Projekt 668 v Sloveniji: Podobe otrok, ki razpirajo rešetke

Kristina Božič
05.02.2018 17:01

668 - število otrok, ki je imelo avgusta 2017 manj kot šest let in so bili po uradnih podatkih turških oblasti za zapahi. To število je postalo simbol kampanje, ki opozarja na kršitve človekovih in še posebej otrokovih pravic v Turčiji. Opominja na teror v državi, ki jo EU plačuje za varovanje njenih meja. Skozi Turčijo se nasilje od zunaj vse bolj prevaja tudi v zatiranje na notranji strani - proti vsem, ki ne mislijo prav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava ilustracij turških otrok o življenju za zapahi je nastala med begunci na Nizozemskem. V Ljubljani so ilustracije razstavljene v kavarni Pritličje, v atriju ZRC Sazu in na ljubljanski pedagoški fakulteti.
Krb

Danes bosta v Ljubljani odprli razstavo ilustracij turških mladoletnih beguncev z Nizozemske psihiatrinja in humanitarka Anica Mikuš Kos ter varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer. "Prijatelji, ki so sedaj na Nizozemskem, so mi povedali za to razstavo," pove prosilec za azil iz Turčije, ki je dal pobudo, da razstava pride tudi v Ljubljano. V Sloveniji s svojo tričlansko družino že 16 mesecev čaka na odločitev organov notranjega ministrstva, ali jim bodo podelili mednarodno zaščito ali ne.

Fundacija novinarjev in pisateljev iz New Yorka je lani oktobra izdala poročilo, v katerem ne opozarjajo le na skoraj 700 otrok v turških zaporih, ampak tudi na odvzemanje otrok sorodnikom, če so njihovi starši osumljeni in zaprti zaradi suma sodelovanja pri neuspelem vojaškem udaru, ter na prakso turških oblasti, da ne izdajo dokumentov otrokom, rojenim turškim staršem v tujini, zaradi česar ti otroci ostajajo apatridi.
Krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta