Za mlade in stare: Od telovadbe za telo do telovadbe za možgane

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
21.09.2017 12:20

V Dupleku mlajši in starejši telovadijo, kuhajo, plešejo, se izobražujejo. "Drži, da upokojenci nimam časa," pravi ena od obiskovalk centra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako polno je bilo na praznovanju 
VGC Duplek

Večgeneracijski center (VGC) Danica Duplek že leto dni vsak dan med 7. in 15. uro ponuja različne aktivnosti za vse generacije. Telovadbo za možgane in računalniško opismenjevanje, na katerem je mogoče na individualnih srečanjih dobiti pomoč pri rokovanju z mobilnimi telefoni in računalniki, jeseni pa ob tem pripravljajo še skupino za računalništvo - to so aktivnosti, ki so še posebej namenjene starejšim. A tudi drugih se udeležujejo zlasti upokojenci. Na dan, ko smo jih obiskali, so dopoldne eni telovadili, drugi so v kuhinji pripravljali mehiško hrano.

Večgeneracijsko sodelovanje
Igor Napast

V VGC predvsem zaradi družbe

"Že več let hodim na telovadbo za upokojenke, ki jo imamo v šoli; tam nas je 20 kolegic. A čez poletje tiste telovadbe ni, in zato sem prišla na vadbo - zaradi rekreacije in družbe. Zelo mi je všeč, rada tudi spoznavam nove ljudi. Enkrat pred počitnicami sem bila še na jogi smeha - tudi tisto mi je bilo všeč. K telovadbi bom pa zdaj med šolskim letom spet hodila v šolo, ker se v tisti skupini zelo razumemo, smo povezane; tukaj pa bom hodila na druge stvari. Sem si že ogledala seznam aktivnosti," je povedala Katica Vindiš iz Dupleka.
Tudi Silva Javornik, ki je pomagala pripravljati mehiško hrano, prihaja, ker ima rada družbo. "Rada imam prireditve in tarok - tudi danes imam karte s seboj, a ni soigralcev. Tu je super," dodaja ta aktivna upokojenka iz Ciglenc, ki tudi keglja pri društvu upokojencev. "To je rusko kegljanje; hodimo na tekmovanja vzhodne podravske skupine. Deset let sem tudi vodila skupino starih za samopomoč, ki jo še zdaj obiskujem kot članica. Pa vnuke čuvam in še marsikaj počnem. Tako da drži, da človek v pokoju nima časa," še pove z nasmehom.
Vse aktivnosti v VGC Duplek vodijo prostovoljci, nekatere pa tudi vodja VGC Danica Duplek Manuela Strmšek. Ena od prostovoljk je Jožica Vake, ki med drugim vodi tečaj nemščine. V Nemčiji je živela 40 let, vrnila se je po upokojitvi pred sedmimi leti. "Opravila sem tečaje in izpit pri Goethe Institutu, tako da lahko poučujem. Z nemščino smo začeli, ker je najboljša preventiva proti demenci učenje tujega jezika. Tečaj je enkrat tedensko, udeležuje se ga sedem do devet udeležencev. Krasno vzdušje je, vsi imajo veselje, mene pa veseli, ko me pohvalijo, da v redu razlagam, da pripravim dobre vaje," pravi Jožica Vake.

Telovadba je zelo dobro obiskana.
Igor Napast

Moški se redkeje vključujejo

Večgeneracijski center je prostor druženja, kjer se ljudje pri aktivnostih srečajo, spoznajo, družijo, navežejo nove stike. Obiskujejo ga udeleženci iz Dvorjan, Dupleka, Korene in drugih bližnjih krajev. Večina je žensk. "Nekateri moški pridejo s soprogo, največkrat na ples, družabne igre in kartanje, še posebej tarok. Moške je težje pritegniti - na primer imeli smo predavanje o varni vožnji in tudi simulator je bil, zato smo pričakovali številčnejši odziv moških, a niso prišli," pravi Manuela Strmšek, a verjame, da se jih bo počasi vključilo več, saj nenehno iščejo nove vsebine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta