Domači, tuji?

Janez Kovačič Janez Kovačič
07.10.2019 11:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

V agoniji Adrie je bolj ali manj spregledana vest o tem, da bodo družbe Autocommerce, AC Mobil in Avto Triglav verjetno prav kmalu dobile novega lastnika. Gre za podjetja, ki so uradni predstavniki oziroma prodajalci (distributerji) vozil Mercedes Benz in Smart, Mitsubishi in Honda ter Alfa Romeo, Lancia, Jeep. S podalpske avtomobilske scene bo tako izginil še zadnji slovenski zastopnik s častitljivo tradicijo, ki sega 66 let nazaj v povsem drugačne čase, okoliščine, državo in družbeno ureditev.
Primerjava z letalsko Adrio je seveda neustrezna, še posebno zaradi tega, ker njen kolaps spremljamo predvsem emocionalno in bolj s stališča zasebnega (turističnega) uporabnika kot pa gospodarsko-poslovnega. Toda gospodarska teža prej omenjenih avtomobilskih družb, ki po sedanjih kar zanesljivih napovedih prehajajo v roke največjega evropskega avtomobilskega trgovca švicarskega porekla Emila Freya, tudi z nacionalnega zornega kota ni povsem nepomembna. Lani so imele po neuradnih podatkih več kot 340 milijonov evrov prometa in tudi nekaj dobička, kar je bilo za Adrio v zadnjem desetletju zgolj pobožna želja. Ampak razlika je bistvena: Adria je verjetno dokončno pokopana oziroma je težko verjeti v njeno feniksovsko vstajenje, medtem ko avtomobilske družbe zgolj zamenjajo lastnika oziroma lastništvo - slovensko za švicarsko. Je s tem kaj narobe?
Adria dokazuje, da vsak nemški lastnik še zdaleč ni dober lastnik. Po drugi strani se tuji lastniki v slovenski avtomobilski sferi kažejo kot spodobni, pa naj gre za novomeški Revoz, ki mu orkestrira Renault, ali pa Porsche Slovenija, ki je v avstrijskih oziroma nemških rokah - če omenim zgolj dva največja igralca na slovenskem avtomobilskem prostoru. Toda če bi tehtal med domačim in tujim lastnikom ter pri tem zavestno zanemaril vse druge razloge oziroma merila, bi šel glas domačemu. Zakaj? Domači lastnik je veliko bolj vpet v domače okolje, običajno ga ne žene izključno poslovno-finančni interes (torej dobiček), pač pa pokaže več simpatij tudi do kakšnega gasilskega društva, godbe na pihala, mladih športnikov in podobno. Tuji menedžment ima mandat, ko ga konča, odide in mu je za vse težave in zadrege domačega okolja komaj mar - še posebno v hudih časih. Ni res? Morda, ampak kje so vsi tisti, ki so zadnja leta vodili Adrio?!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta