Koronavirus tudi v avtomobilski industriji

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.02.2020 11:51

Epidemija koronavirusa iz dneva v dan dobiva vse bolj globalne razsežnosti, zato ni čudno, da širjenje virusa začenja vplivati tudi na avtomobilski posel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen

Ne nazadnje je na Kitajskem, kjer je epicenter izbruha, veliko tovarn in še več kupcev. Negativnim posledicam izbruha je najbolj izpostavljen koncern Volkswagen, saj kar 40 odstotkov proizvodnje proda prav v tej državi.
VW je ob zaprtju tamkajšnjih proizvodnih obratov in posledičnem zmanjšanju prodaje v nevarnosti, da izgubi kar tri milijarde evrov v dividendah, ki jih kitajski partnerji plačujejo nemškim večinskim lastnikom.
Med najbolj izpostavljenimi sta tudi japonski znamki Nissan in Honda; slednja ima v mestu Wuhan celo tovarno. Poleg omenjenih mnoge avtomobilske znamke, kot je denimo Hyundai, ki imajo proizvodne zmogljivosti v sosednjih državah (Koreja), prav tako poročajo o težavah z dobavo sestavnih delov s Kitajskega, s čimer je moten vsakdanji ritem proizvodnje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta