Zakaj je Slovenija najbolj varna destinacija za ženske, ki potujejo same? Svetovne popotnice so nad nami navdušene

D.Ži
06.04.2023 10:16

Zelo ponosni smo lahko Slovenci ob branju obsežnega članka, ki ga je objavil BBC, saj je naša država prva na lestvici tistih, v katerih se solo popotnice najbolje počutijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana in Slovenija nasploh sta destinaciji, v katerih se po raziskavi popotnice počutijo najbolj varne. 
Profimedia

Kljub naraščajočemu trendu samostojnih potovanj se ženske, ko same odpotujejo v tujino, še vedno srečujejo s številnimi izzivi. A nekatere destinacije so na vrhu lestvice, ko gre za varnost in enakost. O njih na spletu piše BBC, ki prinaša tudi zelo razveseljivo novico za Slovenijo - postavil jo je na prvo mesto. 

Po dolgem potovalnem premoru zaradi pandemije mnogi pri odkrivanju sveta ne čakajo več na partnerja. Zanimanje za samostojna potovanja po vsem svetu še naprej narašča, zlasti med ženskami.

Raziskava Norwegian Cruise Line je pokazala, da eden od treh popotnikov raje potuje sam, trend močno dvigujejo zlasti starejše ženske. Glede na interno raziskavo potovalne mreže Virtuoso so leta 2022 največji porast deleža samostojnih potovanj dosegle ženske, stare 65 let in več. Medtem ko so leta 2019 predstavljale le 4 % samostojnih potnikov, so leta 2022 pomenile že 18 % samostojnih popotnikov.

Kljub naraščajočemu trendu samostojnih potovanj se ženske še vedno srečujejo z edinstvenimi izzivi, ko se same odpravijo v tujino. Čeprav bi moralo biti potovanje žensk povsod po svetu varno, je resničnost takšna, da se še vedno soočajo z diskriminacijo in varnostnimi pomisleki v vseh delih sveta. Kljub temu si številne države močno prizadevajo za izboljšanje varnosti žensk, spremljajo tudi izkušnjo varnosti popotnic. 

Da bi ugotovili, katere države najbolj napredujejo, ko gre za varnost in enakost popotnic, so se pri BBC posvetovali z Indeksom miru in varnosti žensk (WPS) Univerze Georgetown, poročilom Svetovnega gospodarskega foruma o globalnem razkoraku med spoloma, Inštitutom za ekonomijo in mir in Globalnim indeksom miru (PGP). Pogovarjali so se z ženskami, ki so same potovale v najbolje uvrščene države, da bi razumeli, zakaj so se tam počutile varne, poslušali so njihove potovalne nasvete in izvedeli za najboljše stvari, ki jih lahko tam vidite in počnete kot solo popotnica ali popotnik.

Slovenija

Slovenija, ki je uvrščena na vrh indeksa WPS za srednjo in vzhodno Evropo, je v zadnjih letih naredila velik korak glede varnosti žensk, saj se po indeksu tu počuti varnih 85 % žensk.

Ljubljana navdušuje tudi s kulinarično ponudbo. 
Profimedia

Ko je Claire Ramsdell prvič prispela v Ljubljano, je ponoči tavala po ulicah in fotografirala. "To bi lahko bila kje robata izkušnja, a v tem primeru je šlo za užitek," je dejala Ramsdell, ki je pustolovska svetovalka za Wildland Trekking in ustvarja popotniški blog The Detour Effect. "V času mojega bivanja na podeželju me nihče ni nadlegoval in nisem imela težav z navigacijo, jezikovnimi ovirami ali čim drugim, kar se včasih, ko potujem sama, zdi zastrašujoče," jim je povedala. Ugotovila je tudi, da je mesto zelo dostopno za pešce in da je javni prevoz po vsej državi zanesljiv in obsežen. Tistim, ki se želijo pridružiti podobno mislečim popotnikom, priporoča Ljubljanayum Food Tours in Food Tour Ljubljana. Ne glede na to, ali so v skupini ali sami, pravi, da morajo popotniki naročiti ajdove orehove štruklje, poslastico iz polnjenega testa pri Mojih štrukljih, za katere pravi, da so "ena najboljših sladic vseh časov", in poskusiti svetovno znani sladoled v Cacau.

Kot navdušena pohodnica je Ramsdell prišla v Slovenijo, da bi raziskala naravo in gore. Ugotovila je, da Slovenija ponuja idealno mešanico samote in varnosti. "Čeprav sem se pogosto počutila, kot da sem v divjini, sem vedno vedela, da je kakšno mesto v bližini, če bi se pojavila kakšna nujna situacija," je dejala Ramsdell. "Nisem se počutila popolnoma same, kar zagotavlja duševni mir."

Obiskovalcem priporoča, da se ustavijo ob turkizni reki Soči, ki je na zahodni strani države blizu italijanske meje in je bila prizorišče snemanja Zgodb iz Narnije. Medtem ko lahko pohodniki uživajo v mirnih sprehodih ob vodi, se lahko tudi tisti, ki potujejo z avtomobilom, ustavijo in raziščejo visoke mostove za pešce čez reko. 

Ruanda je država, ki ima v parlamentu najbolj izenačeno število moških in žensk. 
Profimedia

Naslednja na seznamu je afriška država Ruanda, ki na svetovni ravni zaseda prvo mesto po izenačeni zastopanosti spolov v parlamentu. Visoko stopnjo varnosti zagotavlja tudi nenehna prisotnost policije in vojske na ulicah, tako BBC.

Dubaj v zalivski regiji velja za najbolj varno mesto, tudi ko gre za samostojne popotnice. 
Profimedia

Tretji so Združeni arabski emirati, ki so glede enakosti spolov v zalivski regiji vodilni, tudi kar se varnosti tiče. Kar 98,5 odstotka žensk, starejših od 15 let, tam pravi, da se med nočno hojo po ulicah počutijo varne. Dubaj je po raziskavi najvarnejše mesto za samostojne popotnice.

Individualnost je že dolgo pomemben del japonske kulture. 
Profimedia

Sledi Japonska, ena od desetih najbolj varnih držav na svetu, kjer obstajajo prevozi in nastanitve, ki so samo za ženske. Solo kosila in aktivnosti so tukaj del kulture bolj kot kjerkoli na svetu.

Norveška je zaradi izjemno strpne in prijazne družbe skoraj idealna popotniška destinacija. 
Profimedia

Seznam zaključuje Norveška, prva na lestvici ženske finančne vključenosti in država z najnižjo stopnjo diskriminacije. Gre za državo, ki je izjemno strpna tudi do LGBTQ-popotnikov. Strpnost je v norveški družbi norma, tudi domačini izjemno radi pomagajo popotnikom, če k temu dodamo še severni sij, dobimo skoraj popolno destinacijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta