Nepremičnine pri nas in čez mejo: V Gorici 900, v Novi Gorici do 2500 evrov

Slovenska podjetja se zanimajo za industrijske in obrtne hale v Gorici in okolici, kjer je več ponudbe kot v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse več Novogoričanov stanovanja išče v bistveno cenejši sosednji Gorici.  
Leo Caharija

V goriški občini slovenski državljani sklenejo približno sto nepremičninskih pogodb na leto, večino predstavljajo družine, ki v Novi Gorici ne dobijo ustreznega stanovanja.

Novogoriškim družinam, ki že nekaj let kupujejo stanovanja v goriški občini, so se v zadnjih časih pridružila še podjetja iz Slovenije, ki v Gorici in okolici iščejo industrijske in obrtne hale. Spreminjajoče se razmere na čezmejnem nepremičninskem trgu so bile predmet tudi na dnevnem redu posveta, ki ga je v Trgovskem domu v Gorici organiziralo Slovensko deželno gospodarsko združenje (SDGZ) s podporo javne agencije Spirit Slovenija.

Novogoriško občino je na posvetu zastopal podžupan Anton Harej, ki je načel eno izmed osrednjih tem posveta. Ugotavljal je namreč, da je v Novi Gorici premalo stanovanj in da veliko družin iz Slovenije kupuje nepremičnine na italijanski strani državne meje.

Medtem ko v Novi Gorici kvadratni meter stanovanja stane med 2000 in 2500 evrov ...
Leo Caharija

Prodanih bo 500 stanovanj

S številkami je v nadaljevanju postregel Pierluigi Sardelli, predsednik goriške sekcije združenja nepremičninskih agentov FIAP. V goriški občini predvidevajo, da bo do konca leta sklenjenih med 450 in 500 nepremičninskih pogodb. “Pričakujemo, da naj bi jih približno sto sklenili slovenski državljani, kar bo približno enako kot lani. Med kupci iz Slovenije so v glavnem družine. Mnogi imajo otroke, ki obiskujejo šole v Italiji, nekateri pri nas delajo, večinoma zelo dobro poznajo italijanski jezik in sploh italijanske razmere. Za nakup v Gorici se odločijo predvsem zaradi cene in ponudbe,” je pojasnil Sardelli in opozoril, da se je v zadnjih letih ponudba stanovanj v Gorici precej znižala. "Pred leti je bilo v Gorici naprodaj po 400 stanovanj, zdaj jih je približno 250," je še povedal Sardelli, ki pričakuje, da se bo s krčenjem ponudbe zvišala cena. Trenutno stane stanovanje v Gorici približno 900 evrov na kvadratni meter.

... so samo čez mejo stanovanja tudi za polovico cenejša. 
Leo Caharija

Da so cene v Novi Gorici precej višje, sta potrdila Matjaž Jakončič in Boris Kravanja iz družbe Re/Max. V Novi Gorici stane stanovanje od 2000 do 2500 evrov na kvadratni meter. "V Gorici so cene nižje, je pa res, da so stanovanja starejša, predvsem v centru. V obnovo je treba vložiti več, vendar se nakup kljub temu še vedno splača," je opozoril Matjaž Jakončič.

Trend se je obrnil

Pred leti so italijanska podjetja odpirala svoje podružnice v Sloveniji, v zadnjih časih se dogaja obratno. "Kolegi iz Slovenije mi pravijo, da se je pri njih precej povišala cena elektrike. Poleg tega je v Gorici in okolici več ponudbe obrtnih in industrijskih hal," je povedal Sardelli. Njegove besede je potrdila Barbara Kovic iz Zadružne kraške banke Trst Gorica. Sama se je ukvarjala s petimi oziroma šestimi podjetji iz Slovenije, ki so se odločila za naložbo v Italiji.

"Podjetja iz Slovenije v Italiji večinoma ustanovijo novo družbo, potem kupijo halo in vanjo prenesejo del svoje dejavnosti. Pri tem lahko dobijo tudi prispevek iz razvojnega sklada po zelo ugodni 1,30-odstotni obrestni meri," je opozorila Barbara Kovic in pojasnila, da podjetja iz Slovenije iščejo hale v bližini meje - v Gorici, Sovodnjah, Zagraju ... Poleg tega je povedala, da so 60 odstotkov letošnjih hipotekarnih posojil za nakup stanovanj oziroma drugih nepremičnin zagotovili slovenskim državljanom. "Banke v Sloveniji slovenskim državljanom ne priznajo posojila, če kupujejo nepremičnino v Italiji," je razložila in tudi sama potrdila, da je med slovenskimi državljani res veliko zanimanja za nakup nepremičnin v Italiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta