"Tisto, kar jemo, vpliva na ljubezen, srečo, zdravje in uspeh"

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
27.11.2017 13:49

Marija Merljak je svetovalka za prehrano, gostja srečanja Večer v živo, v torek, 28. 11., ob 18. uri, na Ravnah na Koroškem. Vstopnice bodo na prodaj uro pred dogodkom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vsakega po malem, ničesar preveč in ničesar premalo, uravnoteženo in naravno, sezonsko in lokalno pridelano," priporoča Marija Merljak.
Večer

"Vzamemo enake količine krompirja, korenja, svežega zelja in bučk. Prepražimo na kuhanem maslu, oljčnem olju ali pravi svinjski masti, prilijemo vodo in skuhamo. Solimo, dodamo ščepec mlete kumine, zmešamo v mešalniku v kremno juho in ponudimo na krožniku s koščkom surovega masla," Marija Merljak pove recept za juho za zdrav želodec. Veliko nasvetov ima, v prehrani je vsako reč mogoče napraviti bolje. In veliko tistega je, kar smo vedeli, a opustili. Živilska tehnologinja, ki piše knjige, nastopa na televiziji in predava o prehrani,  je duhovita pripovedovalka z veliko izkušnjami. "Vsak želi biti ljubljen, srečen, zdrav in uspešen. In prav je tako!" reče. "Ljubezen, sreča, zdravje in uspeh so med seboj prepletene kategorije. Če so nenehno v medsebojni harmoniji, v ravnovesju, bomo svoje življenje maksimalno izpolnjevali. Če se poruši en sam element te četverice, se podre razmerje, razpade preplet. In mi z njim kot osebnost."

Marijo Merljak lahko poslušate v torek, na Ravnah na Koroškem.
Osebni Arhiv

Proti kronični utrujenosti

V naravi je vse v prepletenem ravnovesju, tudi naše življenje mora biti v ravnovesju. "Je preplet harmonije med zemljo, zrakom, vodo, energijo, hrano in - našimi mislimi. Že pri majhnem neravnovesju bomo čutili utrujenost, nezbranost, nemir, nejevoljo, skratka umsko in fizično nemoč, kar se bo še stopnjevalo, kolikor večje bo neravnovesje. Pojavil se bo sindrom kronične utrujenosti, sledile bodo še druge bolezni, na primer sladkorna intoleranca, sladkorna bolezen, demenca, rak in podobno." In pot do harmonije je narava, naravno. "Vse za obstoj moramo dobiti iz narave. Vendar tudi jed mora biti preplet naših misli in razvijanja okusov, vonjav in barv, ki jih podarimo na krožniku. Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo - zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost in prepletenost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.
Vendar človek ni samo skupek biokemičnih procesov, marveč ima tudi duhovno in socialno razsežnost. "Naj je še tako presenetljivo in komaj verjetno – vse to uravnavajo hormoni. Ali bomo imeli dovolj poguma za delo, ali pa bomo imeli strah in negotovost pred delovno nalogo; potem: ali bomo imeli uravnan krvni sladkor in pravo razmerje holesterola, ali bomo ponoči dobro spali ali ne, ali bomo imeli dobro samopodobo, zadovoljstvo in lepo kožo, vse to uravnavajo hormoni. Prav tako skrbijo za plodnost in razvoj novega življenja,  za dober imunski sistem. Ali bomo v tretjem življenjskem obdobju, na starost, zaživeli z novimi cilji in jih tudi uresničili, tudi vse to uravnavajo hormoni. Ker na svetu iz nič, nič ne nastane, moramo za hormone in posredno za vse, kar nas opredeljuje in izpolnjuje v življenju, poskrbeti sami. Pri tem nam je edina pomoč samo - hrana."  Hormoni morajo delovati usklajeno, v ravnovesju in prepleteno. "Nekateri imajo svoje antipode, nasprotnike, s katerimi morajo delovati soglasno in harmonično. Primer nasprotnikov sta tudi hormona adrenalin in noradrenalin. Adrenalin je stresni hormon, saj nam da pogum, predrznost, elan in omogoči, da v trenutni stiski storimo več kot zmoremo, a smo pri tem pesimistični. Noradrenalin pa je pozitiven stresni hormon, saj poskrbi, da sta duševna in telesna zmogljivost v ravnovesju in povzroči, da nam srce hitreje bije, poveča se pretok krvi in s tem tudi količina kisika. Lahko bi rekli, da nam noradrenalin zbistri glavo in pomaga miselno rešiti najtežje naloge." seveda so še drugi tudi,  spolni hormoni pri ženskah vplivajo na menstrualni ciklus, PMS in na meno, pri moških na prostato in tako naprej."

Vsak mineral deluje na drugega in vitamini tudi

Tisto, kar uživamo, zelo vpliva. "Prepletanje in sovplivnost je med minerali in tudi med njimi in vitamini. Prav tako so ogljikovi hidrati sovplivno povezani z vitamini in minerali in oboji z njimi; preplet je vedno vsestranski in sovpliven v vseh smereh." Če je premalo magnezija, bo telo pomanjkanje zapolnjevalo z vitaminom E. "Tega potem ne bo dovolj za primarno varovalno antioksidativno delovanje vitamina E in posledica bodo poškodbe mitohondrijev, kar sprva občutimo kot pomanjkanje energije in volje. V drastičnem primeru je ogroženo življenje. Enako seveda velja ža druge minerale in vitamine." Tudi  prevelik vnos samo določenih vrst mineralov poruši razmerje, kar je spet narobe in škodljivo in prevelik vnos samo določenih vitaminov poruši ravnovesje rudnin. Njen recept je torej: vsakega po malem, ničesar preveč in ničesar premalo! Uravnoteženo in naravno, sezonsko in lokalno pridelano.
Morda se kaj od tega sliši zapleteno, vendar Marija Merljak na predavanju vse to enostavno razloži in ilustrira s primeri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta