(VIDEO) Ena najbolj priljubljenih božičnih pesmi ima v resnici zelo temačen pomen

A.L.
26.12.2018 16:16

Pesem, ki jo radi poslušamo v božičnem času, ni tako vesela, kot se zdi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Pesem Jingle Bells ali slovensko Spet so prazniki je ena najbolj priljubljenih pesmi, ki jo v prazničnem decembrskem času predvajajo po vsem svetu. A strokovnjaki pravijo, da je pesem v resnici daleč od zabavne in vesele družinske pesmi.
Nastala je za ameriški dan zahvalnosti leta 1850, napisali pa so jo v krčmi v Medordu, nedaleč od Bostona. Avtor pesmi je James Lord Pierpont.
V tistem obdobju so se v Medfordu odvijale dirke s sanmi, ki so jih vlekli konji in se bile predhodnik današnjih hitrostnih tekmovanj. In prav dirkanje s sanmi je bil navdih za pesem Jingle Bells, je povedala Kyna Hamill, profesorica na Filozofski fakulteti v Bostonu.
{embed_youtube}https://youtu.be/3PgNPc-iFW8{/embed_youtube}
"Lord Pierpont je nenehno zapostavljal svojo družino. Ko se je odpravil na dolgo pot proti zahodu, da bi našel zlato, je doma pustil svojega očeta in mu naročil, naj on skrbi za Lordovo ženo in otroke. Ko mu je žena umrla, je otroke zapustil in se kmalu ponovno poročil. Pogreba svoje žene se ni niti udeležil," je o avtorju pesmi povedala Hamillova.
{embed_youtube}https://youtu.be/v7s2VjwQSMw{/embed_youtube}
Pesem, za katero večina ljudi misli, da je prijetna božična pesem, je pravzaprav pesem za pitje, še dodaja Kyna Hamill. "Če veste, da je v Medfordu proizvodnja alkohola ena izmed najbolj donosnih panog in če ob tem ponovno pomislite, da se je prepevala ob divjih tekmah v tistem času, vam je jasno, da gre za pesem, ki se je prepevala med pitjem. Tudi nekateri deli besedila zvenijo, kot da gre za opisovanje dogodkov, ki so se zgodili v času opitosti," pravi strokovnjakinja.
{embed_youtube}https://youtu.be/KxjxRWizYT0{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta