(PREMIERA) Hyundai ioniq 5 N: Vroči električni korejec

Artur Švarc
20.07.2023 00:00

Prvi Hyundaiev električni N je prava beštija in močnejša celo od nekaterih športnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ioniq 5 N je najbolj navit N korejske znamke do zdaj, za povrh pa še električen.
Hyundai

V Goodwoodu običajno predstavljajo vse, kar diši po bencinu, seveda pa je ta festival hitrosti mesto, kjer presenetijo tudi električarji. Hyundai je kraj izbral za premiero prvega električnega člana performančne divizije N. Ioniq 5 N je poln steroidov - njegova moč je 478 kW (650 KM), kar je 10 konjičev več celo od najbolj navitega lamborghinija huracana STO. No, jasno je, da je vsaka moč prinesena z veliko odgovornosti ali drugače - ioniq 5 N ima to bestialno moč na voljo le v posebnem načinu ​Boost in za le deset sekund.

V normalnem režimu delovanja je ta številka nekoliko nižja - sprednji elektromotor razvija 166 kW, zadnji pa

282 kW, kar je skupaj "le" 448 kW, 30 manj od maksimuma. V načinu​ Boost do stotice avto pospeši v 3,4 sekunde, končna hitrost pa je 260 km/h. Baterija za različico N je najmočnejša od vseh ioniqov 5 in premore 84 kWh.

Ioniq 5 N je prvi od bodočih električnih N, pri Hyundaiu pa zagotavljajo, da so storili vse, da avto ni hiter le v ravni črti. Seveda električar ne more biti peresno lahek. Šasijo so ojačali z 42 dodatnimi vari in 2,1 metra lepila. Ojačana so tudi mesta, kjer se na šasijo pripenjajo elektromotorji, enako nosilci baterij in okvirji sprednjega in zadnjega dela. To avtu zagotavlja dodatno rigidnost, prav tako je konstrukciji prilagojen volan, ki daje zelo natančne podatke o dogajanju pod kolesi.

Ioniq 5 N ima tudi nov softver, ki pripomore k dinamiki modela, drugačno je obnašanje stopalke za plin, tu je tudi poseben drift način in sistem, ki simulira dodajanje in odvzemanje sklopke ter še cel kup dobrot, od nastavljanja razporeditve navora do elektronske zapore zadnjega diferenciala. Izboljšano je tudi hlajenje baterije, da bi se ohranila njena kapaciteta, tudi elektromotorja imata dodatno hlajenje. Baterija ima predgretje, da omogoča maksimalen izkoristek za sprinte ali daljše hitre vožnje. Sistem N Race ima dva programa - Endurance in Sprint - in temu je tudi prilagojena poraba energije. Sprint je namenjen postavljanju časov na en krog, medtem ko je program Endurance prilagojen za daljše vožnje.

Notranjost je narejena v dirkaški maniri, med drugim s posebnimi blazinicami za kolena. 
Hyundai

Zavore imajo sposobnost regeneracije, posebej prilagojene za verzijo N in pri polnem delovanju rekuperacija daje pojemek 0,6 G, pri čemer se resnično čuvajo zavorni diski in ploščice. N-sistemov je še več, tu je N e-shift, ki je namenjen simuliranju osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika kot pri i30N. Občutek prestavljanja je simuliran s kratko prekinitvijo navora na kolesih. N Active Sound+ v notranjosti seveda simulira zvok motorja z notranjim izgorevanjem in ... tudi na zunanjih zvočnikih, če ste si slučajno drznili pomisliti na to idejo že pred tem. V notranjosti je osem zvočnikov, zunaj pa dva. Zvok ni le posnet štirivaljni turbo, pač pa zna oponašati tudi lovsko letalo z dvema reaktivnima motorjema.

Za razliko od običajnega ioniqa 5 je N za dva centimetra bližje tlom, s kolesnimi loki je za pet centimetrov širši, napihnjeni odbijači in difuzor pa mu prinašajo osem centimetrov dolžine. Večji je tudi spojler na zadnji šipi, tretja zavorna luč pa je v obliki črke N.

Zunanjost je okrancljana s svetlečo se oranžno barvo, kot se za serijo N spodobi, avto pa je obut v 21-palčna kolesa z gumami Pirelli P-Zero dimenzij 275/35.

V notranjosti so športni sedeži, serija oznak N in poseben volan z gumbi za različne vozne načine ali aktivacijo sistemov. Na straneh ob kolenih so dodali mehke blazinice, ki bodo preprečile, da sprednja potnika po dinamični vožnji dobita modrice na kolenih. Sedeža sta vpeta za dva centimetra nižje od običajnih. Cena za zdaj še ni znana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta