Prazniki brez premirja

Žana Vertačnik
18.12.2020 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Trenutno je gotovo le, da so do konca leta možnosti za trajnejšo umiritev političnega viharja nične. Kuloarji državnega zbora so polni preštevanj, preigravanj, spinov in bolj ali manj realnih teorij. Kar se je včeraj zdela znanstvena fantastika, je danes udejanjeno in obratno. Opozicijskemu projektu KUL, ki že debela dva meseca čaka na "grande finale", vložitev konstruktivne nezaupnice, je dal sunek povratek Karla Erjavca na predsedniško mesto Desusa. Erjavec je že drugič v politični karieri zapustil vlado Janeza Janše, stranko upokojencev pa odvezal soodgovornosti pri bodočih ideoloških pohodih prvaka SDS. Uganka ostajajo še nekateri poslanci Desusa, ki so po negativni izkušnji z Aleksandro Pivec postali samozavestnejši, a so si zaradi drznih izletov onkraj zavez vodstva te dni že prislužili kritike znotraj stranke.

Vsaj zelo nenavadno, če ne bizarno bi bilo, da bi poslanci podprli premierja, ne pa svojega predsednika, ki so mu tlakovali pot nazaj na vrh stranke. Tudi v luči dejstva, da šef vlade ves mandat koalicijske partnerice vztrajno slabi in pošilja ostre puščice zdaj že nekdanjemu zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju. A podpora Desusa je za realizacijo projekta KUL zgolj predpogoj, v politični enačbi je ključna (ne)znanka stranka Zdravka Počivalška. Na SMC se zgošča pritisk, od zunaj in od znotraj, spekulacije o tem, koliko poslancev je (ne)zadovoljnih z Janšo in/ali Počivalškom, so del političnega vsakdana. Počivalškovi nagovori o enotnosti skupine, ki da soglasno zavrača potencialno sodelovanje v alternativni vladi, so tudi predstava za javnost. Za zaprtimi vrati je drugače, tudi burno, dilem o prihodnosti te vlade ni malo. Ključni človek notranjih dogajanj, ki pogleduje na obe strani, je predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Po malem kupuje čas, po malem si skuša dvigovati ceno. Dejstvo pa je eno: Počivalšek, ki stranki že nekaj časa obljublja strategijo reviltazacije, poslancev ne obvladuje v celoti. Prekipeva najmanj vodji poslanske skupine Janji Sluga, s katero (pre)dolgo skušata sobivati v miru. Se lahko do konca leta zgodi še kaj, kar bi poslance, ki so na robu, pognalo čez? Matematika je v državnem zboru trenutno glavni "šport". Matej Tonin je v četrtek naračunal, da ima vlada še vedno trdnih 47 glasov. Vključujoč Jelinčiča. Erjavec jih (na)šteje 43 in cilja na še tri ali štiri, ki da se v tej vladi ne vidijo več. In kakšnega poslanca manjšin. Dejstvo je, da projekt KUL večinske podpore še vedno nima. Čeprav nekateri menijo, da bi bilo treba konstruktivno nezaupnico vložiti v vsakem primeru, že zato, da v hramu demokracije ljudem povedo, zakaj bi bilo treba vlado zamenjati, in da cel projekt opravičijo pred notranjo javnostjo, je realno, da jo bodo le, če bo zagotovljenih 46 podpisov.

Za stenami državnega zbora, vlade in strank je napeto. Zunaj divja epidemija v hudi obliki in tragičnosti. Pred tretjim valom, ki so ga včeraj že za januar napovedali tudi v UKC Maribor, smo država, kjer je zdravstveni minister kar premier. In kjer je videti, da je začasno vajeti "prvega epidemiologa" prevzel kar Počivalšek, ki zadnje dni na veliko rahlja ukrepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta