Tudi profesionalni fotografi fotografirajo s telefonom!

Miran Varga Miran Varga
09.05.2022 10:42

Vas zanima katerim?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
shutterstock

Se ob ogledu starega zapisa, fotografije ali predmeta (vsaj za trenutek) sprehodite v preteklost in obujate lepe spomine? Naredite jih trajne, celo umetniške.

Kako? S pripomočkom, ki ga imate skoraj več čas pri in veliko časa tudi dobesedno v roki – pametnim telefonom. Vsi si želimo, da bi naši spomini trajali neskončno dolgo, zato posnamemo ogromno fotografij in videov. A jih tudi ogromno zavržemo, izbrišemo, poškodujemo ali kako drugače izgubimo (skupaj s telefonom). Zakaj? Ker jih ne natisnemo? Tudi, predvsem pa zato, ker jih ne shranimo (na računalnik, prenosni disk ali v oblak) in delimo z drugimi. Dobro, to grdo navado boste popravili takoj, ko boste izgubili res pomembno fotografijo ali video posnetek.

Kako pa zajeti odličen spomin – v obliki fotografije ali videa? Najprej je treba biti ob pravem času na pravem mestu. Ali pa vse odlično zrežirati. In seveda imeti primerno opremo. No, to slednje je danes bistveno lažje kot včasih, saj so pametni telefoni dobesedno pomendrali trg žepnih fotoaparatov. Danes malodane vsi fotografiramo samo še s telefoni. Ker je to priročno in predvsem zelo kakovostno. Če si seveda lastimo telefon s kakovostnimi kamerami. Da, kamerami. Število leč na ohišjih pametnih telefonov se je v zadnjih letih močno namnožilo. A več ni nujno bolje, v povprečju pa seveda drži, da lahko z namenskimi lečami naredimo bolj ustrezne posnetke glede na motiv, ki bi ga radi zajeli. Rek »več je bolje« tudi nujno ne drži v primeru, ko imamo opravka z ločljivostjo slikovnih senzorjev kamer. Megapiksli si pač niso vsi enaki, a o tem več pozneje.

Kateri telefoni imajo dobre kamere?

Zastavonoše. Izključno. No, skoraj brez izjeme. Ker tako želijo proizvajalci sami, saj prav na področju kamer uporabnikom najlažje prikažejo otipljivo razliko in jih prepričajo, da je za zmogljivejše modele upravičeno odšteti več denarja.

Kamere se ločijo po megapikslih – drži. Ne drži pa, da je višja številka nujno boljša. V zadnjih letih so kamere pametnih telefonov dosegle in presegle trimestno število slikovnih točk, a je treba priznati, da po kakovosti fotografije še ne presegajo nekaj let starih profesionalnih fotoaparatov D-SLR, čeprav imajo ti bistveno nižje število megapik. Število pik torej ni tako pomembno, je pa zelo pomembno, kakšne velikosti in »pasme« so, saj tako »zajamejo več svetlobe in ulovijo več barv«.

Huawei

Posebno poglavje pa je, vsaj ko je govora o pametnih telefonih in njihovih kamerah, programska oprema. Že sama »tovarniška« aplikacija za zajem fotografij ali video posnetkov lahko odloči o tem, katere fotografije bodo naravnost čudovite in katere bo treba za dober rezultat še obdelati. A to naj bo tema kakšnega drugega zapisa.

Vsekakor boste pri zastavonošah, torej premijskih modelih posameznih znamk, ki premorejo kamere z ločljivostjo 50, 64 ali 108 megapik, odlično postreženi, ne glede na to, kateri logotip se na telefonu bohoti. Želite nasvet? Potem si oglejte Huaweijevega aduta, ki sliši na ime P50 Pro, kot največjo konkurenčno prednost izpostavlja hrbtni sistem štirih kamer in predvsem strojno-programsko opremo, ki iz njih iztisne kar najboljše fotografije in video posnetke. V bistvu me je v tem pogledu telefon dobesedno očaral, saj takšnega napredka na področju fotografije vseeno nisem pričakoval.

Leče, senzorji, megapike …

Spomnim se prvih korakov družbe Huawei v svetu pametnih telefonov. Zelo hitro so ugotovili, da ni dovolj v telefon vgraditi le pošastno zmogljiv procesor in kakšen gigabajt pomnilnika več kot konkurenca, temveč da velja graditi tam, kjer tehnologija predstavlja največji izziv. Pri kamerah in fotografiranju, posebej v pogojih šibke svetlobe ali celo v temi. In v tem pogledu se Huawei P50 Pro vsekakor odreže močno nadpovprečno, prav izstopa. Na hrbtni strani modela P50 Pro boste našli kar štiri »očesa« oziroma leče. Glavna kamera omenjenega telefona premore senzor ločljivosti 50 megapik, lasersko tehnologijo ostrenja in optično stabilizacijo slike. Družbo ji delajo še telefoto kamera z optično stabilizacijo slike in 3,5-kratno optično povečavo, telefon pa zmore (digitalno, kakopak) kar do 100-kratno povečavo oziroma približanje oddaljenega predmeta (motiva). Z njim še ne bomo paparazzi, a si lahko mislim, da zna priti ta funkcija občasno prav. Za širokokotne posnetke je vgrajena še dodatna kamera, sicer ločljivosti 13 MP, ki obvlada tudi makro posnetke – motivu se lahko s telefonom približamo na vsega 2,5 cm in zajamemo vse podrobnosti. Medtem je pravi biser tudi črno-bela kamera ločljivosti 40 megapik. Telefon namreč lahko zajame tudi vrhunske črno-bele fotografije, sicer pa ta kamera pripomore tudi pri globini barvnih fotografij – te so naravnost pristne.

Huawei

Za piko na i so inženirji poskrbeli za vrsto izboljšav, ki se dokazujejo v praksi – Huawei XD Optics je oznaka za izboljšave optičnega dela, ki prispeva kar k četrtino boljšemu signalu. Tega nato v roke dobi novi Huawei XD Fusion Pro slikovni pogon ter ga obdela do potankosti. Rezultat so fotografije, polne realističnih barv in podrobnosti.

Hitro in zanesljivo, to je pravi recept

Kot sem že omenil, velja spomine kar najbolj zanesljivo zabeležiti. In zajeti v hipu. Ter deliti s prijatelji in občinstvom (če tako želite). To Huaweijevi telefoni že dolgo obvladajo. Huaweijeva aplikacija za zajem fotografij je ena najboljših sploh. Je enostavna za uporabo, tako da zna z njo delati popoln začetnik, v naprednem načinu pa razvaja tudi profesionalne fotografe (in vse vmes). Da, verjeli ali ne, tudi profesionalni fotografi vse bolj brezsramno priznajo, da večkrat »ustvarjajo« kar s pametnim telefonom – ker je pri roki in »več kot dovolj« zmogljiv.

Enostavnost uporabe gre še dlje, saj z vsega par dotiki zajete fotografije in video posnetke še dodatno obdelamo – če tako želimo – ali pa delimo prek družabnih omrežij, integracija z aplikacijami za Instagram, Facebook, Twitter in drugimi, tudi klepetalnimi aplikacijami, je brezhibna. Brez težav boste svoje stvaritve z drugimi delili tudi prek aplikacij TikTok ali Snapchat in številnih drugih, ki jih enostavno prenesete s trgovine AppGallery.

Ugaja predvsem realističnost barv v fotografijah – te nikakor niso izmetničene kot pri nekaterih konkurentih.
Huawei

V AppGallery poleg tisoče drugih najdete tudi vrsto uporabnih mobilnih aplikacij za dodelave in »predelave« fotografij, čeprav glede na zapisano tovrstnih »dodatkov« prav pogosto ne boste potrebovali, morebiti le za kakšne eksotične filtre, ki bi jih morebiti pogrešili v standardni aplikaciji za fotografiranje. Za iskanje aplikacij lahko uporabite tudi iskalnik Petal (Petal Search), ki je v obliki iskalnega orodja vnaprej nameščen na telefonu P50 Pro in nudi veliko več kot običajna tovrstna storitev. Poleg pomoči pri iskanju aplikacij (ja, želene aplikacije lahko enostavno poiščete v Petal Search), ima vgrajen seznam virov novic, ki ga lahko prilagodite glede na kategorijo informacij, ki vas zanimajo.

Vsekakor pa vam priporočamo, da video posnetke urejate z aplikacijo Petal Clip. Pametni telefoni Huawei namreč omogočajo preprost dostop do orodja za urejanje videov Petal Clip, ki bistveno pospeši ustvarjanje izjemnih video vsebin. Aplikacija namreč nudi široko paleto funkcij urejanja video posnetkov, vključno s posebnimi učinki, nalepkami, zvočnimi učinki, pisavami in drugimi elementi, ki jih boste ravno tako z veseljem vključili v svoja dela. Postopek urejanja je hiter in zabaven ter jamči, da boste pritegnili pozornost uporabnikov družbenih medijev.

Tudi bojazen pred tem, da Huawei telefoni nimajo nameščenih Google aplikacij, je odveč. Nimajo jih privzeto naloženih, vsekakor pa lahko do Google storitev in aplikacij enostavno dostopate (in jih namestite) preko rešitve Gspace. Gre za aplikacijo, ki Huawei telefonom povrne vse možnosti Googlovega ekosistema, tudi trgovino Play Store, čeprav po slednji po zaslugi odlične AppGallery ni več prave potrebe.

Prepričajte se na lastne oči

Ne morem vedeti, kakšen pametni telefon uporabljate, vem pa naslednje: odpravite se do trgovcev z mobilnimi telefoni in poskušajte fotografirati isti motiv s svojim telefonom in P50 Pro. Primerjava rezultata bo bržkone bolj zgovorna kot tale zapis.

Huawei
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta