Vsaj neokusno

Elizabeta Planinšič
05.03.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelišek

Sredina preiskava zoper Roka Snežiča in druge osumljence domnevne zlorabe položaja in goljufij bo zagotovo ena od osrednjih tem parlamentarne preiskave, ki naj bi govorila o političnem vplivanju na delo policije. To preiskavo je že pred dnevi terjala opozicija. Sredino dogajanje pa bo le še prililo bencina na ogenj. Ker gre za preiskavo Roka Snežiča, ki se sam označuje za prijatelja in svetovalca aktualnega premierja Janeza Janše, s katerim sta si delila zaporniško celico. In ker gre za prijatelja šefinje NPU, šefinje tistih kriminalistov, ki so preiskave opravljali. A četudi na policiji vehementno zanikajo, da bi bil Snežič o hišnih preiskavah obveščen, dogajanja v dnevih pred preiskavo to izjavo postavljajo pod vprašaj. Iskanje dobrega odvetnika enega od članov družine Vuk v minulih dneh pa Snežičevo ilegalno potovanje v BiH in namigi iz vrst preiskovalcev o tem, kaj se je dogajalo v hišnih preiskavah, verjetno niso zgolj naključja,

Stara Udba je bila po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa kriva, da so novinarji pisali o njegovem ponesrečenem popotovanju do meje s Hrvaško. In že ko je prišel na mesto ministra, je bil glasen o nezakonitih vpogledih v dosjeje politikov, za katere se je zdaj pokazalo, da jih ni. Včeraj je minister molčal, kot je molčal tudi ob dejstvu, da so bile odredbe o hišnih preiskavah, ki so se nanašale tudi na gospodarskega ministra, še preden so se te zgodile, objavljene v medijih, naklonjenih aktualni oblasti. Pa bi se moral oglasiti. Vsaj po tem, ko je pred kamere stopila v imenu policije prav Petra Grah Lazar. Če kdaj, bi morala prav v sredo to mesto prepustiti komu drugemu. Vsaj neokusno je bilo, da je prav ona razlagala o tem, kaj je v sredo počela policija. Da o preiskavi ni želela biti obveščena in da ni bila, To, kar je povedala, ji je bilo predstavljeno v času, ko so preiskave že trajale, so včeraj pojasnjevali na policiji. Drži, govoric o tem, da so informacije o preiskavah prišle do osumljencev prej, kot bi smele, s tem ne bi ustavila, kajti še zmeraj bi bodla v oči njena funkcija, a vsaj videz nepristranskosti, strokovnosti, na kateri tako goreče opozarja vladajoča oblast v primerih, ki se tičejo nje, bi ohranila. Zagovorniki takega početja se sicer najdejo, češ, poglejte, ne gre za vplivanje aktualne politike na policijo, ta je svoje opravila, ne glede na prijateljske vezi. A dejstvo je, da se je preiskava začela, preden je prišla menjava na vrhu NPU, zadeve pa je usmerjalo tožilstvo. Ki je opozorilo na konflikt interesov že v minulem letu, tedaj, ko se je menjava zgodila.

Ne gre verjeti, da bo kdaj res dokazano, ali je šlo za predhodna opozorila ali ne. Predvsem pa bo treba počakati, kaj bo policijska akcija prinesla. Šele takrat bo popolnoma jasno, kakšna škoda je nastala v postopku. Je pa, zagotovo, škoda že enormna v ugledu, ki ga ima v očeh državljanov policija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta