Tudi avtomobilske znamke imajo svoje življenje: nastanejo, obstajajo in izginejo

Vinko Kernc Vinko Kernc
25.02.2021 05:00
Da se neka avtomobilska znamka obdrži daljši čas, je bolj izjema kot pravilo. Tiste, ki se obdržijo, imajo srečo oziroma ugoden splet okoliščin skozi čas svojega obstoja. Tudi marsikatera znamka, ki danes obstaja, je bila že na robu propada ali vsaj blizu njega. BMW, denimo, verjetno ne bi preživel, če ne bi ob prelomu iz 50. v 60. leta prejšnjega stoletja na trg poslal serije ''neue klasse'' (nov razred), in enako bi se zgodilo Volkswagnu, ki je (ob precejšnji pomoči Audija) leta 1974 predstavil prvega golfa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alfa romeo 8C 2900 B lungo (levo) in lancia astura I sport pheaton castagna: avtomobila iz sredine 30. let prejšnjega stoletja, ki sta obema znamkama v veliki meri določila mesto med odličnimi.
Vinko Kernc

Tako ali drugače propadlih znamk je na svetu najbrž nešteto; nekatere sploh niso prišle do resne serijske proizvodnje (kar je bilo vse do konca druge vojne pravzaprav pravilo za večino znamk), druge so si že zagotovile opazno tradicijo, zgodovino in krog privržencev, veliko jih je bilo nekje vmes. Prve so za vedno utonile v pozabo in jih poznajo le najbolj načitani ljubitelji, druge so, zagotovo delno tudi zaradi propada, stopile med legende.

Saab: zanj mnogi pravijo, da ga je pokopal kar sam takratni lastnik, ameriški GM. Škoda, saj ima še danes številne privržence in – lastnike …
Vinko Kernc

V Evropi je kar nekaj znamk, ki so postale legendarne, a jih ni več – so le še ime v nekem dokumentu, ki potrjuje, da je ta in ta (oseba ali podjetje) lastnik te blagovne znamke. Med pomembnejše ugasle znamke sodijo Adler, Auto Union, Benz, Bitter, Borgward, Daimler, DKW, Glas, Goggomobil, Hansa, Horch, Lloyd, Maybach, NSU, Trabant, Wanderer, Wartburg (vsi Nemčija), Darracq, De-Dion-Bouton, Delage, Delahaye, Electricar, Facel Vega, Gordini, Hispano-Suiza, Hotchkiss, Lion-Peugeot, Matra, Panhard, Panhard & Levassor, Simca, Simplex, Talbot, Voisin (vsi Francija), Allard, Alvis, Amazon, Anglo-American, Anglo-French, Ariel, Austin, Austin-Healey, Bond, Brabham, Bristol, Climax, Cooper, Daimler, DeLorean, Electromobile, Ford GB, Hillman, Invicta, Jensen, Lagonda, Lanchester, Leyland, Lloyd, Marcos, MG Cars, Morris, Napier, Reliant, Riley, Rover, Singer, Sunbeam, Swallow, Talbot, Triumph, Vanden Plas, Vanwall, Willis, Wolseley (vsi Združeno kraljestvo), Autobianchi, Bertone, Bianchi, Bizzarini, Cisitalia, Cizeta, De Tomaso, Innocenti, Intermeccanica, Isetta in Siata (vsi Italija). Če jih naštejemo le iz držav, ki so danes največje evropske proizvajalke avtomobilov.

Rover 75 (tourer): čeprav že pod okriljem BMW, je bil to zadnji rover – oblikovno in tehnično odličen avtomobil z veliko boljšo zanesljivostjo kot prejšnji modeli. A to, očitno, ni bilo dovolj.
Vinko Kernc

Seveda tule ne moremo in ne smemo zanemariti tudi nekaterih pomembnih propadlih znamk iz drugih držav: Austro-Daimler, Austro-Tatra, Lohner-Porsche, Puch (vsi Avstrija), Zastava (Jugoslavija), DAF, Spyker (oba Nizozemska), Cimos, IMV (oba Slovenija), Saab (Švedska) in Monteverdi (Švica). Če se malce poglobite v podatke na spletu, vas bo količina vseh avtomobilskih znamk, kar jih prenese medmrežje, presunila. In vsaka je v zgodovini avtomobilizma pustila vtis, vsaka je delček mozaika, ki je pripeljal do stanja, kakršno je danes. In za marsikatero znamko bi lahko rekli: "Škoda, da ne obstaja več." Izmed takšnih je treba vsekakor omeniti vsaj dve: Rover in Saab. Nekoč priznani imeni, v veliki meri avantgardni znamki, sta danes le še lep spomin za precej veliko število privržencev. Saabov se še danes, čeprav že od leta 2021 ne izdelujejo več avtomobilov, presenetljivo veliko vozi po naših cestah. In sploh niso videti zastareli.

Rover 75 V8
Vinko Kernc

Rojevanje in umiranje znamk je torej nekaj vsakdanjega in se dogaja tudi danes. Pri sicer nadvse uspešnem Daimlerju, denimo, kljub velikim (vsekakor tudi finančnim) naporom ne vedo, kako bi rešili znamko Smart. Ta se je rodila kot plod zanimive švicarske ideje, a ni nikdar zares zaživela; zdaj jo poskušajo oživiti s precejšnjo spremembo – odselila se je na Kitajsko in postal električna znamka. Na drugi strani je koncern PSA, ki je na novo ustanovil blagovno znamko DS. Zdi se, da poskušajo s podobnim receptom kot pred desetletji Honda, Nissan in Toyota; ti so se zavedali, da se navkljub kakovosti svojih izdelkov ne morejo prebiti med prestižne znamke, zato so svoje znanje prelili v avtomobile takrat na novo ustanovljenih znamk (Acura, Infiniti, Lexus). Pri koncernu PSA je drugače le to, da stavijo še na lastno tradicijo, saj so si ime za novo avtomobilsko znamko sposodili pri legendarnemu avtomobilu Citroën DS, predstavljenem daljnega leta 1955.

Lancia: izjemni uspehi v reliju so Fiatova zasluga, ki je znamko kupil leta 1969 in veliko vložil v športni oddelek. Po umiku iz relija pa je šlo počasi navzdol.
Vinko Kernc

Že dolgo se govori, da sta na odstrelu tudi dve italijanski znamki z izjemno zgodovino. Lancia ima ta hip v ponudbi le (ravnokar vnovič prenovljeno, leta 2011 rojeno) malo Y, ki je pravzaprav potomka nekega autobianchija, ki je bil v luksuzno različico preoblečeni mali avtomobil (prednik punta) nove Fiatove znamke (Fiat je leta 1955 po nakupu znamke Bianchi skupaj s Pirellijem ustanovil Autobianchi). Lancia je bila poznana po tehničnih inovacijah (med drugim tudi po motorjih V z ozkim kotom od 10 do 20 stopinj), čudovitih karoserijah in v svojih zadnjih lepih letih tudi po uspehih v motošportu. Toda kljub temu danes proda več avtomobilov kot Alfa Romeo …

Alfa Romeo: znamka, ki ima – tudi po zaslugi takšne dirkaške izvedbe Giulie Sprint GT Bertone – zelo goreče privržence. A ti imajo zvečine le starodobnike te znamke.
Vinko Kernc

Alfa Romeo je pri tem poglavje zase. Lepih 110 let ima za seboj, njeni časi so bili prav tako kot pri večini dobri in slabi, a tudi največji (pošteni) ljubitelji nemških avtomobilov jo na nek način spoštujejo. Na drugi strani ima še vedno veliko pristnih in potrpežljivih ljubiteljev, a tudi potrpljenje ima svoje meje: nekako se je ustalil vzorec, da mladi alfist v zrelejšem obdobju kupi BMW-ja ali kaj podobnega.

Alfa romeo giulia
Vinko Kernc

Kaj je pri FCA razlog za takšen mačehovski odnos do vseh znamk (ne le Lancie in Alfe Romeo), je težko reči: vsekakor drži, da modelov ni dovolj, tisti, ki so, so pa vsaj majhen korak, če že ne več, za tekmeci, tudi takšnimi, ki so jih nekoč gledali zviška. Z združitvijo FCA in PSA naj bi, vsaj za zdaj, prestižnim znamkam (Alfa Romeo, DS, Lancia) dali možnost, da se dokažejo, sicer se bo zgodilo neizbežno. Ko ima oblast v rokah denar, je vse jasno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.