponudbe lani aprila ocenjevali po tem, ali imajo čistilna podjetja med zaposlenimi pet odstotkov mlajših od 30 let in pet odstotkov starejših od 55 let. Za izbiro ključno pa je bilo vendarle utečeno merilo: podjetje Čiščenje Aqua je oddalo najugodnejše ponudbe v šestih sklopih. To, da so imeli le 15 zaposlenih, ni zmotilo nikogar. A sledenje izbiri najugodnejšega ponudnika najcenejših storitev se je tokrat izkazalo za zelo drago.

Tri dni potem, ko je januarja začela učinkovati prekinitev pogodbe o javnem naročilu, sta podjetje Čiščenje Aqua in njegov lastnik, podjetje VUR, spremenila sedež v Kotnikovo ulico 5 v Ljubljani, kjer imata v centru Ledina sedež tudi ministrstvo za gospodarstvo in služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Isti dan, 24. januarja 2019, je bil izbrisan tudi drugi del obremenitve v skupni višini 12.700 evrov na podjetju VUR iz leta 2016, ki jo je na sodišču v Piranu leta 2016 uveljavljal Rudolf Štampe iz Celja. Ta je dejal, da je to zanj zaključena zgodba in o tem ne želi več govoriti.
krb

1,1 milijona za 22 mesecev postane 2,3 milijona za 10 mesecev

Po prekinitvi pogodbe s podjetjem Čiščenje Aqua je moralo ministrstvo za javno upravo skleniti pogodbe za obdobje med 22. februarjem do najdlje konca letošnjega leta z enajstimi podjetji za storitve čiščenja. Teh enajst izvajalcev opravlja delo, za katero je bilo v postopku javnega naročanja pred letom dni izbrano podjetje Čiščenje Aqua. Za dobrih deset mesecev čiščenja je ocenjena skupna vrednost storitev teh podjetij 2,343.923 evrov, so sporočili z ministrstva. Za nadomestne storitve za pol krajše obdobje se je tako originalna cena outsourcinga več kot podvojila. Ob tem ministrstvo za javno upravo nikamor ne všteva neizplačanih plač in socialnih zavarovanj niti ponižanja delavk.

Javnim uslužbencem je bilo vseeno

"Delavke so delale in zaslužile denar. Storitev je bila opravljena in javni naročnik jo je plačal. A delavke, ki so delo opravile, zanj verjetno ne bodo nikoli plačane," opozori Laura Orel na neučinkovitost pravnih in sodnih zaščit delavcev. "V vseh primerih, ko se je možno izogniti posrednikom, bi se jim država morala izogniti. To zagotovi večjo preglednost, je bolj pravično in tudi socialno najbolj odgovorno," vztraja, da bi država morala voditi z zgledom. V Delavski svetovalnici so na ministrstvo za javno upravo naslovili poziv, naj poplačajo zahtevke delavk, ki so čistile državne ustanove prek izvajalca Čiščenje Aqua, a ostale brez vplačanih zavarovanj in izplačanih plač. Na ministrstvu za javno upravo so jim pojasnili, da za to ni pravne osnove.
Delavka, ki je čistila v Mariboru od novembra lani, opisuje, da je prišla v okolje, kjer so sodelavke ostale brez plač. Same so si kupovale malico in plačevale za pot v službo. "To je bolno. To ni pravna država. Kje ste videli, da dobi delavec plačo z 18-dnevnim zamikom, potem ko je delo opravil; če plače ne dobi, pa mora čakati še dva meseca, da lahko odpove pogodbo iz krivdnih razlogov na strani delodajalca in se šele nato bori za svoje pravice?" vpraša. Tudi njo najbolj boli, da ko sta s sodelavko o neizplačilu plač obvestili javne uslužbence, so jima ti odgovorili, naj se obrneta na delodajalca. Njim je bilo pomembno le, da je delo, čiščenje, opravljeno. "Sistem najemanja zunanjih izvajalcev je tisti, ki je kriv za izkoriščanje, ki se dogaja," pravi in dodaja, da bi v takih primerih kršitev državni organi morali prevzeti odgovornost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta