Povišano število samomorov, mati za smrt 12-letnice krivi Netflixovo serijo

A.L.
07.05.2019 10:24

Najstniška serija povzroča skrbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ena zadnjih raziskav je pokazala, da se je v Združenih državah Amerike v mesecih po predvajanju serije 13 razlogov, zakaj - drame, namenjene najstnikom - stopnja samomorov med ameriškimi najstniki močno povišala. Serija, ki jo predvaja Netflix, se osredotoča na življenje 17-letne najstnice Clay Jensen in njene (pokojne) prijateljice Hannah Baker. Slednja stori samomor po tem, ko je bila spolno napadena na svoji srednji šoli. Ob smrti je zapustila sedem kaset, na katerih je 13 razlogov, zakaj si je vzela življenje. 

Mati za smrt otroka krivi serijo

Serija se je na ekranih pojavila leta 2017 in že kmalu naletela na kritike strokovnjakov, ki so opozarjali, da bi vsebina utegnila imeti negativne učinke na ciljno publiko serije - najstnike.
{embed_youtube}https://youtu.be/QkT-HIMSrRk{/embed_youtube}
Za britanski tabloid Mirror je sedaj spregovorila skrušena Rachael Warburton, mati 12-letne Jessice, ki je storila samomor. Za njeno smrt krivi prav serijo 13 razlogov, zakaj. "Jessica je gledala to serijo s svojimi prijatelji in pustila seznam šestih razlogov, zakaj želi umreti," je povedala Warburtonova, ki želi, da se predvajanje serije prepove. "Otrokom daje ideje o tem, kako si škodovati," je povedala za Mirror. "Namen te serije je ozaveščanje o samomoru, vendar verjamem, da spodbuja mlade, da si vzamejo življenje. Starše je treba opozoriti, naj otroci ne gledajo te serije."
Po smrti 12-letnice je policija odkrila, da se je skupaj s prijateljico samopoškodovala. V njeni sobi so odkrili kovinski del, njene noge so bile poškodovane, na njih so bile ureznine v obliki črtk "RIP" ali "počivaj v miru".
Dva dneva pred Jessicinim 13. rojstnim dnem jo je mrtvo našel oče, s katerim je živela. Serija se je začela predvajati tri tedne pred njeno smrtjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta