(TEST) Cupra formentor eHybrid: agresiven kupejevski videz cestnega terenca in sveža Seatova (pod)znamka

Vinko Kernc Vinko Kernc
08.11.2021 05:00
Beseda ali oznaka Cupra se pri Seatu pojavlja že nekaj časa, je pa tole prvi model te (nove) (pod)znamke, ki je bil razvit prav in zgolj zanjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Formentor (tudi polotok na španskem otoku Majorka) je avtomobil spodnjega srednjega razreda (golf, megane …) in sodi med kupejevske cestne terence. Čeprav jih je takšne sorte že kar nekaj, je vseeno prepoznaven: malce tudi na račun značilnih Seatovih (ali Volkswagnovih) ostrih karoserijskih robov in novega, prepoznavnega logotipa znamke Cupra.

Zunanjost ugaja, notranjost morda še malo bolj: športna sedeža, diskretna dekoracija bakrene barve (volanski obroč, armaturna plošča), nekoliko nenavaden volanski obroč, ostra armaturna plošča strogega, malce agresivnega videza in okolje v splošnem. Odlična sta sedeža z zmerno bočno oporo, odlična je opora za levo nogo in v formentorju je mogoče tudi zelo nizko sedeti.

Zelo dober položaj za volanom, odličen volanski obroč z gumbi, velik osrednji zaslon in veliko informacij za voznika.
Vinko Kernc

Ugaja tudi barvitost kokpita - merilnikov (s šestimi podobami) in velikega osrednjega zaslona. Koncernsko klasična je bogata ponudba informacij, ki, žal, tudi niso nastavljive za vsak okus. Precej vaje terja nadzor infozabavnega sistema z gestami, preostalo je zadosti intuitivno. Škoda - klimatska naprava nima ločenih komand, vse je na osrednjem zaslonu. Volanski obroč ima 18 (16 + 2) gumbov, kar mu (tudi zaradi ergonomije) štejemo v plus.

Vinko Kernc

Ko gre za prostor, je jasno: koncernska platforma MQB in medosna razdalja (2,68 metra) določata mere, ki so primerljive z golfom, leonom in podobnimi. Največ razlik je v zadku: ker gre v konkretnem primeru za priključni hibrid, ki zahteva nekaj večjo pogonsko baterijo, je prtljažnik velik 345 litrov, kar je za 75 manj kot v običajnem formentorju in celo za 36 litrov manj kot v golfu.

Vinko Kernc

Izmed sedmih motornih možnosti je tale druga najzmogljivejša in 245 hibridnih "konj" je tudi danes še vedno lepa številka - VZ v imenu izhaja iz španske besede veloz (hiter). Takole motoriziran zna zelo hitro speljati in naglo pospeševati tudi pri hitrosti 130 kilometrov na uro in preko. Večina tega gre na račun navora elektromotorja, saj je bencinski motor sam s svojimi 150 "konji" vendarle nekoliko slaboten, da bi zadostil poslanstvu oznake VZ.

Vinko Kernc

Vožnja v načinu Cupra je začinjena še z globokim, zamolklim glasom sesalnih šumov pri pospeševanju, a zna biti takšen formentor tudi nežen in lagoden, še posebej s polno baterijo, ko ga zmore poganjati zgolj elektromotor. DSG v samodejnem načinu deluje brezhibno in kot smo sicer vajeni, v ročnem načinu pa se zaradi preklapljanja v pogon in iz pogona le elektromotorja vede nekoliko drugače. Poraba se pri takšnem formentorju giblje od nič, ko ga žene le elektromotor, pa do kakih 9,5 litra na 100 kilometrov, ko voznik izkorišča polno moč skozi ovinke navkreber. A to zdaj že nekaj časa ni nič novega. Nov je le formentor, prvi samostojni avtomobil nove znamke Cupra, ki z videzom in nežno terenskostjo privlači številne poglede.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta