(FOTO) Formentor je prvi Cuprin avtomobil

Janez Kovačič Janez Kovačič
11.02.2021 05:00
Športni terenec, ki je hočeš nočeš tehnološko in tudi drugače povezan s koncernom Volkswagen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Formentor je slišati dobro, videti prav tako. Iberski športni terenec se seveda pelje v izjemno natrpan razred srednjevelikih SUV-ov, pri čemer je že hišna konkurenca ostra in verjetno nič obzirna.
Tovarna

​Cupra ni ne novo ne neznano ime na evropskem avtomobilskem zemljevidu. Toda od 2018. je vendarle drugače: nekdaj je bilo namenjeno športnim izvedenkam španskega Seata, zdaj je to samostojna znamka v naročju iberske avtomobilske hiše. Prva cupra sliši na ime Formentor in se, drugače skoraj ne bi moglo biti, vozi v razredu srednjevelikih športnih terencev.

Bakreni šiv je posebnost formentorja, ročica samodejnega menjalnika DSG je lična in minimalistična, brez sicer ne prevelikega multifunkcijskega zaslona seveda že dolgo ne gre, brez digitalizacije tudi ne.
Tovarna

Formentor je postavljen na koncernsko osnovo MQB-evo, ki omogoča vgradnjo široke palete motorjev, menjalnikov, pogonov. S tem je, logično, neločljivo povezan v obširno družino avtomobilov oziroma športnih terencev, ki jih producira koncern Volkswagen, lastnik Seata in Cupre. To med drugim pomeni, da bo imel formentor - ime je dobil po rtu na španski Majorki - že precejšno hišno konkurenco, kajti VW ​tiguan, škoda karoq in celo audi Q3 sportback so vsaj dimenzijsko (dolžina okoli 4,5 metra) precej skupaj. Toda formentorjev adut naj bi bila ob vsem drugem cenovna konkurenčnost, čeprav so si jo doslej - takšne so izkušnje - znotraj germanske avtomobilske korporacije težko izborili že seati. Morda bo s formentorjem in prihodnjimi cuprami drugače.

Ne spregledaš: gumb za vklop motorja je vtisnjen v volanski obroč. Diši po športnosti in drugačnosti.
Tovarna

Formentor je pravzaprav tipičen predstavnik sodobnih športnih terencev: zgoraj kupe, spodaj športni terenec, čeprav nežnejše vrste. Oblikovno se je kreacija prijazno in všečno posrečila: ozke prednje luči, maska z logom, ki ga večina še ne prepozna, celo 19-palčna kolesa z zavorami Brembo v bakreni barvi (za doplačilo), na zadku pa vidna karoserijska guba s svetlobnim pasom po vsej širini. Znotraj se (lahko) nadaljuje bakren barvni odtenek v šivu sedežev, volana, armaturne plošče, obrobah stikal ipd. Ne spregledaš: gumb za zagon motorja je nameščen v volanskem obroču, ročica samodejnega DSG je res minimalistična, radijskemu sprejemniku ukazuješ z drsnikom, ki smo ga "vzeli" že pri golfu zadnje generacije, dvanajstpalčni multifunkcijski zaslon malce štrli čez armaturo, a ne moti, digitalizacijo potrjuje 10,2-palčni kombinirani instrument pred voznikom.

Če želiš in zmoreš, so lahko kolesna platišča celo 19-palčna in opremljena z zavornimi čeljustmi Brembo v privlačni bakreni barvi.
Tovarna

Dizel v formentorju še ni dobil domovinske pravice, pač pa dva bencinska motorja (1,5-litrski TSI s 110 kW/150 KM ter 2,0-litrski TSI z dirkaškimi 228 kW/310 KM), ki ju je mogoče kombinirati bodisi s šeststopenjskim ročnim bodisi s sedemstopenjskim samodejnim DSG-menjalnikom, pri čemer gre k najmočnejši varianti tudi štirikolesni 4Drive. Na voljo je, precej pričakovano, tudi hibrid 1,4 (180 kW/245 KM) s šeststopenjskim DSG-menjalnikom. Paketa opreme sta dva - osnovni formentor in formentor VZ, kar je oznaka za športnejše oziroma bolje opremljene variante.

Tovarna

Letošnje prodajne načrte bo verjetno še krojila pandemija, morda še kaj. Vsaj 300 formentorjev naj bi si letos omislil slovenski kupci. V najcenejši varianti je iberski SUV na voljo za 30.375, v najdražji za 42.676 evrov, medtem ko je v hibridni izvedenki na prodaj za 42.050 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta