Digitalizacija: Za starejšo avtomobilsko publiko prej težava kot prednost

Janez Kovačič Janez Kovačič
08.12.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
VINKO KERNC

Ena izmed znanih, uglednih in priznanih premijskih avtomobilskih znamk te dni sporoča, da je njihov digitalni ključ po novem na voljo tudi za telefone operacijskega sistema Android. Žal sicer to ne bo veljalo za slovenski avtomobilski prostor, pač pa za nekaj največjih evropskih trgov, pa tudi one, ki so zelo daleč od nas. S tem digitalnim ključem je mogoče početi marsikaj: odkleniti/zakleniti vrata, pognati in ustaviti motor, čez nekaj časa bo mogoče koncesijo do uporabe tega ključa podeliti petim prijateljem/družinskim članom in podobno. Skratka, to je nekakšna sodobna verzija slovite mizice pogrni se, pravzaprav digitalna čarovnija. In omenjena premijska avtomobilska hiša v tem čaranju že zdavnaj ni sama, morda bi lahko bila le kakšen korakec pred drugimi.

Pred časom mi je znanec, sicer starejši gospod, razkazoval nov avtomobil, prav tako premijske znamke. Zraven je stal enak model iste znamke, toda prejšnje generacije. Bo za vsak dan, je dejal. To pomeni, da je bilo med njima vsaj šest ali sedem let razlike, morda celo več. Novi je imel zelo veliko tistega, kar ponuja sodobna digitalna tehnologija. Ko sva si nato ogledovala starega, je znanec presenečeno ugotovil, da je že imel marsikaj tistega, kar mu je ponujal novi. Fino, je samokritično ugotavljal, nisem vedel, kaj imam, in zato vsega tega nikoli nisem uporabljal. Tolažbo oziroma trditev, da zanesljivo ni edini ali eden zelo redkih, ki se mu je to zgodilo, je sprejel z nekakšno stoičnostjo oziroma vdanostjo - sem pač star.

Sodobni avtomobili so po eni strani izjemno kompleksni, po drugi pa zlasti digitalizacija prinaša vrsto pripomočkov, ki olajšujejo njihovo uporabo, povečujejo varnost in še marsikaj. Že zdavnaj je bilo rečeno, da bodo in tudi že so pravzaprav telefoni/računalniki na štirih kolesih. Če je to za mlade in mlajše prednost, ker so že številni zrasli s telefoni in še prej z računalniki, je za starejšo avtomobilsko publiko to prej težava kot prednost. Ne gre le za to, da si težko zapomnimo/zapomnijo vse tisto, kar sodobni avto ponuja. Velik ali morda še večji problem je, kako in kdaj vse to uporabiti, kje in kako najti, in to še posebej ko je vse to lepo spravljeno v infotainmentu, kot se lepo reče velikemu zaslonu sredi armature. Ta pa je upravljavsko bistvo sodobnih avtomobilov. Če ga ne znaš uporabljati in izkoristiti, je avto skoraj kup neuporabne pločevine.

In tako se kot absurd kaže znano dejstvo: delajo avtomobile za mlade, kupujejo jih v veliki meri starejši, da ne rečem stari.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta