Električni avtomobili: skromna ponudba, skromna prodaja

Janez Kovačič Janez Kovačič
22.01.2020 05:14

Pri nas je na voljo približno petnajst električnih baterijskih vozil, in če ni posebnih želja pri opremi, čakalni roki niso (pre)dolgi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je bil na slovenskem trgu najbolje prodajano električno vozilo BMW i3. Zanimivo je, da je nemška tovarna lani najprej napovedovala njegovo ukinitev, sedaj pa vse kaže, da bo na voljo še nekaj let.
Vinko Kernc

Čeprav skoraj ni avtomobilske tovarne, ki ne bi napovedovala orjaških vložkov predvsem v razvoj novih električnih baterijskih avtomobilov oziroma vozil (EBV) in posledično pravo ofenzivo modelov v prihodnjih mesecih ali letih, je ta hip njihova ponudba na slovenskem trgu dokaj skromna. To po svoje potrjujejo tudi številke oziroma tržni delež teh vozil v letu, ki je za nami. Ta je bil 0,69-odstoten (584 vozil) oziroma za 0,4 odstotka večji kot predlani, kar je skromno. Toda s tem slovenski prostor bistveno ne odstopa od drugih v EU. Morda utegne biti čez dvanajst mesecev le nekoliko drugače.

 

Čakanje odvisno od dodatnih želja

Na slovenskem trgu je ta hip mogoče izbirati med približno petnajstimi električnimi baterijskimi vozili (EBV). Kot že zapisano, je bil lani povsem zgoraj BMW i3 (113 vozil), sledila je torej hyundai kona (vsaj 111 vozil), pa nissan leaf (89), renault zoe (78), smart eq forfour (76), hyundai ioniq (76), VW e-golf (42), tesla 3 (41), smart eq fortwo (31) in audi e-tron (19). Potem sledi skupina, v kateri je v ospredju jaguar i-pace (sedem vozil), vendar so bile lanske prodajne številke vseh teh precej skromne oziroma so prodali le po nekaj vozil.
In kako je z dobavnimi roki? Dejstvo je, da niso kratki ali, povedano drugače, niso nič krajši ali daljši kot pri drugih avtomobilih, če si kupec želi nekaj dodatne opreme. Načeloma pa naj bi bilo tako, da je nekaj vozil skoraj vedno na zalogi, vendar se je treba v tem primeru sprijazniti s tistim, kar avto ima oziroma česar nima. Pri BMW Slovenija pravijo, da imajo dovolj bogato zalogo, sicer pa je dobavni rok do dva meseca. Na voljo sta dve izvedenki i3, za šibkejšo (125 kW) hočejo 41.250 evrov, za močnejšo (135 kW) pa 44.950, kar so cene brez subvencije, ki pri nas za EBV znaša 7500 evrov.
Na hyundaia kono v električni izvedbi in ioniqa je treba ob posebnih željah čakati od štiri do šest mesecev, sicer pa sta oba modela tudi na zalogi. Pri koni prav tako obstajata dve izvedenki glede na kapaciteto baterije (39,2 kWh in 64 kWh) in štiri vrste opreme, pri čemer hočejo za manj zmogljivo varianto najmanj 36.500 evrov, za močnejšo pa od 43.900. Ioniq ima kapaciteto baterije 38,3 kWh in motor s 100 kW, ponujajo pa tri izvedenke glede na opremo, v najcenejši izvedbi je na voljo za najmanj 36.900 evrov.

Renault zoe: najem ali nakup baterije

Nissan leaf je najbolje prodajani električni avtomobil na evropskih trgih, tudi pri nas mu gre kar dobro; sicer pa ponujajo še potniško verzijo nissana E-NV200 v električni izvedbi. Pravijo, da čakalnega roka za eno in drugo vozilo tako rekoč ni. Leaf v verziji N-connecta z baterijo 40 kWh je naprodaj za 37.790 evrov, v akciji pa avto stane 27.950 evrov, kar je cena z že všteto subvencijo (!), zimskimi pnevmatikami, petletno garancijo in podobno. Tudi pri E-NV200 imajo podobno akcijo, zato je avto naprodaj za 34.900 evrov, kar je prav tako cena z všteto (!) subvencijo.

Hyundai kona v električni izvedbi: avto, ki ga slovenska statistika ne pozna
Vinko Kernc

Namesto e-golfa prihaja ID.3                                                                  

Volkswagen je pred nedavnim predstavil svoj novi električni avtomobil ID.3, ki letos prihaja na trg, prav zato električno gnanega golfa ne bo več. Ta hip je nekaj e-golfov (kapaciteta baterije 35,8 kWh, motor 100 kW) še na zalogi, začetna oziroma vstopna cena brez subvencije je 32.949 evrov. Slabo pa kaže pri e-upu! (kapaciteta baterije 32,3 kWh, motor 61 kW), kajti Porsche Slovenija je vse razpoložljive avtomobile za letošnje leto že prodal. Zato zgolj za orientacijo: začetna izvedenka e-up! je stala (in še stane) 22.572 evrov (tudi brez subvencije). Iz iste hiše prihaja še audi e-tron, veliki električni športni terenec, ki je lani pri nas našel 19 kupcev! Dobavni rok je nekako dva do tri mesece, ponujajo dve izvedenki glede na opremo, motor je vedno enak (265 kW), ceni pa 83.700 oziroma 85.370 evrov (brez subvencije).
Še Jaguar, ki ima trenutno v "električni" ponudbi le model i-Pace. Ima dva elektromotorja z močjo 294 kW (kapaciteta baterije je 90 kWh), dobavni rok je približno dva meseca, naprodaj so tri kombinacije (S, SE, HSE), najcenejša izvedenka je na voljo za 79.962 evrov, znova brez subvencije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta