Udar strele lahko povzroči resno škodo na elektronskih napravah. Tako se zaščitite

Gr.G.
11.06.2024 16:39

Ob napovedanih nevihtah ali odhodu na dopust izklopite elektronske naprave iz električnega in komunikacijskega omrežja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Telekom Slovenije

V Sloveniji letno zabeležimo kar okoli 60.000 udarov strel, kar je posledica mešanja celinskega, mediteranskega in gorskega podnebja, so v pozivu k zaščiti elektronskih naprav v poletnih mesecih zapisali pri Telekomu Slovenije. Zaradi visokih temperatur in večje vlažnosti zraka se možnost močnejših neviht z udari strel v poletnem času še poveča, prav strele pa lahko povzročijo resno škodo tudi na elektronskih napravah, kot so televizorji, usmerjevalniki, računalniki, modemi, igralne konzole in druge. Ob napovedanih nevihtah ali odhodu na dopust zato priporočajo izklop elektronskih naprav, tako iz električnega kot iz komunikacijskega omrežja. 

Za njihove naročnike je na voljo brezplačna storitev Strela Alarm, ki uporabnike s SMS-sporočilom opozori na možnost udara strele v bližini njihovega fiksnega priključka. Opozorilo o možnosti udara strele se prikaže tudi na zaslonu prižganega televizorja. Za aktivacijo storitve morate poslati SMS na številko 041 145 000, in sicer tako, da napišete STRELA, naredite presledek in vpišete vaše uporabniško imen za fiksne storitve Telekoma Slovenije (na primer STRELA novakj). V Telekomu Slovenije ocenjujejo, da so s tem, ko so uporabniki elektronske naprave pravočasno izklopili iz omrežja, v zadnjih letih pred uničenjem zavarovali vsaj 60 tisoč kosov telekomunikacijske opreme. Če je ob udaru strele prišlo do okvare telekomunikacijske opreme v lasti Telekoma Slovenije (modem, najemni TV-komunikator), lahko to sporočite na brezplačno številko 080 1000. 

Strela nikoli ne spi

Da strela nikoli ne spi, ugotavljajo tudi pri telekomunikacijskemu ponudniku A1. "V dokaz lahko postrežemo z dejstvom, da je bilo v letu 2023 zaradi strele uničenih že več kot 3000 A1 modemov in digitalnih TV vmesnikov," so zapisali na svoji spletni strani, kjer opozarjajo, da lahko udar strele poleg poškodovanja naprav tudi zaneti požar. 

Četudi je najboljša obramba pred udarom izklop opreme iz omrežja, tega zmeraj ni mogoče narediti. Za takšne primere je priporočljivo uporabiti prenapetostno zaščito. Le-ta preusmerja nepričakovane viške in skoke voltov, ki nastanejo ob udaru strele, in tako zavaruje opremo pred najhujšim. Nekaj izdelkov iz nabora prenapetostne zaščite so zbrali tudi na njihovi spletni strani. 

Prenapetostna zaščita ali zavarovanje

Različne prenapetostne naprave za zaščito ponuja na spletni strani tudi T-2, kjer so zapisali, da podatki kažejo, da so hiše bolj izpostavljene udarom strel kot stanovanjski bloki. "Stanovanjski bloki imajo pogosto bolj robustne električne sisteme in pogosto že nameščene strelovode. Vendar to ne pomeni, da so popolnoma varni. Udar strele lahko še vedno povzroči prenapetost, ki se razširi po električnem sistemu in poškoduje naprave v posameznih stanovanjih," pišejo. Za zaščito opreme v 30 do 50 nevihtnih dneh, kolikor jih v povprečju beležimo letno, svetujejo izklop elektronskih naprav, uporabo prenapetostnih zaščit in namestitev strelovoda. 

Pri Telemachu Slovenije je v splošnih pogojih navedeno, da je naročnik sam odgovoren za pravilno zaščito in zavarovanje svojih naprav in naprav prejetih v uporabo od ponudnika storitev pred prenapetostnimi učinki, kot je udar strele. Izvajalec ne odgovarja za povzročeno škodo, morebitno nedelovanje storitve ali morebitne nastale stroške naročniku zaradi udara strele. V primeru uničenja opreme izvajalca v uporabi pri naročniku (digitalni sprejemnik, modem, telefon), je naročnik izvajalcu dolžan povrniti celotno vrednost uničene opreme, piše v dokumentu. Za primer udarca strele je družba predvidela zavarovanje, katerega mesečna premija se razlikuje glede na vrednost zavarovane naprave, vključena pa je tudi tatvina in uničenje zaradi nenamernega stika z vodo ali vlago. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta