To srečno in najbolj zeleno evropsko mesto je skrbno varovana skrivnost. Veliko bi se lahko naučili od prebivalcev

D.Ži
07.04.2023 08:53

Obstaja velika verjetnost, da za Nijmegen še niste slišali, zato boste toliko bolj presenečeni, ko boste izvedeli, kako zelo v prihodnost je usmerjen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesa in športni duh. Središče mesta je brez avtomobilov.
Profimedia

Amsterdam vam je znan. Tudi Rotterdam. Seveda vsi veste za Haag. Morda ste že slišali za Arnhem in Eindhoven, za Nijmegen pa so najbrž prvi slišali nogometni fanatiki, ki vam bodo kot iz topa povedali, da je od tam nogometni klub NEC. Toda to zeleno mesto je veliko več kot le nogomet.

Arhitektura je zelo nizozemska in šarmantna.
Profimedia

Na vzhodu Nizozemske, le deset kilometrov od nemške meje, leži Nijmegen, dinamično in napredno univerzitetno mesto, ki se mu nekako uspeva izmikati radarju turistov. To čisto, kompaktno mesto je eno najstarejših v državi in ​​tekmuje z Amsterdamom po številu zelenih iniciativ. Prebivalci dajejo prednost kakovosti življenja in trajnosti, zato je njegovo zgodovinsko središče brez avtomobilov, s skupno 60 kilometri kolesarskih "superavtocest".

V prihodnost zazrto mesto strpnosti in skrbi za naravo.
Profimedia

Tu vozijo avtobusi na okolju prijazno gorivo in obstajajo programi, ki spodbujajo souporabo avtomobilov. Čeprav nobeno mesto ne more biti 100-odstotno trajnostno, Nijmegen na tem področju sprejema nekaj najdrznejših korakov v Evropi. Leta 2016 so celo preuredili svojo elektrarno na premog, spremenili so jo v sončni park z devet tisoč sončnimi paneli in dvema vetrnima turbinama, ki napajata skoraj 400 domov v mestu. A ker ljudje zunaj Nizozemske za to mesto pravzaprav ne vedo, je le malokdo slišal za te inovacije.

Zelenih površin je veliko, mesto je zelo ponosno tudi na svoj park.
Profimedia

Mesto je leta 2018 prejelo naziv zelena prestolnica Evrope, vendar njegova ljubezen do naprednosti sega globlje, saj ima dolgo zgodovino študentskega aktivizma. Bilo je središče protestov od šestdesetih do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 1963 je nizozemsko nacionalno študentsko sindikalno gibanje tu ustanovil študent iz Nijmegna Ton Regtien.

V mestnem parku srečate tudi nekaj ljubkih prebivalcev. 
Profimedia

Tudi danes trajnostne vrednote še naprej uspevajo zaradi velike študentske populacije.

Eden od čudovitih mestnih trgov.
Profimedia

Mesto si vsak dan prizadeva postati bolj trajnostno, bolj zdravo in zeleno, cilj pa je postati energetsko nevtralno do leta 2045. Eden od pokazateljev zelenih pobud je zagotovo Het Duurzame Warenhuis (trajnostna veleblagovnica), prva in edina ekološka veleblagovnica na Nizozemskem, ki so je odprli leta 2014.

Pomlad tukaj je preprosto čudovita.
Profimedia

Prodajajo vse, kar je maksimalno trajnostno, pa naj gre za oblačila ali kuhinjske pripomočke, spoštujejo miselnost brez odpadkov, piše hrvaški portal PunKufer.

Osrednja železniška postaja
Profimedia

Na ulicah lahko uživate odlično hrano, kar dokazuje restavracija De Nieuwe Winkel, ki so jo počastili z dvema Michelinovima zvezdicama in eno zeleno Michelinovo zvezdico. Kuhar Emile van der Staak, ki jo je odprl leta 2011, s svojo ekipo ustvarja večhodne brezmesne menije z uporabo različnih rastlin, korenin, cvetov, oreščkov – nekaterih običajnih, drugih manj –, ki jih gojijo v Groesbeeku, 13 kilometrov od restavracije. Šest hektarov veliko zemljišče spominja na navaden gozd, gosto poraščen s prosto rastočimi grmi in drevesi. Vse, kar raste v njem, je užitno, gre za prvi tovrstni "gozd" v Evropi, piše PunKufer.

Za prijetno vzdušje v mestu se domačini zelo trudijo.
Profimedia

Torej, če vas zanima, kako je v resnici videti zeleno mesto in kako podpreti in ohraniti številne zelene pobude, se odpravite v Nijmegen.

Živahnost ustvarjajo tudi številne restavracije in prodajalne.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta