Akcija z Levico Socialne demokrate spravila v zagato

Žana Vertačnik
01.12.2020 06:15
Medtem ko so Socialni demokrati z Levico nabirali glasove podpore za referendum proti vojaškim investicijam, so si prislužili nekaj kritik znotraj lastnih vrst.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naloga vodstva stranke je, da upošteva različne poglede in prisluhne različnim argumentom, na koncu pa sprejme politično odločitev, pravi glavni tajnik SD Dejan Levanič.
Robert Balen

V Socialnih demokratih (SD) so se z izvolitvijo nove predsednice Tanje Fajon do neke mere učvrstili, a je v teh dneh nase opozoril teren. Posamezna negodovanja so se po naših informacijah pojavila, ko se je stranka podala v zbiranje podpisov za referendum o vojaških investicijah, za katerega je državni zbor sicer že sklenil, da je nedopusten. Ob aktivnostih stranke, ki je prejšnji teden skupaj z Levico v državni zbor vložila več kot 28 tisoč podpisov za začetek referendumskih postopkov, pa se je v bran Slovenski vojski (SV) postavila tudi nekdanja ministrica za obrambo iz vrst SD Ljubica Jelušič.

Politična odločitev

Čeprav naj bi bila odločitev, da se pridružijo akciji, usklajena s poslansko skupino, naj bi komunikatorji stranke po naših informacijah zaobšli predsedstvo in tudi strokovni svet stranke za obrambo. "Smo velika in široka stranka. Tudi na obrambnem področju imamo zelo močan strokovni svet. Razumem, da ta naše pobude za referendum ni podprl," kritike odbija glavni tajnik SD Dejan Levanič. "Naloga vodstva stranke je, da upošteva različne poglede in prisluhne različnim argumentom in na koncu sprejme politično odločitev," je povedal in še dodal, da so se pa enotno strinjali - predsedstvo, poslanska skupina in svet za obrambo -, da zakona o vojaških investicijah ne podprejo. Povsem razume sicer Levanič, da nekdanji ministri s tega resorja vsakič bolj zagovarjajo te vsebine, kot nekdo, ki ni nikoli deloval na tem področju. "V stranki smo stvari podrobno predebatirali in se strinjali, da o odnosu do državotvornih resorjev opravimo še debato na klavzuri," je še napovedal.

Je to odmik od politik SD?

S sklepom so k pogovoru pozvali člani sveta stranke za obrambo, ki naj bi za akcijo zbiranja podpisov izvedeli iz medijev. Po besedah predsednika sveta stranke Miloša Bizjaka, sicer dvakratnega državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, v času ministrovanja Jelušičeve tudi vodje kabineta, si zdaj želijo zlasti razjasniti, kakšen odnos bo stranka v prihodnje zavzemala do obrambnih vprašanj.

"Vedeti moramo, kaj smo v zgodovini že storili in kaj še bomo. To, kar je bilo odločeno zdaj, pa je odmik od naše politike v stranki, ki smo jo do obrambe imeli v zadnjih treh mandatih." Ali gre res za odmik, smo vprašali Levaniča, ki je odvrnil, da je imela Slovenija v času, ko je Andreja Katič (ministrica za obrambo iz vrst SD med letoma 2015 in 2018, op. p.) pripravila spisek potrebnih investicij v SV, 4,1-odstotno rast BDP. Danes, ko se epidemija poglablja v gospodarsko in socialno krizo, so okoliščine povsem drugačne, pravi Levanič: "Odgovorna politika zato pretehta celotne družbene potrebe. Strinjamo se, da je modernizacija vojske potrebna, a imamo sedaj bistveno bolj nujne potrebe v zdravstvu, ohranjanju delovnih mest, razvoju in socialnih storitvah."

Težave z župani

Večjih žarišč nemira po zagotovilih v stranki sicer ni, večinski in primarni interes članstva in vodstva pa je, tako naši sogovorniki, zamenjati vlado Janeza Janše z uspehom Koalicije ustavnega loka. S tem bi lahko po nekaterih neuradnih presojah tudi odpravili posamezna nezadovoljstva, ki znotraj stranke nastanejo ob odločitvah, sprejetih z manj konsenza.

Imajo pa posebno fronto v stranki odprto z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem, o izključitvi katerega bo na predlog Mladega foruma SD zaradi žaljive komunikacije z novinarkami v drugi polovici decembra odločal nadzorni odbor stranke. "Način komunikacije z novinarji je bil pa neprimeren, tako župan kot nosilec javne funkcije ne sme komunicirati z nikomer. Zato bi bilo primerno, da se opraviči," komentira Levanič. Dodaja še, da stranka sicer ni naklonjena izključitvam, razen, če se zgodijo ekscesi, ko se sodelovati več ne da: "Ampak načeloma se ljudem vedno omogoči, da se opravičijo in izkažejo željo po tem, da so še naprej del Socialne demokracije." Se je pa za odhod iz SD nedavno odločil dolgoletni vidni član stranke in radeljski župan Alan Bukovnik, o čemer smo že poročali. Po navedbah Levaniča nameravajo po novem letu tam vnovič zagnati lokalni odbor, delovanje stranke pa v Dravski dolini okrepiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta