V prihodnosti bodo letalske potnike varovali domiselni izumi

Science Illustrated
09.06.2018 03:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izginulo letalo družbe Malaysia Airlines so iskali v Južnem kitajskem morju in Indijskem oceanu, vendar črnih skrinjic niso našli.
Airbus

Kabina se odklopi

Če letalu odpovedo motorji, lahko pilot potniško kabino odklopi od preostalega letala. Ko se kabina odklopi, se odpreta veliki padali, ki omogočita varen pristanek. Pod kabino se napihnejo blazine, s katerimi trup varno pristane in lahko plava na vodi.
Neki ukrajinski letalski inženir je patentiral izum, ki ob nesreči potniško kabino loči od preostalega letala.
Tony Comiti/sygma/getty Images

Nazaj obrnjeni sedeži so ob nesreči bolj varni

Ko letalo trči v tla, na potnike delujejo neznanske sile. Raziskave so pokazale, da imajo potniki 10-krat večjo možnost za preživetje, če sedijo na nazaj obrnjenih sedežih. Letalske sile Velike Britanije imajo takšne sedeže v več svojih transportnih letalih.
Nazaj obrnjeni sedeži so ob nesreči bolj varni.
Ian Haskell

Orjaško padalo rešuje življenja

Približno desetina športnih letal je danes že opremljena z velikim padalom, ki se odpre ob nesreči. Podjetje Ballistic Recovery Systems, ki izdeluje padala za štirisedežna letala Cessna, trenutno razvija padala za letala, v katerih lahko leti do 20 potnikov.
Orjaško padalo rešuje življenja.
Brs Aerospace

Letenje je z vsakim letom bolj varno

Ker o vsaki letalski nesreči poročajo vsi mediji, sklepamo, da je letenje nevarno. Resnica je povsem nasprotna: letenje je najbolj varen način prevoza. Vsako leto več kot tri milijarde potnikov preživi polet z letalom, varnost letenja pa je danes najboljša v zgodovini letalstva. Statistika ameriške družbe Flight Safety Foundation (ustanova za varnost pri letenju) nazorno prikazuje, kako varno je: potnik, ki leti enkrat na dan, bi moral leteti 19.000 let, preden bi umrl v letalski nesreči.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta