Banka Slovenije ne bo omilila pogojev za posojila

Jelka Zupanič
06.11.2019 19:28

Dokler rast potrošniških posojil ne bo padla pod deset odstotkov, bo Banka Slovenije vztrajala pri pogojih za njihovo podeljevanje, ker želi dolgoročno ljudi obvarovati pred tem, da jih ne bi mogli vrniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Vasle in Primož Dolenc sta včeraj pojasnjevala odločitev Banke Slovenije.
Robert Balen

"O odzivih politike ne bi govoril," se je viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije (BS) Primož Dolenc izognil spopadu s politiko. A bolj kot "tako drastični" odzivi na ukrepe jih je presenetilo nerazumevanje le-teh. "To, da nismo praktično nič spremenili v delu, ki se zdaj izpostavlja kot najbolj problematičen, torej pri stanovanjskih posojilih, kjer se ni spremenilo nič, odzivi pa so ravno na ta del največji," je včeraj dejal Dolenc. In dal, tako kot guverner Boštjan Vasle, vedeti, da BS pogojev zdaj ne bo omilila. Dolžna je skrbeti za finančno politiko in finančno stabilnost, tako, kot je vlada dolžna skrbeti za stanovanjske, dohodkovne, socialne in druge politike v državi, ki so z ukrepi privrele na dan. BS pa skrbi tudi za banke, ki bi lahko imele težave, če ljudje zaradi ohlajanja gospodarske rasti, ko bo lahko kdo ostal tudi brez dela, v prihodnjih letih ne bi mogli vrniti posojil, ki so jim jih dale. In pri tem niso upoštevale tri leta starih priporočil svojega nadzornika, BS.

Zakaj so za banke potrošniška posojila slajša

Naj spomnimo, da se je politika v minulih dneh, nazadnje premier Marjan Šarec, zavzela za omilitev strogih pogojev, pod katerimi lahko od 1. novembra naprej banke dajejo potrošniška in stanovanjska posojila. Premier je pričakoval, da bodo v BS "v času, ko se gospodarstvo ohlaja, iskali načine, kako spodbujati kroženje denarja", in ni pozabil poudariti, da LMŠ Vasleta ni podprl za guvernerja. Tudi kaj si bodo centralni bankirji in predsednik vlade povedali na srečanju, Dolenc ni komentiral. Preslišal je tudi, kaj je menil o ukrepu BS finančni minister Andrej Bertoncelj, ki lahko sodeluje na sejah sveta BS. Svet je namreč soglasno odločil, da bo tri leta staro priporočilo bankam postalo obvezno zaradi vrtoglave rasti potrošniških posojil in bo veljalo, dokler se rast teh posojil ne bo umirila. Podjetniška in stanovanjska posojila rastejo namreč stabilno in primerno. Slišali smo tudi, da so v ukrepih upoštevali zneske, ki jih predpisujejo zakoni. Te sprejema politika in ona je v 102. členu zakona o izvršbi in zavarovanju bankam priporočila, koliko plače mora po rubežu dolžniku ostati za življenje in preživljanje otrok.

Tudi drugod so centralni bankirji ukrepali

A tudi stanovanjska posojila so v Sloveniji dražja od povprečja v evroobmočju in kot v Avstriji in Italiji. Pa se centralni bankirji ne bojijo, da bomo vsi pohiteli po kredite čez mejo, saj tudi tamkajšnje centralne banke spremljajo dogajanje. Ukrepe pri kreditiranju prebivalstva poznajo namreč v večini evropskih držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta