Prehrana in rekreacija

Prehrana in rekreacija sta pri osebah s sladkorno boleznijo v tesni povezavi z zdravjem, počutjem in vzdrževanjem normalne vrednosti glukoze v krvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Uvesti živila, ki upočasnijo zviševanje ravni glukoze v krvi, ne predstavljajo posebne diete, temveč le uživanje zdrave in uravnotežene hrane.

Kaj jesti?

Pri osebah s sladkorno boleznijo ni več zapovedanega števila obrokov, lahko so tudi le trije, pri čemer je pomembno, da se izbirajo osnovna živila, iz katerih se pripravijo sestavljene jedi. Poleg hrane je pomembno tudi, da se zaužije dovolj tekočine. Odsvetuje se uživanje sadnih smutijev in gostih sokov, umetnih pijač z mehurčki in brez ter vod z okusom.

  • Zelenjava: količina zaužite zelenjave, najbolje surove, naj bo čim večja, saj je za naše zdravje zelo koristna.
  • Sadje vsebuje veliko vitaminov in mineralov, zato naj bo vedno del jedilnika, pri čemer naj bo sveže in ne prezrelo. Sadje dviguje raven glukoze v krvi, zato morajo biti količine zmerne.
  • Polnovredna žita so bogata z vitamini, minerali in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Priporoča se priprava obrokov iz neoluščenih žit (ovsena kaša, prosena kaša …), ješprenja, ajde, pire, neoluščenega riža in podobno, uživanje polnozrnatega kruha, polnovrednih testenin in ostalih jedi z nizkim glikemičnim indeksom.
  • Maščobe: ohraniti je treba nadzor nad uživanjem »dobrih« in »slabih« maščob. Dobre maščobe so bogate z nenasičenimi maščobnimi kislinami, omega 3 in omega 6, ki znižujeta LDL holesterol in imata večjo energijsko vrednost. Nahajajo se pretežno v oreščkih in rastlinskih oljih (repično, olivno, svetlinovo, laneno in druga). Nasičene maščobe pa se pretežno v izdelkih živalskega izvora (meso, mleko in mlečni izdelki, svinjska mast, zaseka, paštete).
  • Meso in nadomestila mesa: dobrodošlo je, da se krožnik obogati z ribo ali pustim mesom. Če je sladkorni bolnik vegetarijanec, naj namesto mesa v obrok vključi stročnice, ki so bogate z beljakovinami, jajca, skuto, manj mastni sir in drugo z beljakovinami bogato hrano.
  • Mleko in mlečni izdelki: izbor mlečnih živil naj bo omejen na živila z manj maščobami.

Kako pripravimo zdrav krožnik? Na zdravem krožniku naj bodo zelenjava (1/2 krožnika), beljakovine (1/4 krožnika) in škrobna živila (1/4 krožnika).

                 Preberite si tudi: Kako in kaj naj jem, da bo moj krvni sladkor nižji

Arhiv Naročnika

Zakaj rekreirati?

Redna telesna dejavnost je ključnega pomena za obvladovanje sladkorne bolezni. Pri rekreaciji lahko celice učinkoviteje uporabljajo inzulin pri čemer se glukoza v krvi tako zniža na naraven način.

Telesno aktivnost delimo na:

  • Aerobno/kardiovaskularno: spodbuja srce, pljuča in krepi vzdržljivost, spodbuja kurjenje maščob (aerobika, tek, ples, kolesarjenje, plavanje, hitra hoja ipd.)
  • Anaerobno/vaje za moč: veča mišično moč in vzdržljivost (fitnes, vaje z lastno težo, gimnastika ipd.)

Nadzor nad vrednostjo glukoze v krvi

Če ste se odločili za rekreacijo, se nanjo dobro pripravite. Načrtujte čas rekreacije in si pripravite ustrezen obrok. S seboj vzemite glukozne tablete, če načrtujete daljšo aktivnost, pa tudi merilnik glukoze v krvi. Bodite pozorni, da imate takšnega, ki je točen, hiter in enostaven za uporabo.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.