Unita Zupanc: "Ambulanta je moja cerkev"

Jana Juvan Jana Juvan
07.06.2018 10:46
Naziv štajerska ginekologinja leta 2018 so bralci Večera podelili Uniti Zupanc, ginekologinji v Zdravstvenem domu Celje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vsaka ženska mora imeti absolutno pravico do tega, da se sama odloči, ali bo rodila otroka."
Andrej Petelinšek
Najprej seveda čestitke. To je predvsem priznanje od vaših pacientk, s katerimi imate očitno dobre odnose. Ste kaj presenečeni?
Odnos je pri ginekologiji zelo pomemben. Pacientke pridejo k vam tudi v kočljivih situacijah, ko imajo vaginalne težave, in ob prelomnih življenjskih trenutkih – v nosečnosti, ob sumih na raka … Kaj je vaš recept za to, da se dobro povežete s pacientko?
Študirali ste v Beogradu, tam ste tudi delali prvih deset let svoje zdravniške kariere. Kako to, da vas je pot zanesla v Slovenijo?
Ste se morali zato bolj dokazovati?
Ob pomanjkanju zdravnikov zdravstveni zavodi večkrat poskušajo privabiti tuje strokovnjake. A včasih se zdi, da je papirologije potem res veliko, zatika se pri jeziku, postopki so dolgi … Kakšna je bila vaša izkušnja?
Tudi družbeno pomembna vprašanja so povezana z ginekologijo. In politika se vanje pogosto vtika. Pred leti je bila pestra razprava, ko so želeli uvesti doplačila za kontracepcijo. Temu je stroka zelo nasprotovala. Tudi ženski lobi.
Tudi splav je politična tema. Sploh v letošnji predvolilni debati. Kako gledate na to idejo, da bi se otežil dostop do splava?
Nosečnost vam bo vedno, kljub napredku medicine, predstavljala nekaj, česar ne morete v popolnosti predvideti. Kljub vsem ultrazvokom, nuhalnim.
Za nosečnico so zelo emocionalni trenutki, ko na ultrazvoku sliši bitje srca in vidi gibe otroka. Kako pa je tedaj vam, je že čista rutina?
Imate dva sinova. Ste zaradi svojega znanja iz ginekologije bili v nosečnosti bolj mirni ali bolj prestrašeni, ker ste se zavedali vseh težav, ki lahko nastanejo?
Intervju je bil objavljen v Večerovi prilogi Hipokrat.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta