(TEST) Hyundai tucson: Prepričljivost videza in še večja prepričljivost z uporabniškega stališča

Vinko Kernc Vinko Kernc
14.06.2021 05:00
Ni več nujno, da je avtomobil evropski, da je dober in da je všeč Evropejcem. Hyundai in z njim tucson sta dobra primera.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Zelo verjetno je, da vam je všeč; če ne zaradi drugega, zaradi motorne maske, katere skrajni elementi se prelevijo v niz segmentov dnevnih luči. Pa tudi sicer - prepričljiva postava, izrazit nos, geometrijsko položeni liki na bokih in zadek z značajem. Za le dva centimetra je daljši in širši (ter za enega nižji) od prejšnje generacije, a ga je v kvadru, določenem z njegovimi zunanjimi merami, opazno več kot prejšnjega.

Elegantna notranjost nekoliko tehničnega videza, prijetno počutje, lagodna vožnja
Vinko Kernc

S prednjih sedežev je prav tako oblikovno prepričljiv, tehnično pa le malo manj - na digitalnih merilnikih (brez nadstreška) in osrednjem zaslonu se hitro naberejo prašni delci in infozabavni sistem zdaj nima več niti enega gumba. Sreča, da nadzor z dotikom deluje brezhibno, in spet je treba pohvaliti menije. Tudi domislica na merilnikih pride prav: ob vklopljenem smerniku se ustrezni del spremeni v zaslon za kamero na zunanjih ogledalih.

Vinko Kernc

Sedeža sta dobro nastavljiva, sedi se visoko in štiri prečke volanskega obroča so nekaj posebnega. Gumbi na njih so za vzor, prav tako predali in pri tem velja posebej pohvaliti mesto za brezžično polnjenje telefonov, ki predalu ne omeji uporabnosti.

Vinko Kernc

Prostora je za povprečno družino več kot dovolj, udobja prav tako: naslonjalo zadnje klopi je, denimo, nastavljivo po naklonu (12 stopenj!), opreme za potnike zadaj pa je precej več kot pri tekmecih, vključno z roletami za bočne šipe. Prtljažnik? Del (dvojnega) dna zasede baterija za hibridni pogon, a še vedno ostane prostor za komplet za prvo pomoč, rolo, ki je zelo lahko, pa se zlahka izvleče in namesti.

Vinko Kernc

Turbodizel, znan že iz prejšnje generacije, je dobil pomoč: v obliki hibridizacije mu pomaga 100-njutonmetrski navor elektromotorja, kar se dobro občuti, saj je 320 njutonmetrov dizelskega navora za tucsonovo maso tu in tam premalo. Športna nastavitev vozne dinamike sicer nekoliko dvigne odzivnost, a je ta na trenutke (in za koga) še vedno prepočasna. Nekaj zamere gre tudi na račun nadzora menjalnika: gumbi ne dajo povratnega občutka, zato je treba biti pri parkiranju previden.

Vinko Kernc

Z nekaj prakse postane tudi pogon prijeten, izkaže se prav tako za dovolj zmogljivega. A pri njem menda še najbolj preseneti poraba goriva, saj dobra poldruga tona in velika čelna površina pomenita precejšen izziv, še posebno pri nekaj bolj dinamični vožnji. Štirikolesni pogon je pri tem dobrodošel dodatek, kadar pod kolesi ni suh asfalt.

Vinko Kernc

Hyundai je tudi z novim tucsonom na pravi poti, v marsičem je tudi boljši od številnih tekmecev. Ampak - na to smo že nekaj časa navajeni, zato ni več presenečenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta