Naelektrena konceptna vozila

Vinko Seliškar
25.05.2022 07:49

Prihodnost avtomobilizma je električna in, kot vse kaže, močno futuristična.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canoo Pickup Truck
Arhiv proizvajalca

Vedno več tehnoloških in povsem novih zagonskih podjetij se spogleduje z vstopom v svet električnih vozil. Na prvo žogo se zdi recept enostavnejši od klasičnih vozil – potrebuješ šasijo, elektromotor, gigantsko baterijo in dih jemajočo karoserijo z bolj ali manj domiselno postavljenimi svetlobnimi elementi. Če dobiš še bogate vlagatelje in prestaneš stroge preizkuse trka, si že blizu uspešnici.

Pa poglejmo, kaj vse je nastalo na risalnih deskah inženirjev in oblikovalcev in bi se lahko v bližnji prihodnosti že skoraj neslišno vozilo po cestah. To je nekaj izmed bolj zanimivih konceptov električnih vozil.

Byton M-Byte

Bytonova koncepta M-Byte in K-Byte, križanec in limuzina, se že leto dni kažeta po različnih sejmih, letos pa naj bi zapeljala tudi na ceste in to celo evropske. Kitajsko zagonsko podjetje je od leta 2016 prehodilo dolgo pot, ki se mu utegne bogato obrestovati. Lično oblikovan križanec M-Byte ima vse, kar od sodobnega električnega vozila pričakujemo – zmogljiv pogon in zgledno avtonomijo. Na voljo bo v dveh različicah – cenejša bo gnana le na zadnji kolesni par, elektromotor bo zmogel 272 KM, vgrajena 72 kWh baterija pa naj bi nudila okoli 350 km dosega, medtem ko bo v primeru, ko bo v dnu vozila natrpanih kar za 95 kWh baterijskih celic, doseg narasel na več kot 450 km, za hitro premikanje pa bosta skrbela dva elektromotorja skupne moči 408 KM.

Byton M-Byte notranjost
Arhiv proizvajalca

Caddilac Lyriq

Še letos naj bi na ameriške ceste zapeljal tudi prvi električni Caddilac. Imenoval se bo Lyriq in bo skladno s hišno tradicijo skrajno prestižno vozilo. Dvo- ali štirikolesni pogon bo ob bateriji zmogljivosti okoli 100 kWh zagotavljal okoli 500 km avtonomijo z enim polnjenjem. Prve fotografije notranjosti so paša za oči tudi za ljubitelje tehnologije, saj v kabini kraljuje 33-palčni ukrivljen zaslon, na katerem bo moč uživati tudi v ogledu filmov in igranju iger.

Caddilac Lyriq
Arhiv proizvajalca

Canoo Pickup Truck

Pregled nadaljujemo z ameriškim zagonskim podjetjem Canoo. Kalifornijsko podjetje naj v kratkem predstavilo električnega sedemsedežnega enoprostorca Van, a še bolj kot ta, je zanimiv konceptni model tovornja(č)ka, preprosto poimenovan Pickup Truck. Ta namreč obljublja pogon z okoli 600 konjskimi močmi in 320 kilometri električnega dosega in ga je že mogoče prednaročiti, čeprav naj bi s proizvodnih trakov zapeljal šele leta 2024.

Canoo Pickup Truck
Arhiv proizvajalca

Fisker Ocean

Že čez par mesecev pa bomo na cestah lahko občudovali električnega novinca Fisker Ocean. Nazadnje smo ga lahko občudovali v Barceloni na sejmu MWC, kjer smo poleg praktične oblike lahko prikimali tudi dvo- ali štirikolesnemu pogonu in relativno dostopni ceni (za e-vozilo). Ugodna poraba električne energije botruje tudi dolgemu dosegu – celo z manjšo baterijo se ta giblje okoli 400 km, medtem ko proizvajalec za zmogljivejši baterijski paket navaja celo doseg do 560 km.

Fisker Ocean
Arhiv proizvajalca

Genesis GV60

Vas mika pogonska tehnologija, ki jo najdete v modelih Hyundai Ioniq 5 in Kia EV6, a bi radi prestižnejše vozilo? Ni problema. Prav to bo dostavil Genesis GV60. Sodoben električni pogon bo tako na voljo še v tretji pločevinasti preobleki, ki bo bolj elegantna, z istim pridevnikom pa bi lahko opisali tudi notranjost. V najzmogljivejši različici se bo na vsa štiri kolesa preneslo do 429 konjskih moči, vozilo pa do hitrosti 100 km/h izstrelilo v štirih sekundah. Vam je GV60 premajhen? Kmalu za njim bo na voljo tudi večji križanec GV70.

Genesis GV60
Arhiv proizvajalca

Lagonda All-Terrain

Aston Martin je ponovno obuja ime Lagonda. Tokrat kot električno luksuzno blagovno znamko. Karavanski trup se tokrat vozi na isti platformi kot Aston Martin DBX, direktor podjetja Andy Palmer pa je napovedal, da bodo vsi električni modeli imeli podobne zmogljivosti kot njihovi bencinski ekvivalenti (ali celo boljše), prav tako pa naj bi inženirji ciljali na 500 km električnega dosega. Futuristično oblikovana Lagonda bi se lahko na cestah znašla še letos.

Lagonda All-Terrain
Arhiv proizvajalca

Lexus RZ

Kar malce presenetljivo je, da pionirji (vsaj delno) elektrificiranih pogonov predstavljajo svoje prvo čistokrvno električno vozilo šele v letu 2022. Konec aprila so predstavili novega Lexus RZ, ki je predstavnik nove dobe električnih vozil japonskega proizvajalca. Uporablja nov štirikolesni pogon DIRECT4, ki zmore moč in navor dinamično razporejati v poljubnem razmerju med prednji in zadnji pogon, tudi v razmerju 100 : 0 ali 0 : 100, in še električni volan za povsem novo vozniško izkušnjo. Tiha notranjost je presenetljivo prostorna, za zelo dobre vozniške lastnosti pa so inženirji poskrbeli z idealno porazdelitvijo teže na prednjo in zadnjo os.

Lexus RZ
Arhiv proizvajalca

Lotus Electre

Kitajskega mesta Wuhan si ne bomo zapomnili le po izbruhu korona virusa, temveč tudi novi Lotusovi tovarni, iz katere bo predvidoma leta 2024 zapeljal električni SUV Eletre. 800-voltni baterijski sistem bo podpiral ultra hitro polnjenje moči do 350 kW, kar pomeni, da bi se baterija vozila do dveh tretjin zmogljivosti napolnila v vsega 20 minutah. Ko smo že pri zmogljivostih, postaja očitno, da bo Eletre najzmogljivejši Lotus vseh časov, saj bo v najzmogljivejši različici zmogel osupljivih 900 konjskih moči, gigantska baterija pa naj bi mu še vedno zagotavljala okoli 500 km dosega.

Lotus Electre
Arhiv proizvajalca

Novi Tesla Roadster

Pradedek električnih avtomobilskih športnikov bo dobil dostojnega naslednika. Tesla Roadster druge generacije je napovedan za prihodnje leto in bo prava mala raketa. Ne le, da bo dosegel hitrost 400 km/h, do stotice naj bi se katapultiral v vsega 1,9 sekunde, za kar bodo zaslužni kar trije elektromotorji in nepredstavljivo zmogljiva baterija, ki bo zmogla shraniti za kar 200 kWh elektronov in ob varčni vožnji postaviti nov mejnik – tisoč prevoženih kilometrov z enim polnjenjem. Če bodo vse napovedi uresničene, bo Tesla Roadster druge generacije postal tudi najhitrejši avtomobil na svetu.

Tesla Roadster
Arhiv proizvajalca

Pa naj še kdo reče, da električna vozila niso prihodnost avtomobilizma ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta