Precejšnja sprememba: V Slovenijo prispela Jeepa renegade in compass

Vinko Kernc
17.02.2021 05:00
Hibridizacija pogonov najmanjših jeepov ni le motorno nadomestilo - z njo se je pošteno spremenil tudi štirikolesni pogon. Na našem trgu je najcenejši hibrid renegade, ki stane najmanj 35 tisočakov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeep renegade 4xe (levo) in compass 4xe: hibridizacija, ki odpravlja dizelske motorje in klasične pogone 4WD Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Ob uvedbi hibridnih pogonov govorijo pri Jeepu o zeleni revoluciji znamke. Z vpeljavo hibridnih pogonov so namreč vse dosedanje (mehanske) štirikolesne pogone nadomestili s hibridnimi, ki so v osnovi tipa TTR ("through the road"), kar pomeni, da motor z notranjim zgorevanjem (MNZ) žene prednji par koles, elektromotor pa zadnji. Izvedba v praksi pa je takšna, da je lahko sistem zaporedno-vzporeden, kar med drugim pomeni, da lahko MNZ služi za pogon koles ali zgolj za polnjenje pogonske baterije.

Merilniki so novi in prilagojeni pogonu 4xe: tudi s podatki o dosegu z bencinom, z elektriko in s kombiniranim dosegom. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Zunaj na obeh modelih ni večjih sprememb, zgolj nekaj drobnih: logotip znamke je obrobljen modro, na zadku pa je napis 4xe. V notranjosti so novi (posebni za 4xe) merilniki na sedempalčnem zaslonu, v menijih infozabavnega sistema Uconnect z 8,4-palčnim zaslonom pa so zdaj tudi podatki o hibridnem pogonu: tok energije, zgodovina vožnje, načrtovanje polnjenja in podobno.

Vinko Kernc

Z novimi pogoni je prišla še aplikacija za povezavo pametnih telefonov z vozilom na daljavo Go 4xe live, ki poleg običajnih podatkov (potreben čas polnjenja, doseg z obstoječim stanjem baterije, lokacije polnilnic …) omogoča tudi simulacijo načrtovanega potovanja, slaba vest za našo deželo pa je, da pri nas ta aplikacija še ne deluje.

Ker gre torej v osnovi za tehnično spremembo, nekaj več podatkov o njej. Bencinski MNZ (1,3 litra, 95 ali 132 kW) ostaja spredaj in lahko odslej žene le prednji kolesi in to preko šeststopenjskega samodejnega menjalnika. Ob njem je manjši elektromotor/generator moči 18 kilovatov (in 52 Nm). Na zadnji osi je elektromotor (stalnih 44 kW), ki seveda žene le zadnji kolesi. Navor MNZ je ne glede na njegovo moč 270 njutonmetrov, navor elektromotorja pa 250 njutonmetrov; v primerjavi z dosedanjim dizelskim motorjem, ki je zmogel 350 njutonmetrov, je to opazna razlika.

Vinko Kernc

Oba modela sta priključna hibrida, kar pomeni nekoliko večjo (in hlajeno) litij-ionsko pogonsko baterijo. Ta je nameščena v sredinskem tunelu, tehta 145 kilogramov in med drugim pripomore k za okoli tri centimetre (odvisno od obremenitve vozila) nižjemu težišču. Kapaciteta pogonske baterije znaša uporabnih 9,1 kilovatne ure; zadošča za do 50 kilometrov električne vožnje in največjo hitrost 130 kilometrov na uro, najhitreje pa se napolni v slabih dveh urah.

Vinko Kernc

Hibridizacija je zahtevala še nekaj drugih manjših posegov in sprememb, med drugimi je zdaj manjša posoda za gorivo - meri le še 36,5 litra. Ko gre za električni del pogona, je tudi pri jeepih dodano regenerativno upočasnjevanje, in sicer v dveh stopnjah. Pri vsem je dobro vedeti tudi, da so takšni jeepi lahko gnani samo spredaj, samo zadaj ali na vsa kolesa. Voznik pri tem lahko vpliva na način delovanja hibridnega sklopa (hybrid, electric ali e-save), temu pa je prilagojena tudi vozna dinamika (pet nastavitev). Jasno, ostajajo tudi ''zapora sredinskega diferenciala'' (tu gre za vsiljen stalen štirikolesni pogon, ki je sicer v običajnem načinu prilagodljiv glede na razmere), ''reduktor'' (4WD low) za zahtevne terene pri hitrosti do 5 kilometrov na uro in sistem za nadzorovano hitrost pri spustu.

Vinko Kernc

V tem trenutku je v ceniku šest hibridnih kombinacij obeh modelov, ki upoštevajo tudi tri pakete opreme. Najcenejši renegade je tako 140 kW 4xe limited, ki z upoštevanim rednim popustom (3500 EUR) stane 34.990 evrov, kot 176 4xe trailhawk stane 36.490 in kot 4xe S (176 kW) 37.490 evrov. Compass je za od 2500 do 4000 evrov dražji (odvisno od paketa opreme), oba pa sta lahko v primeru njihovega financiranja še za tisočaka cenejša.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta