Strategija je jasna - prihodnost bo električna

Janez Kovačič
15.12.2020 05:00
Fronta je danes skoraj monolitna: avtomobilske tovarne brez omembe vrednih izjem stavijo na električno prihodnost, nekaj ali pa precej manj zavzetosti je pri avtonomni vožnji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota

Če je bilo pred pandemijo še nekaj dvomov, jih sedaj očitno ni več. Strategije so jasne, verjetno je ni tovarne, ki v svojem programu ne bi imela električnega avtomobila. Sedaj se jim pridružuje še japonska Toyota. Pozno?

Toyota je davnega 1997 začela zgolj doma ponujati priusa, hibridni avtomobil, ki je predstavljal začetek novega obdobja v razvoju avtomobilov. Šele čez tri leta je prius zapeljal tudi na druge trge, a je trajalo še nekaj časa, da so v okoljsko bistveno bolj ozaveščeni Kaliforniji ugotovili, kaj imajo na voljo. Še nekaj dlje se je obotavljala Evropa. Ni bilo posebej presenetljivo: v ZDA je bil (in je še ali znova) bencin tako poceni, da se ni splačalo razmišljati o čem drugem, Evropo je zajela dizelska evforija. Prius je bil nekakšen osamelec, avto pred svojim časom, primeren in dobrodošel pri tehničnih frikih in nekaj malega tudi pri najbolj zagrizenih okoljevarstvenikih, tako rekoč eksot.

Toda Toyota je vztrajala. Gotovo je zaznavala težko prikrito začudenje ali morda celo posmeh konkurence, ki ji ni sledila. Če bi na priusa in vso hibridno tehnologijo gledala zgolj skozi finančna očala, bi vse skupaj že zdavnaj pokopala. Verjetno se je marsikje in marsikdaj zdelo, da je japonska avtomobilska hiša ubrala povsem napačno smer, da gre skratka za tehnološko in zraven tudi finančno avanturo, ki se ne more dobro končati. Ne nazadnje je avtomobilska zgodovina polna smeri in poskusov, ki so se klavrno končali. Toda medtem ko so drugi še naprej stavili na bencinsko in dizelsko (ali nekaj malega tudi plinsko) klasiko, so na oni strani sveta dizelski pogon označili za umazanega oziroma nečistega, poleg tega pa razširili ponudbo hibridnih toyot, neomajno prepričani, da imajo prav.

Danes je zelo jasno, da so različni hibridi nekakšna vmesna stopnja na poti do sedaj tako želene in nujne avtomobilske elektrifikacije. Toyota s svojim še nerojenim prvim električnim avtomobilom verjetno nič ne zamuja, saj ima na svojem kontu obilo podobnih izkušenj. In si lahko reče, da je njena strategija, stara kakšnega četrt stoletja, zelo "in". Občudujoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta