Vsako jutro žlico olivnega olja

nr
22.07.2018 01:48

Dietno olje ni nikoli dobra izbira. Če na njem piše, da je dietno, to ne pomeni, da vsebuje manj kalorij, ima le blažji okus. Njegov polni okus namreč veliko ljudem ne ustreza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lifestylespain

Ekstra deviško olivno olje je odličen vir oleinske, linolenske in palmitinske kisline, vsebuje pa tudi veliko vitamina E, ki ima močan antioksidativni učinek, ter nenasičenih maščobnih kislin, ki varujejo zdravje celotnega organizma. Olivno olje se že stoletja uporablja v zdravilne namene. Dosedanje raziskave so pokazale, da zmanjšuje tveganje za razvoj raka na debelem črevesu, bolezni jeter, kronična vnetja, astmo in diabetes ter visoke ravni holesterola v krvi. Če vsak dan na tešče zaužijete žlico ekstra deviškega olivnega olja, si lahko s tem izboljšate zdravje in tudi videz.

Zdravi in polepša nohte

Vitamin E iz ekstra deviškega olivnega olja krepi nohte. Olivno olje hrani nohte, ne glede na to, ali ga zaužijete ali ga vtirate vanje. Ekstra deviško olivno olje spodbuja proizvodnjo prebavnih encimov in delovanje prebavnega sistema. Če imate pogosto težave z zaprtjem, zjutraj na tešče pojejte žlico olivnega olja, zmešano z žličko limoninega soka. Pri hudem zaprtju skodelici toplega mleka dodajte žlico olivnega olja in mešanico popijte zjutraj na prazen želodec.
Ekstra deviško olivno olje spodbuja proizvodnjo lipaze. To je encim, ki regulira delovanje prebavnega sistema. Z uživanjem olivnega olja na tešče ali pred obrokom lahko preprečite napihnjenost, zgago in trebušne krče.

Prehranila je Sredozemlje

Preprečuje previsoke ravni holesterola

Raziskave so pokazale, da vsakdanje uživanje ekstra deviškega olivnega olja zmanjšuje tveganje za razvoj srčnih bolezni, saj znižuje raven slabega (LDL) holesterola v krvi in zvišuje raven dobrega (HDL) holesterola. Še posebej učinkovito je ekstra deviško olje pri ljudeh, ki ga jedo zjutraj na tešče.
Ekstra deviško olivno olje ima odličen antioksidativni učinek. Dosedanje raziskave so pokazale, da lahko zmanjša tveganje za razvoj številnih vrst raka, zlasti raka na debelem črevesu. Če imate artritis, vsak dan na prazen želodec popijte žlico ekstra deviškega olivnega olja, saj bo omililo vnetje in olajšalo simptome bolezni. Lahko pa olje tudi vtrete neposredno na prizadeto mesto.

Pospeši hujšanje

Ekstra deviško olivno olje je odličen vir nenasičenih maščobnih kislin, raziskave pa so pokazale, da pomaga tudi pri uravnavanju apetita. Če boste olivno olje uživali zjutraj na tešče, boste zmanjšali vnos kalorij čez cel dan. To olje namreč preprečuje nagle spremembe ravni sladkorja v krvi, s čimer pomaga nadzirati željo po nezdravih prigrizkih in sladkarijah.

Stranski učinki

Ekstra deviško olivno olje nima stranskih učinkov, če ga jemo v zmernih količinah. Kljub temu morajo biti ljudje, pri katerih so odkrili žolčne kamne, zelo previdni pri njegovem uživanju, saj lahko povzroči krče. Preden ga začnete uživati vsak dan, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom, zlasti če imate kakšno bolezen ali jeste določena zdravila.
Če mislite, da o olivnem olju veste že vse, se motite. To živilo, ki ima čudežen učinek na celoten organizem, je namreč precej bolj zapleteno. Olivno olje spada v skupino najpogosteje uporabljenih živil na svetu. Vedno več ljudi se osredotoča na zdravje celotnega organizma in olivno olje vsak dan uporablja pri pripravi jedi. Olivno olje je namreč odličen vir nenasičenih maščobnih kislin. Njegove antioksidativne lastnosti znižujejo raven prostih radikalov v telesu ter tveganje za razvoj srčnih bolezni, diabetesa tipa 2 in kroničnih vnetij; kljub temu ni vedno dobro za zdravje.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta