(TEST) Jeepov gladiator: O argumentih, ki se zdijo nekaterim nepomembni

Vinko Kernc Vinko Kernc
21.05.2022 05:00

Ima vse argumente za uživaštvo: sproščanje adrenalin na terenu, uživanje na makadamu skozi gozdove, morda tudi nastopaštvo v urbanih sredinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeep gladiator: ne pustite, da otrok v vas umre! Uporaben na terenu, a tudi igrača za velike.
Tim Kernc

Gladiator je, rečeno poenostavljeno, wrangler s kesonom, zaradi katerega je za sedem decimetrov daljši in za 170 kilogramov težji, ima pa tudi dva valja več v motorju in z njim 150 Nm več navora ter 47 kW več moči. Po uradnem ceniku je osnovna cena obeh skoraj enaka.

Keson je dolg 153, širok 136 (med koloteki 113) in visok 47 centimetrov. Brez dodatkov je le pogojno uporaben. 
Vinko Kernc

Videz se zdi večen in spretno prilagajan trenutku v času. Zadnja bočna vrata so enaka kot pri wranglerju, čeprav bi zaradi podaljšanja lahko ne imela izreza, tam namenjenega koloteku. Navdušijo veliki koti odpiranja vrat, za keson pa se zdi, da je med manjšimi, če med tekmece uvrstimo druščino z rangerjem na čelu.

Vinko Kernc

Znotraj je kot wrangler z vsemi prednostmi (klasična stikala, ergonomija upravljanja, analogna merilnika, odličen potovalni računalnik, intuitivni meniji odličnega infozabavnega sistema Uconnect, kakovosten avdiosistem, usnje …) in slabostmi (skromne sedežne mere, presvetla slika s kamer ponoči, skromni predali).

Vinko Kernc

S 13,6-metrskim obračalnim krogom, še za 1,3 metra več kot wrangler, je precej neroden. Slaba novica za plašne voznike, tudi zato, ker dolžinsko ne ustreza nobenemu standardnemu parkirišču, okretnost pa je lahko ovira tudi na terenu. A ni vsak teren takšen. Z gumami Dueller H/T M+S je bil na snegu z vsemi pomagali nemočen, v blatu pa suveren. Pogon je prav tako enak kot v wranglerju, torej le dvokolesni ali napreden štirikolesni z reduktorjem, nekaj je tudi elektronskih pomagal, zabavna in menda tudi uporabna pa je aplikacija Off road pages s številnimi merilniki in drugimi podatki na infozabavnem sistemu.

Pri nas je gladiator na voljo le s trilitrskim (wrangler pa le z dvolitrskim) turbodizlom. Dobra novica. Večji V6 se že oglaša precej drugače, je navorsko znatno bolj suveren na cesti in še bolj na terenu, ima pa neprijazno "turbo luknjo". Zmogljivosti so podobne (sekundo hitrejši do 100, enaka - omejena - največja hitrost), v teoriji porabi do dva litra več, v praksi raje tri. Če upoštevamo aerodinamiko, maso in zahtevnost terenskih voženj, se zdi testna poraba še sprejemljivo ugodna.

Vinko Kernc

Gladiator nima za tipičnega današnjega kupca nobenega argumenta: visoka poraba, slaba okretnost, neugodna dolžina, slaba uporabnost, tudi cena. A "pravega" kupca nič od tega ne bo motilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta