Zakaj nekdo zboli za rakom, nekdo pa ne? Znanost je enotna: To so glavni vzroki in dejavniki tveganja

Va
01.10.2024 13:40

Samo 5 do 10 odstotkov primerov rakave bolezni je posledica dednih mutacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rak je kompleksna bolezen, ki se pojavi, ko se začnejo okvarjene celice v organizmu nekontrolirano razmnoževati. Na molekularnem nivoju je rak rezultat akumulacije genetskih okvar v celicah, povzročenih zaradi notranjih in zunanjih faktorjev. Iz ugotovitev znanstvenikov je ključne mehanizme in vzroke, ki pripeljejo do karcinoma, mogoče umestiti v nekaj skupin, povzeli so jih na portalu časnika Slobodna Dalmacija. 

Genetske mutacije

Najpomembnejši vzrok so spremembe v DNK. Lahko so dedne ali pa pridobljene skozi življenje zaradi izpostavljenosti kancerogenim snovem od cigaretnega dima do azbesta in določenih pesticidov ter tudi UV-žarkov. Zgolj 5 do 10 odstotkov primerov raka je posledica podedovanih mutacij, ugotavljajo raziskave.   

Kronična vnetja in infekcije 

Infekcija HPV (humani papiloma virus) povečuje možnost pojava raka maternice, hepatitis B in C lahko povzročita kronično vnetje jeter, to pa povečuje tveganje za jetrni rak. Bakterija helicobacter pylori lahko izzove kronično infekcijo želodca in je faktor tveganja za pojav raka. 

Hormoni

Ženska hormona estrogen in progesteron lahko spodbudita določene vrste raka dojke. Hormonske terapije so po dognanjih znanstvenikov faktor tveganja, velja tako za ženske kot moške. 

Način življenja 

Kajenje je dokazano glavni vzrok za pojav pljučnega raka in tudi raka grla, mehurja in ledvic. 

Mastna in sladka hrana brez vlaknin in antioksidantov povečujeta tveganje za nastanek več vrst raka, prav tako debelost.

Naključne mutacije 

Nekatere mutacije, ki vodijo do raka, lahko nastanejo spontano med normalnim procesom celične delitve. To so naključne napake, ki se pojavijo pri kopiranju DNK in lahko povzročijo raka tudi pri ljudeh brez dejavnikov tveganja.

Oslabljen imunski sistem

Ljudje z oslabljeno imunostjo so bolj izpostavljeni, ker njihov imunski sistem ne more učinkovito uničiti nenormalnih celic, preden postanejo rakave, navaja študija o povezavi med HIV in tveganjem za rak.

Rak se razvije kot posledica kombinacije genetskih sprememb in okoljskih dejavnikov. Čeprav ne moremo vedno vplivati na vse dejavnike tveganja, so številni pod našim nadzorom, na primer opustitev kajenja, zdrava prehrana, fizična aktivnost. Tudi zgodnje odkrivanje raka z rednimi pregledi lahko bistveno poveča možnosti za uspešno zdravljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta