zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

SLOVENIJA

Arso opozarja na povečano nevarnost plazov

STA, A.L.
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V prvi polovici dneva bo splošna nevarnost snežnih plazov po petstopenjski lestvici na visokem četrtem mestu. V drugi polovici dneva pa se bo zmanjšala na tretjo stopnjo, ki pa še vedno označuje znatno nevarnost plazov, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). 

Na številnih dovolj strmih pobočjih je snežna odeja le slabo do zmerno stabilna, že manjše obremenitve na izpostavljenih področjih pa lahko sprožijo snežni plaz. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov, opozarjajo na Arsu.

Kot posebej nevarna so izpostavili pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo lahko pohodniki sprožijo kložast snežni plaz, plazovi se na strmih pobočjih prožijo tudi spontano.

V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je novega snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1500 m so nevarna predvsem strma travnata pobočja, so še zapisali na agenciji.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem na Primorskem pa se bo delno razjasnilo. Pihala bo šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 4, na Primorskem od 7 do 10 °C, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. 

Jutri bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo precej oblačno, a povečini suho vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od -1 do 3, na Goriškem in ob morju okoli 8 °C.

V petek in soboto bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo v zahodnih krajih. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?