Pomanjkanje gostinskih delavcev: Lastnik restavracije se je odločil, da bo natakarju ponudil 11.000 evrov plače

A.L.
27.09.2023 10:30

Posel znova raste, gostje se vračajo, a v gastronomiji manjka več deset tisoč zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

11.000 evrov na mesec bi lahko zaslužil kuhar ali natakar, ki bi dobil službo v restavraciji v kraju Soderstorf v Nemčiji. Tolikšno plačo namreč ponuja gostinec iz omenjenega kraja. Po poročanju Der Spiegla si lastnik obupano prizadeva najti osebje, ki ga pogreša.

Po poročanju časnika je v času pandemije redko katera panoga utrpela toliko škode kot gostinstvo in hotelirstvo. Posel zdaj znova raste, gostje se vračajo, a v gastronomiji manjka več deset tisoč zaposlenih, gostinska industrija trpi zaradi pomanjkanja delavcev.

"11.000 evrov. Od zdaj naprej," s tem napisom se Philipp in Christine von Stumm oglašujeta v Soderstorfu na Spodnjem Saškem. Sta lastnika stare kmetije z restavracijo, kjer potekajo seminarji in razne prireditve. V teoriji, je Philipp von Stumm povedal nemškim medijem, bi lahko tukaj vsako leto gostil 50 porok. Povpraševanj in zanimanja je dovolj, delovne sile pa premalo. Zaradi tega se lahko dogovori za 10 do 15 porok na leto, poroča Fenix ​​​​Magazine.

Primer gostinca iz Spodnje Saške ni edini. Nemška agencija za zaposlovanje je junija poročala o 33.160 prostih delovnih mestih v gostinstvu. V krovni organizaciji, ki združuje gostince, predvidevajo, da primanjkuje dvakrat toliko kvalificiranih delavcev. V Nemčiji primanjkuje več kot 66.000 kuharjev, kuhinjskih pomočnikov, natakarjev in drugega strežnega osebja. Gostinski lokali zaradi pomanjkanja kadra uvajajo več prostih dni za delavce, skrajšujejo tudi jedilnike in delovni čas.

Inštitut Ifo je nedavno prišel do zaključka, da je gostinstvo v Nemčiji v vzponu. Vsaj v velikih mestih, kot so München, Berlin, Hamburg, Stuttgart in Dresden. A čeprav gre panogi dobro, premalo zaposlenih želi delati v njej. Mnogi odhajajo in se dolgoročno ne vidijo v gostinstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta